Σίγουρα έχεις ακούσει για τα Ε, τις ουσίες δηλαδή που προστίθενται στα τρόφιμα και στα αναψυκτικά. Ξέρεις όμως ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες του κάθε πρόσθετου; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για την υγεία σου; Πού κρύβεται; Η αποστολή σου για αυτή την εβδομάδα είναι να πάρεις μία... γεύση, ώστε να ξέρεις τι τρως.
Παλιότερα, το πάστωμα, η αποξήρανση, το κάπνισμα ή ακόμα το βράσιμο ενός τροφίμου ήταν ο συνήθης φυσικός τρόπος συντήρησής του. Σήμερα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα για εμάς, τους καταναλωτές τροφίμων και ποτών επειδή δεν κοπιάζουμε πολύ για την εύρεση και τη συντήρηση του φαγητού μας. Η διαδικασία όμως είναι πιο σύνθετη στο στάδιο της προετοιμασίας, της συντήρησης και της διανομής του τροφίμου. Αναρωτιέσαι λοιπόν με ποιους τρόπους συντηρούνται τα τρόφιμα πριν φτάσουν στο στομάχι μας; Μα, με τη χρήση πρόσθετων!
Σίγουρα έχεις ακούσει ότι είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα και στα αναψυκτικά ώστε να εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών κατά την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά αλλά και την αποθήκευσή τους. Αυτά βελτιώνουν την υφή, την εμφάνιση ή τη γεύση τροφίμων και αναψυκτικών, τα διατηρούν φρέσκα για περισσότερο χρόνο και συμβάλλουν στην αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων. Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές σε πολλούς ως ουσίες «Ε»! Ξέρεις όμως τι είναι τα «Ε» που βλέπουμε πάνω σε ετικέτες τροφίμων και ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες τους;
Κατέβασε πατώντας εδώ έναν αναλυτικό οδηγό για τα πρόσθετα τροφίμων, κάνε τον κόπο να τον ξεφυλλίσεις και στη συνέχεια να τον αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου, ώστε να ξέρεις τι τρως αλλά και να αποφεύγεις τυχόν παρενέργειες (πιθανές αλλεργίες κ.α.). Επίσης, πιο κάτω σου δίνουμε μία συνοπτική κατηγοριοποίηση των «Ε» όπως την έχει αναπτύξει ο Ε.Φ.Ε.Τ. (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων). Αν μάλιστα θέλεις περισσότερες πληροφορίες επί του συγκεκριμένου θέματος, θα βρείς υλικό στην επίσημη σελίδα του Ε.Φ.Ε.Τ και στη σελίδα του British Nutrition Foundation (αγγλικό κείμενο). Και μην ξεχνάς ότι στην Καλύτερη Ζωή σου συνιστούμε να προτιμάς όσο το δυνατόν περισσότερο φρέσκα προϊόντα!
Χρωστικές ουσίες (Ε 100-199): Προσθέτουν ή επαναφέρουν το χρώμα ενός τροφίμου που χάνεται κατά την επεξεργασία του. Τα συναντάμε κυρίως σε: γαριδάκια, αναψυκτικά, σοκολάτες, ζαχαρωτά, τυποποιημένα γλυκά, καραμέλες, τσίχλες, μουστάρδα αλλά και σε διάφορα ποτά όπως λικέρ.
Συντηρητικές ουσίες (Ε 200-299): Με την προσθήκη τους αποφεύγεται η αλλοίωση του από μικροοργανισμούς και αυξάνεταιο χρόνος ζωής των τροφίμων.
Αντιοξειδωτικές ουσίες (Ε 300-399): Κατανικάνε την οξείδωση των τροφίμων. Κοινώς, με τη συμβολή τους αποφεύγονται αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση των τροφίμων και έτσι επιμηκύνεται ο χρόνος διατήρησής τους.
Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές (Ε 400-499): Βοηθάνε στη δημιουργά ενός ομοιογενούς μίγματος όταν αποτελείται από δύο ή περισσότερα συστατικά που δεν σμίγουν εύκολα (π.χ.το λάδι και το νερό!) Η λίστα περιλαμβάνει σοκολάτες, αναψυκτικά, κρουασάν, παγωτά και άλλες λιχουδιές.
Ρυθμιστές οξύτητας (Ε 501-540): Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά, σοκολάτες και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών.
Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης (Ε 620-640): Όπως λέει και η ονομασία τους, ενισχύουν τη γεύση ή / και την οσμή του τροφίμου.Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε «πρόχειρες» και γρήγορες τροφές όπως κονσέρβες, σάλτσες, κατεψυγμένα γεύματα με κρέας, αρτύματα.
Γλυκαντικές ουσίες (Ε 950-970): Τα λεγόμενα υποκατάστατα ζάχαρης ή γλυκόζης. Τα βρίσκουμε σε αναψυκτικά, γλυκά,καραμέλες,τσίχλες αλλά και τρόφιμα με λίγες θερμίδες. Βοηθάνε στην αποφυγή της τερηδόνας και στην παραγωγή τροφίμων και αναψυκτικών με χαμηλές θερμίδες.
Πηγές
ΕΦΕΤ: http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library/consumers_info/food_additive
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: http://kalyterizoi.gr/mission/posa-gnorizeis-gia-ta-prostheta-trofimon#sthash.nIVuIQXu.dpuf
British Nutrition Foundation: http://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/foodfacts/additives