Το φαγητό στην Ταϊλάνδη είναι μια αληθινή ανακάλυψη, προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για να απολαύσετε τις πιο συναρπαστικές πικάντικες γεύσεις. Οι τοπικές κουζίνες αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα των εθνών. Το ίδιο συμβαίνει και με την τοπική κουζίνα της Ταϊλάνδης. Τα ντελικάτα εδέσματα του πρώην βασιλείου του Σιάμ κατέχουν ξεχωριστή θέση στον γαστριμαργικό χάρτη της Ασίας, αλλά και του κόσμου γενικότερα, χάρη στην ποικιλία των γεύσεών τους, τα χρώματα που συνθέτουν την κάθε συνταγή μετατρέποντάς την σε… πίνακα ζωγραφικής...
Αυτή η σπάνια ποικιλία γεύσεων, καθώς και η χρωματική πανδαισία του κάθε φαγητού οφείλονται στη χρήση δεκάδων μπαχαρικών και αρωματικών φυτών, τα οποία παρέχει πληθωρικά η εύφορη ταϊλανδική γη. Τα ακριβά (ως προς την αξία, όχι ως προς την τιμή τους) φυσικά προϊόντα της χώρας αναδεικνύουν τη γεύση του κρέατος ή του ψαριού, δίνοντας ταυτόχρονα στην κάθε συνταγή μια ξεχωριστή πινελιά γευστικής… κομψότητας και μεγάλη θρεπτική αξία. Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά βασιλεύουν, λοιπόν, στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, συνεισφέροντας στη δημιουργία μοναδικών γευστικών πειρασμών.
Η ταϊλανδέζικη κουζίνα, νόστιμη και μοναδική με τις πικάντικες γεύσεις της, είναι μια αληθινή γαστρονομική τέχνη. Διαθέτει μια τεράστια γκάμα από συνταγές και μια εκλεπτυσμένη μείξη από αρώματα. Η Ταϊλανδική κουζίνα είναι ο συνδυασμός της αγάπη των κατοίκων για το καλό φαγητό και της μεγάλης ποικιλίας που διαθέτει σε πρώτες ύλες. Η χώρα διαθέτει μια αφθονία από λαχανικά, φρούτα, και μπαχαρικά, λαχταριστά ολόφρεσκα θαλασσινά, πεντανόστιμα κρεατικά, που όλα μαζί χρησιμοποιούνται με μια μοναδική αρμονία στις ατέλειωτες συνταγές της ταϊλανδέζικης γαστρονομίας.
Παρότι οι Ταϊλανδέζοι γενικά προτιμούν καυτά και πικάντικα φαγητά, δεν είναι όλα τα πιάτα το ίδιο καυτερά. Το ταϊλανδέζικο φαγητό δεν είναι ποτέ άνοστο, αλλά μπορεί να τροποποιηθεί για να ευχαριστήσει τους περισσότερους ουρανίσκους Επιπλέον, είναι τέτοιος ο πλούτος και η ποικιλία των υλικών και των μεθόδων προπαρασκευής, που όσο συχνά και να γευματίζετε με ταϊλανδέζικο φαγητό, πάντα θα ανακαλύψετε μια νέα γεύση.Το πού θα φάτε είναι το ίδιο συναρπαστικό με το τι θα φάτε. Η Bangkok και όλα τα τουριστικά μέρη, προσφέρουν μια τεράστια επιλογή από εστιατόρια που ικανοποιούν κάθε επιθυμία και κάθε βαλάντιο, από υπαίθρια μαγαζιά που μαγειρεύουν απλό αλλά καλό φαγητό μέχρι κομψά και ακριβά εστιατόρια. Εκτός από ταϊλανδέζικο φαγητό, όλες οι κουζίνες , ανατολίτικες και δυτικές, είναι στη διάθεσή σας. Τα εστιατόρια προσφέρουν κυριολεκτικά κάθε γευστικό στυλ που μπορείτε να φανταστείτε, ενώ τα πολυτελή ξενοδοχεία περηφανεύονται για τις υψηλές προδιαγραφές των εστιατορίων τους όπου τα καταπληκτικά μενού συνοδεύονται από το άψογο σέρβις.Περήφανοι για το παρελθόν μας και ζώντας έντονα το παρόν μας, εμείς στην Ταϊλάνδη, επιμένουμε στην ποιότητα, διαφυλάσσοντας, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τον πλούσιο και ποικιλόμορφο πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας. Η μαγειρική τέχνη της πατρίδας μας αποτελεί εξαιρετική απόδειξη αυτής της μοναδικής κουλτούρας. Στα ταϊλανδέζικα ο καθημερινός χαιρετισμός «Τι κάνεις;» μεταφράζεται ως «Έχεις φάει ρύζι;», και το ρήμα «τρώω» ( kin khao), σημαίνει στην κυριολεξία «τρώω ρύζι». Είναι δεδομένο ότι το ρύζι αποτελεί τη βάση της διατροφής των Ταϊλανδών.Η γόνιμη γη της χώρας προσφέρεται επίσης για την καλλιέργεια μεγάλης ποικιλίας λαχανικών, αρωματικών φυτών, μπαχαρικών και τροπικών φρούτων. Παράλληλα, τα ποτάμια, οι λίμνες και οι θάλασσές της παρέχουν τεράστια ποικιλία ψαριών και θαλασσινών. Η εμμονή των Ταϊλανδών στο φρέσκο είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία η κουζίνα μας οφείλει την μεγάλη φήμη της. Πρόκειται για μια κουζίνα η οποία έχει «παντρέψει» τα τοπικά χαρακτηριστικά της με τις ξένες επιρροές, δημιουργώντας συνταγές μοναδικής τέχνης. Τα ταϊλανδικά αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, όπως το καφίρ λάιμ (kaffir lime) και το λέμον γκρας (lemon grass), στη συνάντησή τους με τα… διεθνή, σκόρδο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, κόλιανδρο, κουρκουμά (turmeric), πολύχρωμες καυτερές πιπεριές και το kapi (πολτό γαρίδας), κάνουν τη διαφορά. Για την ακρίβεια, συνεργάζονται για να εξισορροπήσουν με μαγικό τρόπο το ξινό, το γλυκό και το καυτερό. Τρεις γεύσεις που, αν και… αντίπαλες, συνυπάρχουν αρμονικά σε όλα σχεδόν τα ταϊλανδέζικα πιάτα.Αν όμως σας λείπει η Ελληνική κουζίνα και θέλετε να κάνετε ένα μικρό διάλειμιμα στις παράξενες ταϊλανδικές γεύεσεις, τότε επισκεφθείτε το Souvlaki στη Bangkok, ένα αθευντικό ελληνικό εσταιτόρια που μαγειρεύει ελληνικά φαγητά.Το σουβλάκι είναι η σπεσιαλιτέ του, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κι άλλες ελληνικές γεύσεις.Βρίσκεται στη οδό Silom Soi 4 πολύ κοντά στη Patpong, το τηλέφωνό του είναι 02 6329967, μιλούν ελληνικά και θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε στην Ελλάδα
Αυτή η σπάνια ποικιλία γεύσεων, καθώς και η χρωματική πανδαισία του κάθε φαγητού οφείλονται στη χρήση δεκάδων μπαχαρικών και αρωματικών φυτών, τα οποία παρέχει πληθωρικά η εύφορη ταϊλανδική γη. Τα ακριβά (ως προς την αξία, όχι ως προς την τιμή τους) φυσικά προϊόντα της χώρας αναδεικνύουν τη γεύση του κρέατος ή του ψαριού, δίνοντας ταυτόχρονα στην κάθε συνταγή μια ξεχωριστή πινελιά γευστικής… κομψότητας και μεγάλη θρεπτική αξία. Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά βασιλεύουν, λοιπόν, στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, συνεισφέροντας στη δημιουργία μοναδικών γευστικών πειρασμών. Η ταϊλανδέζικη κουζίνα, νόστιμη και μοναδική με τις πικάντικες γεύσεις της, είναι μια αληθινή γαστρονομική τέχνη. Διαθέτει μια τεράστια γκάμα από συνταγές και μια εκλεπτυσμένη μείξη από αρώματα. Είναι δεδομένο ότι το ρύζι αποτελεί τη βάση της διατροφής των Ταϊλανδών. Βάση της ταϊλανδέζικης κουζίνας είναι φυσικά οι πρώτες ύλες της. Ο φυτικός πλούτος της χώρας, αποτελεί ανεξάντλητη πηγή υλικών, καθώς και το ζωικό βασίλειο, που εκτός από τα κλασικά φαγώσιμα είδη -ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, χοιρινό, λίγο μοσχάρι- περιλαμβάνει σε μικρότερο βαθμό και φίδια, έντομα, βατράχια… Πρόκειται για μια κουζίνα η οποία έχει «παντρέψει» τα τοπικά χαρακτηριστικά της με τις ξένες επιρροές, δημιουργώντας συνταγές μοναδικής τέχνης. Τα ταϊλανδικά αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, όπως το καφίρ λάιμ (kaffir lime) και το λέμον γκρας (lemon grass), στη συνάντησή τους με τα… διεθνή, σκόρδο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, κόλιανδρο, κουρκουμά (turmeric), πολύχρωμες καυτερές πιπεριές και το kapi (πολτό γαρίδας), κάνουν τη διαφορά.
Ένα τυπικό γεύμα συνήθως περιλαμβάνει μια σούπα (όπως η χαρακτηριστική σούπα Tom yum με γαρίδες, λεμονόχορτο, τσίλι και φύλλα kaffir), ένα πιάτο βρασμένο στον ατμό (όπως μύδια με σάλτσα κάρι), ένα πιάτο τηγανητό (όπως ψάρι με τζίντζερ), μια σαλάτα με μπαχαρικά (όπως λεπτές φέτες μοσχαριού σ’ ένα στρώμα από λάχανο, κρεμμύδια, φύλλα μέντας και χυμό λεμονιού) και βέβαια πολλές καυτερές ή γλυκόξινες σάλτσες όπου βουτιούνται οι διάφορες τροφές. Κλείνοντας το γεύμα, ένα γλυκό με βάση το κολλώδες ρύζι, ή κάποια φρούτα όπως το μάνγκο, η παπάγια κλπ. είναι απαραίτητο αν και όχι τόσο συναρπαστικό για τα δικά μας γευστικά δεδομένα!
Παρότι οι Ταϊλανδέζοι γενικά προτιμούν καυτά και πικάντικα φαγητά, δεν είναι όλα τα πιάτα το ίδιο καυτερά. Το ταϊλανδέζικο φαγητό δεν είναι ποτέ άνοστο, αλλά μπορεί να τροποποιηθεί για να ευχαριστήσει τους περισσότερους ουρανίσκους Επιπλέον, είναι τέτοιος ο πλούτος και η ποικιλία των υλικών και των μεθόδων προπαρασκευής, που όσο συχνά και να γευματίζετε με ταϊλανδέζικο φαγητό, πάντα θα ανακαλύψετε μια νέα γεύση.
