Η Κωνσταντινούπολη, εκτός από την πλούσια ιστορική κληρονομιά της, τη γεμάτη ζωντάνια πολιτιστική και καλλιτεχνική της σκηνή και τη νόστιμη κουζίνα της, προσφέρει μοναδικές διαδρομές πεζοπορίας μέσα από εκπληκτικά τοπία, με μοναδική χλωρίδα και πανίδα, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι διαδρομές αυτές, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης ή σε μικρή απόσταση από αυτό, χαρίζουν στους λάτρεις της φύσης πολλές ευκαιρίες για να ανακαλύψουν τα φθινοπωρινά χρώματα της Κωνσταντινούπολης και της γύρω περιοχής.

Η Τουρκία, ένας παράδεισος διακοπών στη Μεσόγειο, γεμάτη από παρθένες παραλίες με χρυσή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και λαμπερό ήλιο, δεν υποδέχεται μόνο επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά αποτελεί και χώρα υποδοχής της απειλούμενης με εξαφάνιση Caretta caretta. Η Τουρκία διαθέτει περισσότερες από 20 παραλίες που τελούν υπό καθεστώς προστασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστούν οι Caretta caretta από τυχόν περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους. Η παρατήρηση της άγριας ζωής αποτελεί μια από τις εμπειρίες βιώσιμου τουρισμού στην Τουρκία. Έτσι, κάθε χρόνο, το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου, οι λάτρεις της φύσης μπορούν να παρακολουθήσουν το φανταστικό ταξίδι αυτών των απίστευτων θαλάσσιων πλασμάτων στο τουρκικό έδαφος καθώς επιστρέφουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν προκειμένου να γεννήσουν με τη σειρά τους τα δικά τους αβγά. Παραλίες όπως οι Belek (Μπελέκ), Patara (Πάταρα), Göksu (Γκιοκσού), Köyceğiz-Dalyan (Κιόιτσιτζ-Νταλιάν) και Fethiye-Göcek (Φετιγιέ-Γκιοτσέκ) συγκαταλέγονται στις προστατευόμενες περιοχές. Η παραλία İztuzu (Ιζτούζου) στο Νταλιάν είναι μία από τις αγαπημένες της Caretta caretta.

Η μεσογειακή ακτογραμμή της Τουρκίας, γνωστή και ως Τουρκική Ριβιέρα, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και το εξωτερικό, καθώς συνδυάζει με ξεχωριστό τρόπο φυσική ομορφιά, ιστορία και πολιτισμό και προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες που ικανοποιούν κάθε ταξιδιωτική προσδοκία. Η περιοχή είναι γνωστή παγκοσμίως για τις πεντακάθαρες παραλίες της, τον ζεστό ήλιο και τα τιρκουάζ νερά της, ωστόσο, έχει πολλά περισσότερα να παρουσιάσει στους επισκέπτες. Διαθέτει φυσικό κάλλος στα χρώματα του μπλε και του γαλάζιου, ιστορικές πόλεις, ξεχωριστή γαστρονομική παράδοση και πολλές επιλογές για εξορμήσεις, από trekking έως καταδύσεις.

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta επιβιώνει στα νερά της Μεσογείου εκατομμύρια χρόνια τώρα και έχει αποδείξει πως είναι μαχητής! Αν και κολυμπάει στις θάλασσες της Γης για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται δικαίως ένας από τους παλαιότερους κατοίκους των ελληνικών θαλασσών, δέχεται ακόμα απειλές που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του είδους στη Μεσόγειο, αλλά και στη χώρα μας. Δεδομένων όλων αυτών των απειλών, η προστασία της Caretta caretta βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου του WWF Ελλάς εδώ και πολλά χρόνια.

Το Energy Observer, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο σκάφος στον κόσμο με μηδενική έκκληση αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο διαπλέει αυτές τις ημέρες το Αιγαίο, ενώνει τις δυνάμεις του με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με στόχο να συμβάλλει στις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας ζωής.

Το Energy Observer, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο σκάφος στον κόσμο με μηδενική έκκληση αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο διαπλέει αυτές τις ημέρες το Αιγαίο, ενώνει τις δυνάμεις του με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με στόχο να συμβάλλει στις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας ζωής.

Tο Energy Observer, το πρωτοποριακό ερευνητικό σκάφος για τη μελέτη των εφαρμογών της καθαρής ενέργειας που υλοποιείται με την υποστήριξη των AccorInvest και AccorHotels, επισκέφθηκε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Novotel Athens και μέλους του Ομίλου Accor κ. Ευριπίδης Τζήκας σε ειδική ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του πρώτου σκάφους υδρογόνου.

Η Μεσόγειος Θάλασσα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια σε μια επικίνδυνη «πλαστική παγίδα» με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών απορριμμάτων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα θαλάσσια είδη, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει η νέα μελέτη του WWF με τίτλο «Σώζοντας τη Μεσόγειο από την πλαστική παγίδα», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Στο επίκεντρο της μελέτης τοποθετείται ο ιδιαίτερα καταστροφικός συνδυασμός που ασκεί τεράστια πίεση στο Μεσογειακό οικοσύστημα και αποτελείται από τις συνέπειες που έχουν η υπερβολική χρήση πλαστικών στην τοπική βιοποικιλότητα και τους ανθρώπους, η ελλιπής διαχείριση απορριμμάτων, και ο μαζικός τουρισμός.

Στροφή προς την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τήλου, ζητούν οι 3 στους 4 κατοίκους του Αιγαίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου TILOS και δείχνει πως οι κάτοικοι 15 νησιών του Αιγαίου επιθυμούν στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με βασικό στόχο να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της διεθνούς αξιολόγησης η Ελλάδα καταλαμβάνει την 39η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες που αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας δραματική υστέρηση σε σχέση με πέρσι, καθώς έκτοτε 14 χώρες σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις. Μετεξεταστέα η χώρα μας ιδιαίτερα σε δύο τομείς, στην εφαρμογή εθνικών πολιτικών αλλά και στο εθνικό ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς παρά την κρίση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου(2) αυξήθηκαν κατά 20%.

Την 39η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες που αξιολογήθηκαν και την 23η στις 28 χώρες της ΕΕ κατέλαβε η Ελλάδα βάσει των ανεπαρκών επιδόσεων της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα συμπεράσματα της ετήσιας διεθνούς αξιολόγησης Climate Change Performance Index 2018 (CCPI) που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το δίκτυο οργανώσεων Climate Action Network, στο οποίο συμμετέχουν το WWF Ελλάς και η Greenpeace, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα (1). Η ετήσια έκθεση αξιολογεί τις κλιματικές επιδόσεις 56 χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, που είναι υπεύθυνες για πάνω από το 90% των παγκόσμιων εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr