Τα πιάτα της Σουαβίας είναι πολύ πιο απλά από ότι εκείνα της γειτονικής Βάδης, που επηρεάζονται από τη Γαλλική κουζίνα. Η παραδοσιακή πατρίδα τους είναι η Σουαβία, η Βαυαρική Σουαβία και η περιοχή Allgau, τμήμα των οποίων φτάνουν μέχρι την Αυστρία.
Βασικό συστατικό είναι το ζυμαρικά από αβγό, σε διάφορα σχέδια και σχήματα, όπως τα spatzle και maultaschen (νουντλς της Σουαβίας και ραβιόλια αντίστοιχα). Οι μεστές σούπες και τα βραστά κρέατα είναι επίσης τυπικά της τοπικής κουζίνας. Για πολλές εκατοντάδες χρόνια, το άγονο, πετρώδες έδαφος των Σουαβικών Όρεων είχε καταστήσει αδύνατη την εκτροφή μεγάλων κοπαδιών. Μόνο λίγοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν να απολαμβάνουν το κρέας. Θεωρούνταν το φαγητό των λόρδων, ενώ οι απλοί κάτοικοι μπορούσαν να φάνε μόνο τα εντόσθια ή απλά γεύματα με βάση το αλεύρι.
Maultaschen
Πρόκειται για τη διασημότερη τοπική σπεσιαλιτέ φωλιές ζυμαρικών, γεμισμένες με κρέας, σπανάκι, κρεμμύδι και βρεγμένη ψίχα ψωμιού, ένα έδεσμα που τα τελευταία χρόνια εξάγεται σε όλο τον κόσμο, με λάτρεις στη βόρεια Ευρώπη, τις ΗΠΑ, ακόμη και τη Ρωσία. Μάλιστα, η ιστορία θέλει τους μοναχούς να έχουν εφεύρει αυτό το έδεσμα πριν από πολλά χρόνια, προκειμένου να κρύβουν το γεγονός ότι τρώνε κρέας στη διάρκεια της Νηστείας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι μαγειρέματος, σοτέ ή σιγοβρασμένα σε πλούσιο ζωμό από μοσχάρι.
Spatzle
Τα νουντλς από αβγό πρωτοστατούν στην κουζίνα της Σουαβίας και απολαμβάνονται σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Συνοδευτικό συνταγών με κρέας σε σάλτσα, συνήθως γαρνίρονται με λιωμένο βούτυρο, τραγανά κρουτόν και κρεμμύδια. Περιστασιακά, σερβίρονται με σάλτσα μήλου ή πουρέ φρούτων, μεταμορφώνοντάς τα σε γευστικό επιδόρπιο. Το Kasespatzle είναι η ψητή βερσιόν των νουντλς, γαρνιρισμένων με τραγανά δαχτυλίδια κρεμμυδιών και τυρί. Συχνά το spatzle σερβίρεται με φακές και παραδοσιακά λουκάνικα Σουαβίας.
Schupfnudeln
Μια ακόμη σπεσιαλιτέ είναι τα ρολά πατάτας, τηγανισμένα σε βούτυρο. Γαρνιρισμένα με κανέλα και ζάχαρη ή σάλτσα μήλου είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο. Το Krautschupfnudeln είναι τηγανητά ρολά με κομμάτια μπέικον και ξυνολάχανο, που συνήθως σερβίρονται σε φεστιβάλ κρασιού και πανηγύρια.
Laubfrosch
Ένας «βάτραχος των δέντρων», το Laubfrosch, είναι μείγμα κρέατος λουκάνικου με μπαγιάτικα ψίχουλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, τυλιγμένα σε σπανάκι και εν συνεχεία τηγανισμένα ή ψητά.
Seelen
Τα Seelen είναι μακριές φρατζόλες ψωμιού, από σταρένιο αλεύρι κα μαγιά, πασπαλισμένα με αγριοκύμινο και χοντρό αλάτι. Είναι τραγανά εξωτερικά και πολύ αφράτα και ελαφριά στο εσωτερικό τους.
Γερμανικό κρασί, Wurttemberg trollinger
Το trollinger, είναι υπέροχο κόκκινο κρασί. Η ονομασία του πιθανόν προέρχεται από την προέλευσή του από το Νότιο Τιρόλο, όπου είναι και ένα από τα δύο μοναδικά μέρη όπου καλλιεργείται αυτή η ποικιλία για την παραγωγή κρασιού (το άλλο είναι το Wurttemberg), αν και καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο με την ονομασία Μαύρο Αμβούργο. Οι Ρωμαίοι έφεραν το trollinger στον Ρήνο και από εκεί επεκτάθηκε στην κοιλάδα Νέκαρ και τις περιοχές Kraichgau και Βάδη. Είναι η συνηθέστερη ποικιλία της οινοπαραγωγού περιοχής. Το καλό κρασί της ποικιλίας αυτής έχει το χρώμα του ρουμπινιού, με φρέσκια, φρουτώδη υφή στον ουρανίσκο και συνήθως πίνεται μέσα σε ένα χρόνο από την συγκομιδή. Δεν παράγονται με πιστοποίηση ποιότητας και συχνά αναμειγνύονται με κρασιά lemberger. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα κρασιού, η πεμπτουσία του κρασιού της Σουαβίας, εξαίρετο δείγμα της μακρόχρονης παράδοσης παραγωγής κρασιού στην περιοχή. Από το 2001 και κάθε χρόνο, πραγματοποιείται μαραθώνιος trollinger ενώ σε πολλές περιοχές η συγκομιδή εορτάζεται με μεγάλα φεστιβάλ κρασιού από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν την γνήσια φιλοξενία, τη φιλική ατμόσφαιρα και τα νέα κρασιά της σεζόν, μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά εδώ και χρόνια.
Πληροφορίες: Tourismus-Marketing GmbH Baden-Wurttemberg, www.tourismus-bw.de