Μέρος των σημαντικότερων στοιχείων πολιτισμικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης –του σημείου όπου συναντώνται η ευρωπαϊκή και η ασιατική ήπειρος–, οι επιβλητικές επαύλεις κατά μήκος των ακτών του Βοσπόρου χρονολογούνται σε διαφορετικές περιόδους και εμφανίζουν ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών. Οι επαύλεις που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ακτή αλλά και αυτές στην ακτή της Ανατολίας είναι καλύτερα ορατές από τον Βόσπορο. Οι περιηγήσεις με σκάφος αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για να απολαύσει κάποιος αυτό το θέαμα, και προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία κρουαζιέρας που συμπληρώνεται από εκπληκτικές εικόνες της πόλης.

Η Σμύρνη, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Τουρκίας, συγκαταλέγεται στις «Καλύτερες πόλεις» για το 2024 από το Lonely Planet, τη γνωστή σειρά ταξιδιωτικών οδηγών. Ο οδηγός Lonely Planet, που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για προορισμούς σε όλο τον κόσμο από το 1973, ανακοίνωσε την κατάταξη «Best in Travel 2024» (Καλύτεροι Ταξιδιωτικοί Προορισμοί για το 2024) στη δέκατη ένατη έκδοση των καλύτερων προτάσεων για ταξιδιωτικούς προορισμούς που παρουσιάζει ο οδηγός. Ο κατάλογος, που καταρτίστηκε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ταξιδιών, χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες: χώρα, περιοχή, πόλη, βιωσιμότητα και αξία. Ως μία από τις «Καλύτερες πόλεις» του οδηγού, η Σμύρνη δέχεται επαίνους για τις αρχαίες πόλεις της, τις εκπληκτικές παραλίες, τα υπέροχα τοπία, την ξεχωριστή κουζίνα και τη γοητεία της.

Οι δροσερές φθινοπωρινές ημέρες γεννούν έναν ανανεωμένο ενθουσιασμό για αστικές εξερευνήσεις και η Κωνσταντινούπολη προσφέρει στους επισκέπτες της αξέχαστες εμπειρίες. Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης εκμεταλλεύονται τον υπέροχο φθινοπωρινό καιρό για να εξερευνήσουν τα πάρκα και τους υπαίθριους χώρους της, αλλά και τα πολλά μουσεία της, τις γκαλερί και τους πολιτιστικούς χώρους. Ο Βόσπορος αντανακλά την αλλαγή των χρωμάτων της εποχής, «καλώντας» τους ταξιδιώτες στα εμβληματικά εστιατόρια, τα καφέ και στους χώρους που άνοιξαν πρόσφατα τις πύλες τους στην πόλη.

Η Κωνσταντινούπολη, που συγκαταλέγεται στις πιο ζωντανές μητροπόλεις στον κόσμο, έχει μια μοναδική ταυτότητα, προϊόν αρμονικής συνύπαρξης του ευρωπαϊκού και του ασιατικού πολιτισμού και συνύφανσης παρελθόντος και παρόντος. Διαθέτει ποικιλία αξιοθέατων με παγκόσμια φήμη, και η πλευρά της που ανήκει στην Ανατολή, ή διαφορετικά στην ασιατική ήπειρο, συμβάλλει σε αυτή τη φήμη και υπόσχεται γαλήνιες αλλά cool εμπειρίες. Η ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως φυσικό κάλλος, ιστορικάτοπόσημα, συναρπαστικήνυχτερινή ζωή, λαχταριστή κουζίνα και πολλές αγοραστικές εναλλακτικές. Ο καλύτερος τρόπος, βέβαια, για να ζήσει κανείς αυτή την πλευρά της πόλης ξεκινά από το να διασχίσει τον όμορφο Βόσπορο με φέρι που σαλπάρει από την ευρωπαϊκή ακτή.

Η Κωνσταντινούπολη μετρά αντίστροφα για τον τελικό του UEFA Champions League, που θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ (Atatürk) στις 10 Ιουνίου 2023. Την εβδομάδα πριν από τον τελικό, οι ποδοσφαιρόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη δυναμική μητρόπολη, που αποτελεί έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους προορισμούς στον κόσμο, και να απολαύσουν όλες τις εμπειρίες που προσφέρει. Με τον πλούσιο της πολιτισμό και την καλλιτεχνική της ζωή, τις νόστιμες γεύσεις, τα ιστορικά σημεία, τη μοναδική αστική αρχιτεκτονική και τη ζωντανή νυχτερινή ζωή, η Κωνσταντινούπολη υπόσχεται στους φίλους του ποδοσφαίρου ένα φανταστικό ταξίδι.

Η εποχή της τουλίπας προαναγγέλλει την έλευση της Άνοιξης στην Κωνσταντινούπολη. Κάθε χρόνο τον Απρίλιο, μερικά από τα πλέον δημοφιλή σημεία της Κωνσταντινούπολης διακοσμούνται με πολύχρωμες ανοιξιάτικες τουλίπες, γεγονός που μεταμορφώνει την πόλη σε μια τεράστια και απολαυστική οπτική πανδαισία. Για παράδειγμα, στην Πλατεία Σουλταναχμέτ (Sultanahmet) δημιουργείται ένα τεράστιο χαλί από τουλίπες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο υδατοκαλλιέργειας της τουλίπας. Αυτό το απολαυστικό θέαμα αιχμαλωτίζει το βλέμμα τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων επισκεπτών. Αντίστοιχες εικόνες μπορεί να απολαύσει κανείς στο Πάρκο Εμιργκάν (Emirgan), στο Πάρκο Γκιουλχανέ (Gülhane), στο Άλσος Γιλντίζ (Yıldız), στο Βοτανικό Πάρκο Σοάνλι (Soğanlı), στο Άλσος Μπεϊκόζ (Beykoz), στο Άλσος Μπουγιούτς Τσάμλιτσα (Büyük Çamlıca), στο Άλσος Κιουτσούτς Τσάμλιτσα (Küçük Çamlıca), στο Άλσος Φετχιπασά (Fethipaşa) και στο Άλσος στην έπαυλη Χιντίβ (Hidiv Pavillon) στην Κωνσταντινούπολη. 

Η γραφική "πράσινη πόλη" Bursa, η Προύσα της βορειοδυτικής Ανατολίας, γενέτειρα του επιφανή αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου (1919-1992), αλλά και του σπουδαίου θεατρικού σκηνοθέτη Κάρολου Κουν (1908-1987), είναι μια εξαιρετική πρόταση για ημερήσια απόδραση από την Κωνσταντινούπολη, από την οποία απέχει κάπου 2 ώρες οδικώς, μέσω ενός άνετου αυτοκινητόδρομου. Η πόλη του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη, των δύο θρυλικών ηρώων του θεάτρου σκιών, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και γοητευτική, ιδιαίτερα όταν ανθίζουν τα δέντρα στις λεωφόρους της και τα λουλούδια στα πάρκα που την περιβάλλουν, χαρίζοντάς της τον τίτλο της "πράσινης πόλης". Σημαντικά μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ, συμφέρουσες αγορές μεταξωτών, πολύ καλό και λαχταριστό φαγητό, καθώς και μοναδικά μνημεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής, το μουσείο του Καραγκιόζη, το σπίτι του Ατατούρκ, οι δυνατότητες για χειμερινά σπορ αλλά και λουτροθεραπείες, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει να την επισκεφθείτε. 

Βερολίνο: Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης

Τρίτος κορυφαίος προορισμός διακοπών στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ανάμεσα σε 15 δημοφιλείς πρωτεύουσες, αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά το Βερολίνο, σύμφωνα με έκθεση της European Cities Marketing (ECM), του δικτύου οργανισμών τουριστικής προβολής Ευρωπαϊκών πόλεων, που εδρεύει στη Γαλλία.

Ένα νησί για όλες τις εποχές

Ηλιόλουστο κλίμα όλο το χρόνο, αυθεντική φιλοξενία, φιλική και εγκάρδια, αντιθέσεις τοπίου που ενθουσιάζουν κάθε φυσιολάτρη και εξαιρετικά αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές, είναι τα βασικά συστατικά για να μια επιτυχημένη ταξιδιωτική συνταγή. Το νησί της θεάς της ομορφιάς, η Κύπρος, έχει πράγματι πετύχει τη σωστή αναλογία των υλικών και το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από ένα απολαυστικό ταξίδι αισθήσεων, κάθε εποχή του χρόνου.

 

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr