Οι έλεγχοι στα σύνορα των 22 χωρών της ΕΕ έχουν πλέον καταργηθεί. Και αυτό χάρη στους κανόνες του Σένγκεν που αποτελούν μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, καταργούνται όλοι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενισχύονται τα συστήματα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα και καθιερώνεται κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις. Όλες οι χώρες της ΕΕ είναι πλήρη μέλη της συμφωνίας του Σένγκεν εκτός από τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Η Ελβετία, η Ισλανδία και η Νορβηγία είναι επίσης μέλη της συμφωνίας του Σένγκεν, παρόλο που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Συνεπώς, θα πρέπει να έχετε έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας όταν ταξιδεύετε με προορισμό τις πέντε χώρες εκτός Σένγκεν και όταν διέρχεστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.Μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα στην Ευρώπη; Χρειάζεστε ή όχι διαβατήριο; Ποιές χώρες απαιτούν ταξιδιωτικά έγγραφα; Διαβάστε όλες τις πληροφορίες για τα διαβατήρια, τις ταυτότητες και τις θεωρήσεις (βίζες).

Ευρωπαϊκό διαβατήριο για τα ζώαΧάρη στο νέο ευρωπαϊκό διαβατήριο για τα ζώα συντροφιάς, είναι πιο εύκολο σήμερα να παίρνετε μαζί στο ταξίδι τη γάτα ή τον σκύλο σας. Δείτε τι ακριβώς χρειάζεται για να ταξιδέψετε με τον αγαπημένο σας σύντροφο!

Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα

Η Ελλάδα επελέγη ως υποψήφια για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα. Η Υπουργός Εξωτερικών κα. Ράις έστειλε μια επιστολή στο Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) με την οποία πρότεινε την Ελλάδα για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του DHS επισκέφθηκε την Ελλάδα για μία επίσημη τεχνική εξέταση της υποψηφιότητας της Ελλάδα. Αυτές είναι σημαντικές εξελίξεις, αλλά προς το παρόν οι Έλληνες χρειάζονται ακόμη βίζα για να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πηγή: http://athens.usembassy.gov/vwp_gr.html

Έκδοση Αμερικάνικης ΒίζαςΗ Αμερικανίδα υπουργός  Εσωτερικής Ασφάλειας κυρία Τζάνετ Ναπολιτάνο ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα, από την 5η Απριλίου 2010. Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται αυτήν την ιστοσελίδα http://athens.usembassy.gov/niv_waiver_program_faqs.html. Παρακάτω θα διαβάσετε τις διαδικασίες έκδοσης βίζα, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, δημοσιευμένα την 5η Απριλίου 2010 και ισχύουν για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Πρόγραμμα Visa Waiver.

img_3586

Δικαιολογητικά που χρειάζονται οι ανήλικοι για την έκδοση διαβατηρίου...

Εάν ο ενδιαφερόμενος είναι ανήλικος, απαιτείται:
1) Παράβολο ονομαστικής αξίας 13 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 15,60 ευρώ (έως 14 ετών)
2) Παράβολο ονομαστικής αξίας 22 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 26,40 ευρώ (άνω των 14 ετών)
3) Παράβολο βιβλιαρίου: 45 ευρώ
4) Παράβολο ταχυδρομικών τελών: 5 ευρώ
5) Πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια
6) Βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τη δημοτική αρχή όπου είναι εγγεγραμμένος ο ανήλικος (η βεβαίωση μπορεί να γίνει και στα Κ.Ε.Π.). Αν ο ανήλικος είναι άνω των 12 ετών απαιτείται το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
7) Πρόσφατη, έγχρωμη φωτογραφία.

 • Δικαιολογητικά έκδοσης διαβατηρίου
 • Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι ενήλικες για την έκδοση διαβατηρίου είναι τα εξής...
 • 1) Αίτηση έκδοσης διαβατηρίου που διατίθεται στα Γραφεία Υποδοχής Αιτήσεων.
  2) Μια
  πρόσφατη (τελευταίου μήνα) έγχρωμη φωτογραφία 4x6 εκ. συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών.
  3)
  Φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
  4)
  Υπεύθυνη δήλωση όπου ο ενδιαφερόμενος αναφέρει:

Ως Πολίτες της ΕΕ ταξιδεύουμε εύκολα και άνετα

Διαβατήριο ή ταυτότητα:

Έχουν πλέον καταργηθεί οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ 13 χωρών της ΕΕ χάρη στη συμφωνία Σένγκεν που έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία της ΕΕ. Οι κανόνες Σένγκεν καταργούν όλους τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, ενισχύοντας συγχρόνως τα συστήματα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και καθιερώνουν κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr