Οι έλεγχοι στα σύνορα των 22 χωρών της ΕΕ έχουν πλέον καταργηθεί. Και αυτό χάρη στους κανόνες του Σένγκεν που αποτελούν μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, καταργούνται όλοι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενισχύονται τα συστήματα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα και καθιερώνεται κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις. Όλες οι χώρες της ΕΕ είναι πλήρη μέλη της συμφωνίας του Σένγκεν εκτός από τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Η Ελβετία, η Ισλανδία και η Νορβηγία είναι επίσης μέλη της συμφωνίας του Σένγκεν, παρόλο που δεν ανήκουν στην ΕΕ.  Συνεπώς, θα πρέπει να έχετε έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας όταν ταξιδεύετε με προορισμό τις πέντε χώρες εκτός Σένγκεν και όταν διέρχεστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.Μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα στην Ευρώπη; Χρειάζεστε ή όχι διαβατήριο; Ποιές χώρες απαιτούν ταξιδιωτικά έγγραφα; Διαβάστε όλες τις πληροφορίες για τα διαβατήρια, τις ταυτότητες και τις θεωρήσεις (βίζες).


Υπήκοοι χωρών της ΕΕ

Διαβατήριο ή ταυτότητα: Οι έλεγχοι στα σύνορα των 22 χωρών της ΕΕ έχουν πλέον καταργηθεί. Και αυτό χάρη στους κανόνες του Σένγκεν που αποτελούν μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, καταργούνται όλοι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενισχύονται τα συστήματα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα και καθιερώνεται κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις. Όλες οι χώρες της ΕΕ είναι πλήρη μέλη της συμφωνίας του Σένγκεν εκτός από τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Η Ελβετία, η Ισλανδία και η Νορβηγία είναι επίσης μέλη της συμφωνίας του Σένγκεν, παρόλο που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Συνεπώς, θα πρέπει να έχετε έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας όταν ταξιδεύετε με προορισμό τις πέντε χώρες εκτός Σένγκεν και όταν διέρχεστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Φροντίστε να τα έχετε πάντα μαζί σας όταν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ γιατί μπορεί να σας ζητηθούν για λόγους ταυτοποίησης ή ασφαλείας. Και πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι έγκυρα είναι μόνο τα έγγραφα ταυτότητας που εκδίδονται από τις εθνικές αρχές.

Συμβουλευθείτε το Δημόσιο Μητρώο Γνήσιων Εγγράφων Ταυτότητας και Ταξιδιωτικών Εγγράφων.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά που ταξιδεύουν μαζί σας έχουν δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα, ή ότι το όνομά τους είναι καταχωρισμένο στο δικό σας διαβατήριο. Από τις 26 Ιουνίου 2012 κάθε παιδί που ταξιδεύει πρέπει να έχουν το δικό του διαβατήριο.

Περισσότερες πληροφορίες για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στο εσωτερικό της ΕΕ.

Θεώρηση (βίζα): Δεν χρειάζεστε θεώρηση όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ.

Υπήκοοι τρίτων χωρών

Διαβατήριο: Χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο.

Θεώρηση (βίζα): Οι υπήκοοι 39 χωρών δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν την ΕΕ για χρονικό διάστημα το πολύ τριών μηνών. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Κροατία και η Νέα Ζηλανδία. Ο κατάλογος των χωρών των οποίων οι υπήκοοι χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία διαφέρει κάπως από τους αντίστοιχους καταλόγους άλλων χωρών της ΕΕ. Ζητήστε θεώρηση από το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας την οποία θέλετε να επισκεφθείτε.

Εάν σας έχει χορηγηθεί θεώρηση από χώρα η οποία εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες του Σένγκεν, αποκτάτε αυτομάτως το δικαίωμα να ταξιδέψετε στις υπόλοιπες χώρες του Σένγκεν. Επιπλέον, μια έγκυρη άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί από χώρα του Σένγκεν ισοδυναμεί με θεώρηση. Ενδέχεται όμως να χρειάζεστε και εθνική θεώρηση για να επισκεφτείτε μια χώρα εκτός του Σένγκεν.

Οι υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των συνόρων στις χώρες της ΕΕ μπορεί να σας ζητήσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, όπως π.χ. επιστολή πρόσκλησης, απόδειξη ότι διαθέτετε κατάλυμα ή εισιτήριο επιστροφής. Για ακριβείς πληροφορίες, αποταθείτε στις κατά τόπους προξενικές αρχές του κράτους μέλους που πρόκειται να επισκεφτείτε.

Περισσότερες πληροφορίες για τα έγγραφα που χρειάζεστε για μέλη της οικογενείας σας που δεν είναι πολίτες χώρας της ΕΕ.

Έγγραφα ασφάλισης: Μην ξεχάσετε τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα, καθώς και τα έγγραφα ασφάλισης υγείας και ασφάλισης αυτοκινήτου.

Πηγή πληροφοριών: http://europa.eu/travel/doc/index_el.htm

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr