Διασυνοριακό φόρουμ πολιτών στο ΣμόλιανΠραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 2 Απρ 2011 και προκάλεσε το σημαντικό ενδιαφέρον των εκπροσώπων των πολιτών της διασυνοριακής περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Σμόλιαν μία ακόμα εκδήλωση του Φόρουμ Πολιτών, στο Σμόλιαν Βουλγαρίας. Το Φόρουμ Πολιτών είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μια σύνδεση μεταξύ του ΕυρωΚοινοβουλίου και της Κοινωνίας των Πολιτών. Τα Φόρουμ είναι ανοικτά για κάθε πολίτη. Στα Φόρουμ οι Ευρωβουλευτές συζητούν απευθείας με τους ευρωπαίους πολίτες θέματα Ευρωπαϊκής, περιφερειακής ή/& εθνικής σημασίας. Το θέμα της 2/4/2011 ήταν: Τα διαπεριφερειακά προγράμματα και η συνεργασία ενάντια στην χρηματοοικονομική κρίση.

Οι συμμετέχοντες ευρωβουλευτές ήταν: ο κ. Σπύρος Δανέλλης (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, από την Ελλάδα), ο κ. Ιβάϊλο Κάλφιν (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, από την Βουλγαρία) και ο κ. Βλαντιμίρ Ουρούτσεβ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από την Βουλγαρία). Επίσης στο πάνελ των συνομιλητών ήταν η κα Δώρα Γιάνκοβα (Δήμαρχος Σμόλιαν), ο κ. Άρης Γιαννακίδης (Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας & Θράκης), ο κ. Μιχαήλ Στυλιανίδης (Δήμαρχος Ξάνθης & πρόεδρος ΤΕΔΚ) & ο κ. Κυριάκος Χαρακίδης (Δήμαρχος Δράμας & πρόεδρος Επιμελητηρίου).

Εντύπωση προκάλεσε τόσο η συμμετοχή πολλών εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, όσο και κυρίως η ευρεία συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δίνει ένα στίγμα της κατανόησης ότι τα περιφερειακά θέματα πρέπει κυρίως να συζητούνται περιφερειακά και αν είναι δυνατόν να επιλύονται περιφερειακά, πόσο μάλιστα σήμερα, που στην Ελλάδα υπάρχει πλέον η εκλεγμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Μια ενδιαφέρουσα παραδοξότητα είναι ότι οι δύο διασυνοριακές περιοχές συνδέονται με διέλευση που την περνάς «με δικιά σου ευθύνη» και όχι σαν δρόμο τοπικό, δημοτικό, περιφερειακό ή εθνικό, πάνω από την Ξάνθη, ενώ προετοιμάζεται μια ακόμα διέλευση πάνω από την Κομοτηνή, που όμως δεν είναι ακόμα βατή.

Η προσέγγιση και συνεργασία ή ακόμα και η κοινή δράση των κυβερνήσεων είναι αναποτελεσματική, αν δεν συνοδεύεται από παράλληλη προσέγγιση τόσο των συστημάτων, με εξασφάλιση λειτουργίας ομόλογων δομών, όσο και με την πολυεπίπεδη προσέγγιση-συνεργασία περιφερειών, δήμων, συλλόγων και της Κοινωνίας των Πολιτών. Για μια ακόμα φορά, μετά την Συμφωνία της Λισαβόνας, όπου προσδόθηκαν εξουσίες στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Ευρωβουλευτές μας, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σ. Δανέλλης, δίνουν νόημα στην δημοκρατία και την συμμετοχή προσεγγίζοντας τους πολίτες σε κάθε σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναντήσαμε τον κ. Σ. Δανέλλη στο Σμόλιαν & στον Εχίνο Ξάνθης (2/4/2011) & στην Αθήνα (Αθηναϊδα, 31/3/2011) και μάθαμε ότι θα είναι στην Κομοτηνή (8/4/2011 για την Κοινή Γεωργική Πολιτική) και στην Αθήνα (13/5/2011 για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμό).

Το Φόρουμ Πολιτών ήταν η πρώτη εκδήλωση, συνάντηση, συνεργασία της νέας εκλεγείσας περιφερειακής δομής της Α. Μακεδονίας-Θράκης και συμμετείχε τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες Δράμας, Καβάλας & Ξάνθης, όσο και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Δήμων. Ο κ. Α. Γιαννακίδης διαβεβαίωσε ότι θα είναι συνοδοιπόρος της νέας κοινής πορείας προκειμένου να οικοδομηθεί μια νέα προοπτική στην περιοχή, ιδιαίτερα σήμερα που επιβάλλονται οι συνεργασίες να είναι ουσίας, να λειτουργήσουν κοινές στρατηγικές και φυσικά να επιδιωχθούν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Οι Νέοι Δήμοι στην Περιφέρεια Αν Μακεδονίας-Θράκης δημιουργούν ευκαιρίες επιτάχυνσης νέων συνεργασιών και αδελφοποιήσεων για την ανάπτυξη της περιοχής, είπε ο Δήμαρχος Ξάνθης & Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ξάνθης κ. Μ. Στυλιαννίδης. Και θυμηθήκαμε όλοι ότι η Κοινοπραξία ΜΚΟ (210 8226562) έχει ενημερώσει ότι είναι ανοικτό ένα πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα δράσεων αδελφοποίησης (20.000€) μεταξύ πολιτών από διαφορετικά κράτη.

Στο Φόρουμ Πολιτών ακούστηκαν, από τον κ. Κ. Χαρακίδη με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δράμας, νέες προτάσεις για δράση στον τομέα της τοπικής-περιφερειακής ανάπτυξης.

Πηγή: AGRONEA, Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr