Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των δηλητηριάσεων μετά από την κατανάλωση ψαριών στις χώρες της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Πρόκειται για μία δηλητηρίαση που φέρει την ονομασία CIGUATERA και είναι σχεδόν άγνωστη στο δυτικό κόσμο. Τι είναι λοιπόν αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, όταν θέλετε να επισκεφθείτε αυτούς τους παραδεισένιους τόπους, χωρίς να βρεθείτε αντιμέτωποι με κάτι δυσάρεστο;
Το συγκεκριμένο δηλητήριο,που ονομάζεται CIGUATOXIN δεν παρασκευάζεται από τα ίδια τα ψάρια αλλά από πρωτόζωα που ζουν στην επιφάνεια των τροπικών φυκιών. Με την κατανάλωση αυτών των φυκιών τα ψάρια δέχονται την τοξίνη στον οργανισμό τους χωρίς να έχει καμία επίπτωση στην υγεία τους. Έτσι η τοξίνη μπαίνει στην τροφική αλυσίδα και είναι τώρα επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Επειδή τα δηλητηριασμένα ψάρια δεν διαφέρουν από τα υγιή ούτε στο χρώμα, αλλά ούτε και στη γεύση,φτάνουν πολύ εύκολα στην κουζίνα κάποιου πολυτελέστατου ξενοδοχείου. Η τοξίνη είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν διασπάται όταν το ψάρι ψήνεται,τηγανίζεται η βράζεται.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης
Μετά την κατανάλωση δηλητηριασμένου ψαριού παρατηρούνται τα παρακάτω συμπτώματα: Εφίδρωση, διάρροια, κοιλόπονος, τάση προς έμετο, μούδιασμα στη στοματική κοιλότητα, ζαλάδες, βλάβες στην όραση, μυικές συσπάσεις, κνησμοί. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ότι ο άνθρωπος αντιδρά αντίθετα στο κρύο και στη ζέστη-δηλαδή το κρύο το αντιλαμβάνεται ως ζεστό και το ζεστό ως κρύο. Επομένως αν πέσει κρύο νερό πάνω του, αισθάνεται ότι τον καίει! Θανατηφόρα μπορεί να καταλήξει η CIGUATERA μετά την κατανάλωση εντοσθίων (συκώτι, αβγά), αφού εκεί βρίσκονται τα υψηλότερα ποσοστά της τοξίνης.
Θεραπεία
Καλέστε αμέσως μέσω του ξενοδοχείου σας ένα γιατρό και πείτε του τι συμπτώματα έχετε! Ενημερώστε το γιατρό ότι φάγατε ψάρι! Μέσα σε 24 ώρες πρέπει να έχετε κάνει ορούς με μαννιτόλη - μια ουσία που σπανίζει σε μερικές χώρες. Πίνετε πολλά υγρά! Σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται η επιστροφή στην πατρίδα ως η καλύτερη.
Πρόληψη
Αφού φτάσετε στο ξενοδοχείο ενημερωθείτε για το εάν τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δηλητηριάσεων από ψάρια. Γενικά όμως πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και καλό θα είναι να τα αποφύγετε.
Συμβουλές από τον Φαρμακοποιό, κύριο Παύλο Στ. Γεωργακάκη, που μας τιμά με την ευγενική χορηγία του υλικού. Ο κύριος Παύλος Γεωργακάκης βρίσκεται στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες σχετικά με το δημοσίευμα. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.