Το πού θα φάτε είναι το ίδιο συναρπαστικό με το τι θα φάτε. Στις σύγχρονες πόλεις όπως η Μπανγκόκ, άλλου είδους εμπειρίες σας περιμένουν. Εκεί, υπάρχουν από εξαιρετικά exclusive εστιατόρια με αυθεντικές γεύσεις μέχρι αλυσίδες Thai φαγητού (αρκετά μέτριου ομολογουμένως) όπως οι Kruathai και S&P. Ικανοποιητικό ταϊλανδέζικο φαστ φουντ θα απολαύσετε στα Thai Food Centers, που βρίσκονται λίγο - πολύ παντού. Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Μπανγκόκ είναι το My Choise, με μια τεράστια ποικιλία από 40 - 50 διαφορετικά πιάτα, φρέσκα υλικά και το καλύτερο πράσινο κάρι στη χώρα! Στο Sillom Village πάλι, η κουζίνα είναι ανοιχτή στη θέα των πελατών και δίνει την ευκαιρία στους πελάτες να θαυμάσουν τη δεξιοτεχνία Tαϊλανδέζων με παραδοσιακές στολές την ώρα που παρασκευάζουν το φαγητό που θα τους σερβιριστεί. Η πραγματικά αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα όμως βρίσκεται στους δρόμους. Το street food έχει εδώ την τιμητική του και πέρα από μια φθηνή και νόστιμη λύση για τους κατοίκους της Μπανγκόκ, αποτελεί και μια από τις βασικότερες τουριστικές ατραξιόν μέσα στην ασφυκτική κίνηση της ασιατικής μεγαλούπολης. Υπαίθρια κιόσκια και πάγκοι πλανόδιων, κάποιοι κινούμενοι με ρόδες, φιλοξενούν μίνι κουζίνες με ικανοποιητικό εξοπλισμό και αυτοσχέδιους σεφ, πολλοί από τους οποίους είναι πραγματικοί δεξιοτέχνες! Δίπλα σε πολυσύχναστους δρόμους, σε εμπορικά κέντρα, σε σταθμούς λεωφορείων, γραφεία κλπ., όλη τη μέρα, αλλά και τη νύχτα μια πανδαισία χρωμάτων, ήχων, εικόνων και αρωμάτων συνθέτουν το παζλ που λέγεται ταϊλανδέζικη γαστρονομία· φρέσκα υλικά, φθηνές τιμές, φίνες τεχνικές που συναγωνίζονται τα καλά γκουρμέ εστιατόρια, τεράστια ποικιλία, παραδοσιακές σπεσιαλιτέ!
Hot Tips
♦ Μεγάλες είναι και οι διαφορές που συναντά κανείς ταξιδεύοντας από τα βόρεια της χώρας στα νότια. Η κουζίνα των νότιων περιοχών είναι πολύ καυτερή, πλούσια σε συστατικά και σχετικά πιο βαριά. Στα μεγάλα αστικά κέντρα πάλι, όπως η Μπανγκόκ, συναντά κανείς από αμερικανικές αλυσίδες φαστ φουντ, μέχρι υπαίθριους πάγκους με κάθε λογής ντελικατέσεν, ασύλληπτα για το νου του δυτικού επισκέπτη.
♦ Αν σας λείπει η Ελληνική κουζίνα και θέλετε να κάνετε ένα μικρό διάλειμιμα στις παράξενες ταϊλανδικές γεύεσεις, τότε επισκεφθείτε το Souvlaki στη Bangkok, ένα αυθευντικό ελληνικό εσταιτόρια που μαγειρεύει ελληνικά φαγητά. Το σουβλάκι είναι η σπεσιαλιτέ του, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κι άλλες ελληνικές γεύσεις. Βρίσκεται στη οδό Silom Soi 4 πολύ κοντά στη Patpong, το τηλέφωνό του είναι 02 6329967, μιλούν ελληνικά και θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε στην Ελλάδα.
♦ Όλα σχεδόν τα τρόφιμα τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια. Έτσι, μαγειρεύονται γρήγορα, αλλά απορροφούν και καλύτερα τις γεύσεις και τα αρώματα των μπαχαρικών, πράγμα που τα κάνει πιο γευστικά. Πολύ συχνά θα δούμε τους Tαϊλανδούς να τρώνε με τα χέρια, σχηματίζοντας μικρές μπαλίτσες από το χαρακτηριστικό κολλώδες ρύζι τους που σερβίρεται μέσα σε ψάθινο καλαθάκι και βουτώντας τις στις καυτερές σάλτσες.
♦ Παραδοσιακά, τα ταϊλανδέζικα πιάτα γίνονται στον ατμό ή στο γκριλ. Κάτω από την κινεζική επιρροή όμως, έχει διαδοθεί και το μαγείρεμα στο τηγάνι, το γουόκ ή το βράσιμο σε κατσαρόλα.
♦ Τα πιάτα στο ταϊλανδέζικο τραπέζι σερβίρονται όλα μαζί, επιτρέποντας ένα πανηγυρικό ανακάτεμα γεύσεων.
♦ Οι έντονες, καυτερές γεύσεις είναι αποτέλεσμα της χρήσης πολλών αρωματικών χορταρικών, διαφόρων συστατικών όπως η σάλτσα ψαριού, που υπάρχει στα καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα, διαφόρων μπαχαρικών και βέβαια των περίφημων ταϊλανδέζικων ειδών κάρι. Τα περισσότερα φτιάχνονται με βάση τα διάφορα βότανα σε σκόνη και όχι τα μπαχαρικά.
♦ Επιλέξτε τα νουντλς, μερίδες ρυζιού με κάρι, Kanom (μπουκίτσες από διάφορα υλικά), Κanom Krok (τηγανίτες με ρύζι και καρύδα), κρέπες, λαχανικά βρασμένα σε γάλα καρύδας, μπάρμπεκιου με κοτόπουλο ή χοιρινό και καυτερές ή γλυκόξινες σάλτσες, τηγανητά πιτάκια με ψάρι, καυτερές γαρίδες με βασιλικό και χυμό λάιμ, θαλασσινά που ψήνονται σε κάρβουνα από ξύλο καρύδας, μπανανόφυλλα γεμιστά με γλυκιές λιχουδιές, ζαχαρωτά… Όλα σε μικρές, αλλά πραγματικά αξέχαστες μερίδες!
Η ταϊλανδέζικη κουζίνα, νόστιμη και μοναδική με τις πικάντικες γεύσεις της, είναι μια αληθινή γαστρονομική τέχνη. Διαθέτει μια τεράστια γκάμα από συνταγές και μια εκλεπτυσμένη μείξη από αρώματα. Η χώρα διαθέτει μια αφθονία από λαχανικά, φρούτα, και μπαχαρικά, λαχταριστά ολόφρεσκα θαλασσινά, πεντανόστιμα κρεατικά, που όλα μαζί χρησιμοποιούνται με μια μοναδική αρμονία στις ατέλειωτες συνταγές της ταϊλανδέζικης γαστρονομίας. Πρόκειται για μια κουζίνα η οποία έχει «παντρέψει» τα τοπικά χαρακτηριστικά της με τις ξένες επιρροές, δημιουργώντας συνταγές μοναδικής τέχνης. Τα ταϊλανδικά αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, όπως το καφίρ λάιμ (kaffir lime) και το λέμον γκρας (lemon grass), στη συνάντησή τους με τα… διεθνή, σκόρδο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, κόλιανδρο, κουρκουμά (turmeric), πολύχρωμες καυτερές πιπεριές και το kapi (πολτό γαρίδας), κάνουν τη διαφορά. Για την ακρίβεια, συνεργάζονται για να εξισορροπήσουν με μαγικό τρόπο το ξινό, το γλυκό και το καυτερό. Τρεις γεύσεις που, αν και… αντίπαλες, συνυπάρχουν αρμονικά σε όλα σχεδόν τα ταϊλανδέζικα πιάτα.
Παρότι οι Ταϊλανδέζοι γενικά προτιμούν καυτά και πικάντικα φαγητά, δεν είναι όλα τα πιάτα το ίδιο καυτερά. Το ταϊλανδέζικο φαγητό δεν είναι ποτέ άνοστο, αλλά μπορεί να τροποποιηθεί για να ευχαριστήσει τους περισσότερους ουρανίσκους Επιπλέον, είναι τέτοιος ο πλούτος και η ποικιλία των υλικών και των μεθόδων προπαρασκευής, που όσο συχνά και να γευματίζετε με ταϊλανδέζικο φαγητό, πάντα θα ανακαλύψετε μια νέα γεύση.
Βάση της ταϊλανδέζικης κουζίνας είναι φυσικά οι πρώτες ύλες της. Ο φυτικός πλούτος της χώρας, αποτελεί ανεξάντλητη πηγή υλικών, καθώς και το ζωικό βασίλειο, που εκτός από τα κλασικά φαγώσιμα είδη -ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, χοιρινό, λίγο μοσχάρι- περιλαμβάνει σε μικρότερο βαθμό και φίδια, έντομα, βατράχια… Ένα τυπικό γεύμα συνήθως περιλαμβάνει μια σούπα (όπως η χαρακτηριστική σούπα Tom yum με γαρίδες, λεμονόχορτο, τσίλι και φύλλα kaffir), ένα πιάτο βρασμένο στον ατμό (όπως μύδια με σάλτσα κάρι), ένα πιάτο τηγανητό (όπως ψάρι με τζίντζερ), μια σαλάτα με μπαχαρικά (όπως λεπτές φέτες μοσχαριού σ’ ένα στρώμα από λάχανο, κρεμμύδια, φύλλα μέντας και χυμό λεμονιού) και βέβαια πολλές καυτερές ή γλυκόξινες σάλτσες όπου βουτιούνται οι διάφορες τροφές. Κλείνοντας το γεύμα, ένα γλυκό με βάση το κολλώδες ρύζι, ή κάποια φρούτα όπως το μάνγκο, η παπάγια κλπ. είναι απαραίτητο αν και όχι τόσο συναρπαστικό για τα δικά μας γευστικά δεδομένα!
Το πού θα φάτε είναι το ίδιο συναρπαστικό με το τι θα φάτε. Στις σύγχρονες πόλεις όπως η Μπανγκόκ, άλλου είδους εμπειρίες σας περιμένουν. Εκεί, υπάρχουν από εξαιρετικά exclusive εστιατόρια με αυθεντικές γεύσεις μέχρι αλυσίδες Thai φαγητού (αρκετά μέτριου ομολογουμένως) όπως οι Kruathai και S&P. Ικανοποιητικό ταϊλανδέζικο φαστ φουντ θα απολαύσετε στα Thai Food Centers, που βρίσκονται λίγο - πολύ παντού. Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Μπανγκόκ είναι το My Choise, με μια τεράστια ποικιλία από 40 - 50 διαφορετικά πιάτα, φρέσκα υλικά και το καλύτερο πράσινο κάρι στη χώρα! Στο Sillom Village πάλι, η κουζίνα είναι ανοιχτή στη θέα των πελατών και δίνει την ευκαιρία στους πελάτες να θαυμάσουν τη δεξιοτεχνία Tαϊλανδέζων με παραδοσιακές στολές την ώρα που παρασκευάζουν το φαγητό που θα τους σερβιριστεί. Η πραγματικά αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα όμως βρίσκεται στους δρόμους. Το street food έχει εδώ την τιμητική του και πέρα από μια φθηνή και νόστιμη λύση για τους κατοίκους της Μπανγκόκ, αποτελεί και μια από τις βασικότερες τουριστικές ατραξιόν μέσα στην ασφυκτική κίνηση της ασιατικής μεγαλούπολης. Υπαίθρια κιόσκια και πάγκοι πλανόδιων, κάποιοι κινούμενοι με ρόδες, φιλοξενούν μίνι κουζίνες με ικανοποιητικό εξοπλισμό και αυτοσχέδιους σεφ, πολλοί από τους οποίους είναι πραγματικοί δεξιοτέχνες! Δίπλα σε πολυσύχναστους δρόμους, σε εμπορικά κέντρα, σε σταθμούς λεωφορείων, γραφεία κλπ., όλη τη μέρα, αλλά και τη νύχτα μια πανδαισία χρωμάτων, ήχων, εικόνων και αρωμάτων συνθέτουν το παζλ που λέγεται ταϊλανδέζικη γαστρονομία· φρέσκα υλικά, φθηνές τιμές, φίνες τεχνικές που συναγωνίζονται τα καλά γκουρμέ εστιατόρια, τεράστια ποικιλία, παραδοσιακές σπεσιαλιτέ!
Hot Tips
♦ Μεγάλες είναι και οι διαφορές που συναντά κανείς ταξιδεύοντας από τα βόρεια της χώρας στα νότια. Η κουζίνα των νότιων περιοχών είναι πολύ καυτερή, πλούσια σε συστατικά και σχετικά πιο βαριά. Στα μεγάλα αστικά κέντρα πάλι, όπως η Μπανγκόκ, συναντά κανείς από αμερικανικές αλυσίδες φαστ φουντ, μέχρι υπαίθριους πάγκους με κάθε λογής ντελικατέσεν, ασύλληπτα για το νου του δυτικού επισκέπτη.
♦ Αν σας λείπει η Ελληνική κουζίνα και θέλετε να κάνετε ένα μικρό διάλειμιμα στις παράξενες ταϊλανδικές γεύεσεις, τότε επισκεφθείτε το Souvlaki στη Bangkok, ένα αυθευντικό ελληνικό εσταιτόρια που μαγειρεύει ελληνικά φαγητά. Το σουβλάκι είναι η σπεσιαλιτέ του, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κι άλλες ελληνικές γεύσεις. Βρίσκεται στη οδό Silom Soi 4 πολύ κοντά στη Patpong, το τηλέφωνό του είναι 02 6329967, μιλούν ελληνικά και θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε στην Ελλάδα.
♦ Όλα σχεδόν τα τρόφιμα τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια. Έτσι, μαγειρεύονται γρήγορα, αλλά απορροφούν και καλύτερα τις γεύσεις και τα αρώματα των μπαχαρικών, πράγμα που τα κάνει πιο γευστικά. Πολύ συχνά θα δούμε τους Tαϊλανδούς να τρώνε με τα χέρια, σχηματίζοντας μικρές μπαλίτσες από το χαρακτηριστικό κολλώδες ρύζι τους που σερβίρεται μέσα σε ψάθινο καλαθάκι και βουτώντας τις στις καυτερές σάλτσες.
♦ Παραδοσιακά, τα ταϊλανδέζικα πιάτα γίνονται στον ατμό ή στο γκριλ. Κάτω από την κινεζική επιρροή όμως, έχει διαδοθεί και το μαγείρεμα στο τηγάνι, το γουόκ ή το βράσιμο σε κατσαρόλα. Τα πιάτα στο ταϊλανδέζικο τραπέζι σερβίρονται όλα μαζί, επιτρέποντας ένα πανηγυρικό ανακάτεμα γεύσεων.
♦ Οι έντονες, καυτερές γεύσεις είναι αποτέλεσμα της χρήσης πολλών αρωματικών χορταρικών, διαφόρων συστατικών όπως η σάλτσα ψαριού, που υπάρχει στα καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα, διαφόρων μπαχαρικών και βέβαια των περίφημων ταϊλανδέζικων ειδών κάρι. Τα περισσότερα φτιάχνονται με βάση τα διάφορα βότανα σε σκόνη και όχι τα μπαχαρικά.
♦ Επιλέξτε τα νουντλς, μερίδες ρυζιού με κάρι, Kanom (μπουκίτσες από διάφορα υλικά), Κanom Krok (τηγανίτες με ρύζι και καρύδα), κρέπες, λαχανικά βρασμένα σε γάλα καρύδας, μπάρμπεκιου με κοτόπουλο ή χοιρινό και καυτερές ή γλυκόξινες σάλτσες, τηγανητά πιτάκια με ψάρι, καυτερές γαρίδες με βασιλικό και χυμό λάιμ, θαλασσινά που ψήνονται σε κάρβουνα από ξύλο καρύδας, μπανανόφυλλα γεμιστά με γλυκιές λιχουδιές, ζαχαρωτά… Όλα σε μικρές, αλλά πραγματικά αξέχαστες μερίδες!
Ευχαριστούμε τον Ταϊλανδικό Οργανισμό Τουρισμού στην Αθήνα για τις πολύτιμες πληροφορίες. http://www.thailandtourism.gr