Ενημερωθείτε για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται, ώστε να μειωθούν τα περιστατικά του Ιού του Δυτικού Νείλου, που ήδη ανέρχονται σε 35 στην Ελλάδα- τα περισσότερα στην Αττική και τις περιοχές της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης. (21 Αυγούστου 2013, ΚΕΕΛΠΝΟ/ Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).
Ο ιός του Δυτικού Νείλου βρέθηκε για πρώτη φορά, το 1937, σε μια γυναίκα με εμπύρετο νόσημα στην Ουγκάντα, στην επαρχία του Δυτικού Νείλου απ' όπου και πήρε το όνομά του. Η πρώτη μεγάλη επιδημία στην Αμερική έλαβε χώρα το 1999. Στην Ευρώπη, η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημία συνέβη το 1996 στο Βουκουρέστι και η δεύτερη στη Ρωσία, το 1999.
Ο ιός μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος του κοινού κουνουπιού (Culex spp) το οποίο προηγουμένως είχε τσιμπήσει ένα άρρωστο από τον ιό πτηνό.
Προσβάλλει κυρίως τα πτηνά, τα άλογα και τον άνθρωπο. Λιγότερο συχνός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, ενώ έχουν παγκοσμίως αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά μετάδοσης μέσω μεταμόσχευσης, από τη μητέρα στο έμβρυο, με το θηλασμό, με το χειρισμό άρρωστων ζώων ή μολυσμένων δειγμάτων από άτομα που δουλεύουν σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου ΔΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ.
Δε μεταδίδεται με την κοινωνική ή σεξουαλική επαφή.
Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια
¦ Ατομικά μέτρα προστασίας
- αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών (από το σούρουπο ως την αυγή)
- χρήση εντομοαπωθητικών στα ακάλυπτα μέρη του σώματος ή ακόμη και ψεκασμός των ρούχων
- χρήση προστατευτικού ρουχισμού, δηλαδή μακριά και φαρδιά μανίκια και παντελόνια
¦ Μέτρα προστασίας στο σπίτι
- χρήση προστατευτικών πλεγμάτων (σιτών) σε πόρτες και παράθυρα
- χρήση κουνουπιέρων, ιδιαίτερα για την προστασία των μικρών παιδιών
- χρήση εντομοκτόνων (αεροζόλ, ταμπλέτες, φιδάκια)
- αποφυγή δημιουργίας εστιών στάσιμων νερών:
- άδειασμα νερού από πιάτα γλαστρών
- αποφυγή αλόγιστης χρήσης νερού
- απομάκρυνση παλαιών λάστιχων, δοχείων, καλαθιών
- καθαρισμός και αποσυμφόρηση υδρορροών
- αποφυγή ποτίσματος τις βραδινές ώρες
- τακτικό κούρεμα του γρασιδιού
Πατήστε εδώ για τα φυλλάδια ΚΕΕΛΠΝΟ
Περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ
Πηγή: http://www.malwest.gr/
Η διαδικτυακή πύλη MALWEST δημιουργήθηκε στα πλαίσια του «Ειδικού προγράμματος ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" του ΕΣΠΑ 2007- 2013, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να αποτελέσει πηγή πληροφοριών, τόσο για το κοινό όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, γύρω από τα νοσήματα της ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου.