Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί πνοή για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας έχουν πολιτιστικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, αλλά και τουριστικές προεκτάσεις. Ένα αισιόδοξο παράδειγμα φιλοξενίας τριών σημαντικών διεθνών meetings μέσα σε διάστημα μικρότερο των 2 μηνών, αποτελεί ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου στα Νότια Προάστια, που συνέβαλε ενεργά στη διοργάνωση τριών εξαιρετικά επιτυχημένων αθλητικών δρώμενων, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα του διεθνούς τύπου.
Η αρχή έγινε με το 1ο Διεθνές Τουρνουά Ρυθμικής Γυμναστικής "Aphrodite Cup 2015", που διοργάνωσε στις 6 - 8 Μαρτίου ο Γυμναστικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου (ΓΟΠΦ) «Η ΑΡΜΟΝΙΑ», σε συνεργασία με το Δήμο Παλαιού Φαλήρου και την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία. Η εκδήλωση πρόσφερε ένα θέαμα υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή 260 αθλητριών από 18 χώρες. Μετά από τη μεγάλη αυτή επιτυχία, το APHRODITE CUP προσδοκά να καθιερωθεί διεθνώς ως μία μοναδική συνάντηση αθλητριών ρυθμικής γυμναστικής από όλο τον κόσμο.
Ακολούθησε το 7ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο U-21 "Iliadis Cup", μέρος της σειράς των IJF World Judo Tour, που πραγματοποιήθηκε 4-5 Απριλίου και φέρει την υπογραφή του, επί δύο φορές, Ολυμπιονίκη και κατόχου 6 μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα, Ηλία Ηλιάδη. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 420 αθλητές και αθλήτριες, από συνολικά 35 χώρες και 4 ηπείρους, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.
Τέλη Απριλίου, πραγματοποιήθηκε και ο 6ος Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος Αθηνών, όπου οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πάνω από 40 χώρες, χιλιάδες επαγγελματίες δρομείς, ερασιτέχνες λάτρεις του τρεξίματος, εθελοντές, συνέρρευσαν στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Παλαιού Φαλήρου, προπονήθηκαν, διασκέδασαν, γνώρισαν συναθλητές από όλο τον κόσμο, συνέβαλλαν σε φιλανθρωπικό σκοπό και απόλαυσαν διαδρομές που είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο η κάθε μία, ώστε να περάσουν από τα ωραιότερα αξιοθέατα της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου.
Έτσι, μέσα σε λιγότερο από 60 ημέρες, χιλιάδες αθλητές με τους προπονητές και τις οικογένειές τους, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γνήσια φιλοξενία σε έναν από τους πιο πρωτοποριακούς Δήμους των Νοτίων Προαστίων, απολαμβάνοντας εξαιρετική διαμονή, αγορές, διασκέδαση, καλό φαγητό και μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Η όλη ατμόσφαιρα θύμιζε τις όμορφες στιγμές των Ολυμπιακών του 2004, καθώς, το Κλειστό Γυμναστήριο Παλαιού Φαλήρου (Tae kwon do) αλλά και όλο το παραλιακό μέτωπο, από τη Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πλημμύρισε ξανά με φίλαθλο κοινό και δεκάδες εθελοντές, αποσπώντας εξαιρετικά θετικά σχόλια από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και από τους ίδιους τους αθλητές.
Αναμφίβολα, ο αθλητικός τουρισμός είναι ένας τομέας με πολλές προοπτικές, κάτι στο οποίο φαίνεται ότι οι Δημοτικές Αρχές του Δήμου Παλαιού Φαλήρου σκοπεύουν να επενδύσουν, κατανοώντας τις κοινωνικό- οικονοµικές διαστάσεις και τη μεγάλη δυναμική του ως μοχλού ανάπτυξης που θα οφελήσει όλο το παραλιακό μέτωπο, την τοπική κοινότητα και φυσικά κατ' επέκταση και την Αθήνα. Ζητήσαμε από τον κύριο Γιάννη Φωστηρόπουλο, Αντιδήμαρχο Διοίκησης -Οικονομικών και Κοινωνικών Δομών του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος προΐστατο και στα τρία διεθνή events, να μας κάνει ένα σύντομο απολογισμό των διοργανώσεων.
Σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, ο Δήμος σας φιλοξένησε 3 πολύ σημαντικές διοργανώσεις διεθνούς ακτινοβολίας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών από πολλές χώρες. Πόσο εύκολο ήταν να διοργανωθούν αυτές οι τρεις εκδηλώσεις σε τόσο σύντομο διάστημα και ποιες πρακτικές δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Γιάννης Φωστηρόπουλος: H αλήθεια είναι ότι αυτές οι εκδηλώσεις δεν οργανώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος διοργανώνεται από την τελευταία μέρα της προηγούμενης χρονιάς. Σε ότι αφορά το Aphrodite Cup, το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην οργανωτική επιτροπή είχαν την εμπειρία της Ολυμπιάδας του 2004, χρησιμοποίησαν πολύ το κομμάτι των εθελοντών και το πιο σημαντικό, είχαν μεράκι για να πετύχει η διοργάνωση. Πρόκειται για εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε ο Δήμος για πρώτη φορά γιατί οι άνθρωποι που τις εμπνεύστηκαν, ασχολήθηκαν και ήθελαν να τις διοργανώσουν ααποδέχτηκαν το στοιχείο που θέλουμε εμείς, δηλαδή, το να αξιοποιηθεί η εκδήλωση προς όφελος και των πολιτών του Δήμου μας, των ξενοδοχείων και των καταστημάτων. Ήταν σημαντικό στοιχείο, δηλαδή, να υπάρχει επαφή και συνεργασία με τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία της περιοχής μας, ούτως ώστε η εκδήλωση που γίνεται σε χώρο του Π. Φαλήρου, όπως είναι το Κλειστό του ΤΑΕ KWON DO ή το δημοτικό αθλητικό κέντρο όπου έγινε ο Ημιμαραθώνιος, να έχουν, εν κατακλείδι, όφελος προς τους πολίτες μας.
Πρακτικές δυσκολίες υπήρξαν πάρα πολλές... Για παράδειγμα, ο Ημιμαραθώνιος προϋποθέτει και άλλα στοιχεία, π.χ. από τη στιγμή που κλείνεται ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής και θα πρέπει να είναι ασφαλές για τους δρομείς, θα πρέπει να οργανωθούμε σε σχέση με την Τροχαία, με όμορους δήμους, οι εθελοντές να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της εθελοντικής προσφοράς, να είναι δηλαδή έμπειροι... Νομίζω, όμως, ότι έχει πάει πάρα πολύ καλά, γιατί αυτό είναι ένα καλό στοιχείο που μας άφησε η Ολυμπιάδα το 2004. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι στο Aphrodite Cup εγώ έμεινα ενθουσιασμένος γιατί ήταν πραγματικά μια εκπληκτική ομάδα, που βοήθησε τα μέγιστα την οργανωτική επιτροπή.
Σε ποιο βαθμό συμμετέχει ο Δήμος στις διοργανώσεις και με ποιο τρόπο;
Στο πρώτο event, στο Aphrodite Cup, συμμετείχαμε συνολικά, δηλαδή, είμαστε και στην οργανωτική επιτροπή. Ομοίως, στον Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο είμαστε συνδιοργανωτές, παραχωρούμε το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, βοηθάμε τα μέγιστα σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι. Ίσως είναι ο πιο οργανωμένος, από την άποψη ότι έχει πλέον εμπειρία ετών, έχει γίνει κι αυτός διεθνής, είναι μια πολύ καλή διοργάνωση από μόνη της. Τώρα βέβαια, όσο περισσότερο "ανοίγει" τόσο περισσότερη βοήθεια χρειάζεται, ίσως πιο επαγγελματική. Οι διοργανωτές του Iliades Cup μας προσέγγισαν σχετικά αργά, αφού είχαν ήδη προχωρήσει πάρα πολλά πράγματα από μόνοι τους. Ήταν μια ουσιαστική βοήθεια του Δήμου Π. Φαλήρου προς ένα άθλημα που δεν έχει πόρους, όπως όλα τα μικρά αθλήματα δεν έχουν ιδιαίτερους πόρους, καθώς η Πολιτεία τα έχει δυστυχώς εγκαταλελειμμένα, δεν τους δίνει ούτε καν την "υποχρεωτική", αν θέλετε εισφορά, για να βγάλουν τα καθημερινά έξοδα της Ομοσπονδίας, Αλλά, επειδή μιλάμε για ένα μεγάλο αθλητή, όπως είναι ο Ηλίας Ηλιάδης και για τον Εθνικό προπονητή Νίκο Ηλιάδη που είχε πολύ μεγάλη διάθεση να πετύχει, γι' αυτό το λόγο, έστω κι αν ήρθαν μόλις 1 μήνα πριν την εκδήλωση, ο Δήμος πήρε πρωτοβουλίες και τους βοήθησε στο σημείο που μπορούσε και μάλιστα, απ΄ότι φάνηκε εκ των υστέρων, η Ομοσπονδία έμεινε πολύ ευχαριστημένη.
Από κει και πέρα με την παρουσία του Δημάρχου και την κοινοποίηση των εκδηλώσεων μέσω των γραφείων τύπου, προσπαθήσαμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες σε όλα τα events.
Σας ικανοποίησε η ανταπόκριση του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας; Υπήρχε κάτι που "έλειπε" κατά τη γνώμη σας;
Γ.Φ. Από την αρχή γνωρίζαμε ότι τουλάχιστον τα δύο αθλήματα, η ρυθμική γυμναστική και το τζούντο, δεν έχουν πάρα πολλούς φανατικούς οπαδούς. Κάναμε, όμως, τις απαραίτητες ενέργειες, ενημερώνοντας τα σχολεία, τουλάχιστον τα τοπικά του Παλαιού Φαλήρου, σε μια προσπάθεια να τους φέρουμε κοντά στα λεγόμενα "μικρά αθλήματα". Υπήρχε μια σχετικά μικρή ανταπόκριση, μην ξεχνάτε ότι ήταν η πρώτη χρονιά που κάναμε αυτό το τόλμημα, αλλά υπήρχε οργανωμένη ανταπόκριση. Φανταστείτε ότι όταν ήρθαν οργανωμένα σχολεία, τα κορίτσια της Εθνικής Ομάδας πήγαν κοντά στα παιδιά, τους μίλησαν σχετικά με το άθλημα, δεν άφησαν τα παιδιά απλά να κάθονται στις κερκίδες ως θεατές, χωρίς να κατανοούν τι ακριβώς βλέπουν. Το ίδιο έγινε και στο τζούντο στο Iliades Cup, δηλαδή, ειδοποιήσαμε τα σχολεία και κάποια από αυτά ανταποκρίθηκαν...
Αυτό, λοιπόν, που έλειπε κατά τη γνώμη μου ήταν η πιο έγκαιρη ενημέρωση για τα δύο πρώτα αθλητικά events. Ο Ημιμαραθώνιος από μόνος του έχει τη γνώση και ειδοποιεί έγκαιρα τα σχολεία, υπάρχουν συμμετοχές παιδιών, υπήρχε ο παιδικός αγώνας δρόμου, που πήγε πάρα πολύ καλά, ο Ειδικός Αγώνας με το ΑΛΜΑ, όπου έτρεξε το 9ο Νηπιαγωγείο Π. Φαλήρου, δηλαδή εκεί υπάρχει εκ των προτέρων η γνώση για το πώς θα γίνει σωστή και έγκαιρη ενημέρωση.
Στα άλλα, λοιπόν, παρότι ειδοποιήσαμε αργά, πήγε σχετικά καλά. Του χρόνου, από τη στιγμή που έχουμε αποφασίσει το Aphrodite Cup να γίνει θεσμός, κι επειδή η "ψυχή" του αγώνα, η κυρία Μιχοπούλου, από τώρα έχει ξεκινήσει τις ενέργειες να το διοργανώσουμε σωστά, νομίζω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά και από την πλευρά της βιωματικής προσέγγισης των παιδιών σε αυτό το κομμάτι του αθλητισμού. Για μας δεν υπάρχει μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ... Θα πρέπει να γνωρίσει ο κόσμος μας και τα λεγόμενα "μικρά αθλήματα". Και φυσικά, είναι πολύ σημαντικό, όταν έχουν έρθει παγκοσμίου εμβέλειας αθλητές, να αγωνίζονται σε γεμάτα στάδια, να έχουν κοινό και τι πιο καλό, από το νεανικό, το μαθητικό κοινό. Μάλιστα, πολλές φορές σκέφτομαι, ότι, επειδή οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος απευθύνονται κυρίως σε κοινό μεγαλυτέρων ηλικιών, είναι πάρα απαραίτητο να πάρουμε περισσότερες πρωτοβουλίες και να κάνουμε εκδηλώσεις που θα προσελκύουν τους νέους.
Είχατε κάποια σχόλια από τους συμμετέχοντες, ως προς τη φιλοξενία ή τη διοργάνωση; Υπήρξαν κάποιες δραστηριότητες πριν ή μετά τους αγώνες, που συνέβαλλαν στην προβολή του Δήμου;
Γ.Φ.: Ως προς τη φιλοξενία, αυτό που έζησα έντονα ήταν το κομμάτι του Aphrodite Cup, γιατί ασχοληθήκαμε με τις αποστολές των αθλητών, οι οποίοι διέμειναν στα τρία ξενοδοχεία του Φαλήρου, κυρίως στο Poseidon και το Coral και μια μικρή αποστολή έμεινε στο Metropolitan Chandris. Μπορώ να πω ότι έμειναν ενθουσιασμένοι. Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να δουν και την τοπική αγορά, μερικοί πήγαν και στην Ακρόπολη και κάποιοι άλλοι έκαναν ένα μονοήμερο tour...
Αν γίνει θεσμός και σε αυτό το κομμάτι θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος, δηλαδή αυτοί που έρχονται εδώ να αφιερώνουν και μια μέρα να δουν περισσότερα πράγματα από Ελλάδα. Φανταστείτε ότι είχαμε αποστολή από τη Μαλαισία. Αυτοί οι άνθρωποι, όταν έρχονται στο λίκνο του πολιτισμού, θα πρέπει να δουν οπωσδήποτε την Ακρόπολη, αλλά να μάθουν και την ιστορία της περιοχής μας, γιατί το Φάληρο έχει ιστορία που μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό στην περιοχή, γι' αυτό είναι και τουριστικός δήμος. Δηλαδή, μπορούμε να ξεκινήσουμε από την ελληνική μυθολογία, με τον Φάληρο, που συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία. Εν συνεχεία έχουμε το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Τροκαντερό που περιλαμβάνει το πλωτό Μουσείο Αβέρωφ, το αντιτορπιλικό Βέλος και την Τριήρη "Ολυμπιάς", ενώ το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου σηματοδοτεί τα πρώτα"Βήματα του Αποστόλου Παύλου", που αποβιβάστηκε, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, στο λιμάνι του Φαλήρου. Όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να τα αναδείξουμε, παράλληλα με την πανέμορφη, ανοικτή παραλία μας, γιατί και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τη Μαρίνα Φλοίσβου και το υπέροχο πάρκο, ο τουρίστας που έρχεται εδώ σίγουρα θα περάσει καλά. Τα σχόλια, λοιπόν, από τη φιλοξενία μας ήταν καταπληκτικά, άλλωστε φημιζόμαστε για τη φιλοξενία μας. Είχαμε, επίσης, φροντίσει να τους δώσουμε και κάποια μικρά αναμνηστικά δωράκια, κάναμε κι ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι, όλα ήταν πολύ θετικά. Τώρα, από εκεί και πέρα, μετά τους αγώνες, θα πρέπει να φροντίσουμε οι επόμενοι να έχουν πολύ περισσότερα τουριστικά στοιχεία και προβολή της χώρας και του Δήμου.
Είναι εύκολο να μας πείτε ποια είναι η δυναμικότητα κλινών στο Δήμο Π. Φαλήρου και πόσο μεγάλου βεληνεκούς εκδηλώσεις πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενήσει αποτελεσματικά;
Γ.Φ.: Υπάρχουν τα τρία ξενοδοχεία που βρίσκονται άμεσα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (τα παραλιακά Coral Hotel/ 86 δωμάτια, Poseidon Hotel/ 89 δωμάτια και λίγο πιο μακριά το Metropolitan Hotel/ 374 δωμάτια), με τιμές πολύ καλές και η συνεργασία μας και με τις τρεις μονάδες είναι εξαιρετικές. Μεγάλου βεληνεκούς εκδηλώσεις φυσικά και μπορούν να φιλοξενηθούν, αλλά όχι αποκλειστικά σε ξενοδοχεία της περιοχής, άλλωστε δεν είμαστε μόνο για το Παλαιό Φάληρο, δεν είμαστε άκρα τοπικιστές, το θέλουμε όμως και είναι σημαντικό στοιχείο να διαμένουν στο Παλαιό Φάληρο, ώστε ακόμη και εκτός εποχής, να έχουν πληρότητα τα ξενοδοχεία μας και να τονωθεί η τοπική αγορά. Φανταστείτε ότι σε κάθε μία από τις δύο πρώτες διοργανώσεις - στον Ημιμαραθώνιο πολύ περισσότεροι-, είχαν έρθει περίπου 250 ξένοι αθλητές με τους συνοδούς τους, κάποιοι με τις οικογένειές τους. Άρα λοιπόν μπορούμε να καλύπτουμε αυτές τις "μικρές"- σε εισαγωγικά - εκδηλώσεις, γιατί από τη στιγμή που είναι διεθνούς βεληνεκούς δεν είναι τόσο μικρές, απλά έχουν λιγότερες συμμετοχές αθλητών, στην περιοχή του Φαλήρου και το θέλουμε κιόλας. Μάλιστα, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον επαγγελματικό σύλλογο Παλαιού Φαλήρου, ώστε στις επόμενες διοργανώσεις οι συμμετέχοντες να μπορούν, παρουσιάζοντας τα διαπιστευτήρια, την κάρτα τους κλπ. να έχουν εκπτώσεις 10-20% στα τοπικά καταστήματα ή και τα εστιατόρια.
Από ότι είδαμε και το ξενοδοχείο CORAL εξασφάλισε ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες στον Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο, επιβεβαιώνοντας τ ην συμβολή τους στην επιτυχία των διοργανώσεων...
Γ.Φ.: Πράγματι, το Coral είχε ειδικές τιμές για τον Ημιμαραθώνιο, μάλιστα ήταν και χορηγός σε μια εκδήλωση. Η συνεργασία είναι καταπληκτική, είναι Φαληριώτες και αυτό βοηθάει στο να υπάρχει μια πολύ καλή συνεννόηση. Είναι σημαντικό στη συνδιοργάνωση να συμμετέχει ο Δήμος, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στα πλαίσια καλής συνεργασίας που έχει με τους καταστηματάρχες. Ουσιαστικά λοιπόν, απαντώντας στην ερώτηση αν ωφελήθηκε το Φάληρο σε οικονομικό επίπεδο, φυσικά και ωφελήθηκε, γιατί αν σκεφτούμε ότι εκτός εποχής, εκτός τουριστικής περιόδου, όλοι αυτοί οι άνθρωποι βγήκαν, έστω και για μία μέρα, περπάτησαν στους δρόμους του Φαλήρου άρα μπήκαν και στα καταστήματα και ψώνισαν, νομίζω ήταν πολύ σημαντικό.
Παράλληλα, στις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε, δώσαμε και το στοιχείο του Παλαιού Φαλήρου, από τη στιγμή που τόσο ο Δήμαρχος όσο και εγώ συμμετείχαμε και τους δώσαμε το στίγμα ότι ο δήμος είναι κοντά στη διοργάνωση, δώσαμε στοιχεία της πόλης- αναφερθήκαμε δηλαδή στα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που σας είπα πριν σε ότι αφορά την περιοχή μας- και ενθουσιάστηκαν... λίγο η μυθολογία με την Αργοναυτική εκστρατεία, λίγο το θρησκευτικό κομμάτι, λίγο και το ιστορικό, όλα συνέβαλλαν στο να συζητούν ότι το Παλαιό Φάληρο είναι μια φιλόξενη περιοχή που μπορεί στο μέλλον να επισκεφτεί κάποιος για τουρισμό. Αυτό, άλλωστε, είναι και μια πραγματικότητα... Το Παλαιό Φάληρο είναι κοντά στον Πειραιά, στο κέντρο της Αθήνας, στο νότιο παραλιακό μέτωπο, συνεπώς ιδανικό για διακοπές και ως ορμητήριο για να επισκεφτεί κανείς πολλά μέρη όσο μένει εδώ.
Να περιμένουμε και άλλα παρόμοια διεθνή meetings στο Δήμο σας;
Γ.Φ.: Όπως προανέφερα, το Aphrodite Cup τείνει να γίνει θεσμός, καθώς ήδη έχει προγραμματιστεί η διοργάνωση για την επόμενη χρονιά. Ο Ημιμαραθώνιος γίνεται όλο και καλύτερος, με όλο και περισσότερες διεθνείς συμμετοχές. Από εκεί και πέρα είμαστε ανοικτοί ως Δήμος σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση, για οποιοδήποτε άθλημα, αλλά ακόμη και εκτός αθλητικού τουρισμού, για πολιτιστικές δράσεις που θα συμβάλλουν στο να έρθουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο και να γνωρίσουν την Αθήνα, μένοντας στην περιοχή του Φαλήρου. Οποιαδήποτε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη προκειμένου να διοργανωθεί κάτι καλό.
Και στις 3 διοργανώσεις, παρατηρήσαμε μεγάλη συμμετοχή εθελοντών (250 συμμετοχές στον Ημιμαραθώνιο, περίπου 200 στο Aphrodite Cup, 100+ στο Iliades Cup), που με το χαμόγελο, την παρότρυνσή τους και την εξυπηρέτησή τους, συνέβαλαν σημαντικά στην ομαλή εξέλιξη των δραστηριοτήτων. Ένα μικρό σχόλιο για το έργο των εθελοντών;
Γ.Φ.: Όπως ήδη ανέφερα και μάλιστα το αναφέρω σε κάθε εκδήλωση, για εμένα το κομμάτι των εθελοντών είναι το πιο σημαντικό. Οι εθελοντές ενώνουν ουσιαστικά το κοινό με τους αθλητές, είναι καταπληκτικοί, οτιδήποτε πρόβλημα είχαμε οι εθελοντές μας ήταν πάντα με το χαμόγελο, έτοιμοι να το επιλύσουν. Η εμπειρία του 2004 είναι φοβερή. Οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν την ευκαιρία μέσα από την εθελοντική δράση και τις εκδηλώσεις, να αναδείξουν πάλι το καλό κομμάτι της Ελλάδας. Νομίζω ότι τους αξίζει ένα πολύ μεγάλο "μπράβο", γιατί μεταλαμπαδεύουν τη φλόγα σε νεότερα άτομα, που δεν είχαν τη δυνατότητα το 2004 αλλά μπορούν να δουν αξιόλογες διεθνείς συναντήσεις μέσα από το βλέμμα ενός εθελοντή και να είναι αρωγοί και συμμέτοχοι στον αγώνα...
Ο Ημιμαραθώνιος "επικοινώνησε" σημαντικά κοινωνικά μηνύματα: την ανάγκη πρόληψης και καταπολέμησης του διαβήτη και της παχυσαρκίας, την ευαισθητοποίηση για την ενίσχυση του έργου του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων«ΑΛΜΑ», την ιδέα ECO Περιβάλλον για τη διοργάνωση οικολογικά διαχειρίσιμων αγώνων. Παράλληλα, υπήρξε μια μεγάλη προσφορά του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, με δωρεάν πρόγραμμα τετράμηνης υποστήριξης για απώλεια βάρους σε όλους του συμμετέχοντες. Πόση απήχηση εκτιμάτε ότι είχαν όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες;
Γ.Φ.: Πραγματικά, όσο περνάει ο καιρός, διοργανώνονται όλο και καλύτερες εκδηλώσεις. Ο Ημιμαραθώνιος ξεκίνησε από την αγάπη και το μεράκι ενός ανθρώπου, του Κώστα Λιαπή, να γίνει ένας ημιμαραθώνιος στο παραλιακό μέτωπο, κάτι που τελικά εξελίσσεται σε ένα γεγονός με πολυσχιδή δραστηριότητα. Το κομμάτι, λοιπόν, που αφορά την πρόληψη και την κοινωνική ευαισθητοποίηση είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αποτελεί, χρόνο με χρόνο, ένα όλο και πιο μεγάλο στοιχείο της εκδήλωσης. Δεν είναι δηλαδή, μόνο "τρέχουμε", αλλά "τρέχουμε και για την υγεία μας, για τον συνάνθρωπό μας", πραγματικά πολύ ωραίες πρωτοβουλίες που ενώνουν, ενδυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό αλληλεγγύης, είναι πάρα πολύ σημαντικές και κυρίως, επειδή και ως Δήμος Παλαιού Φαλήρου αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε ότι αφορά την πρόληψη, είναι ότι ενισχύουν και αυτό... την πρόληψη. Δυστυχώς ο Έλληνας δεν το έχει αυτό στο DNA του, περιμένουμε να εμφανιστεί η ασθένεια για να την πολεμίσουμε. Με όλα αυτά, όμως, με την άσκηση, με τον αθλητισμό, με την πρόληψη, θα μπορούσαμε να έχουμε γλυτώσει από πολλά.
Μάλιστα, το κομμάτι για τον διαβήτη και για την Ευαισθητοποίηση για την Παχυσαρκία, τα ξένα σάιτ το ανέδειξαν πάρα πολύ, το είδαν λοιπόν όχι ως ένα ακόμη αθλητικό γεγονός αλλά ως ένα γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και τη διατήρησή της. Άλλωστε, η συμμετοχή και παρουσία τόσων ανθρώπων, όχι μόνο εθελοντών, αποτέλεσε αφετηρία για να μάθουν για το μεγάλο πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας που διοργανώνεται στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο κάτω από την επίβλεψη του Ολυμπιονίκη μας, Χρήστου Παπανικολάου, αυξήθηκαν οι συμμετοχές και ενεργοί πολίτες πλέον, άρχισαν να κοιτάνε τον εαυτό τους και να προσέχουν την υγεία τους...
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Γιάννη Φωστηρόπουλο για την συνέντευξη που μας παραχώρησε και για το χρόνο που μας αφιέρωσε. Αναμφίβολα, γίνεται κατανοητό ότι ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου, αποδίδοντας οφέλη τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μεγάλες, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, η αγαστή συνεργασία διοργανωτών με τις τοπικές αρχές και κυρίως, το πάθος για ένα άρτιο αποτέλεσμα...
Eπιμέλεια: Ειρήνη Σδράκα, Φωτογραφίες των εκδηλώσεων: Αρχείο κου Γ. Φωστηρόπουλου