"Αποτύπωμα νερού": πώς μπορούμε να το μειώσουμε;

Απάντησε γρήγορα στην επόμενη ερώτηση: «Πόσο νερό χρησιμοποιείς καθημερινά;». Υπολόγισες μόνο το νερό που χρησιμοποιείς για να ξεδιψάσεις, να κάνεις ντους, να πλύνεις τα πιάτα σου, να βουρτσίσεις τα δόντια σου, να ποτίσεις τα λουλούδια σου ή να βάλεις πλυντήριο; Τότε έχεις αμελήσει να συμπεριλάβεις μία τεράστια ποσότητα νερού που χρησιμοποιείς καθημερινώς χωρίς να το συνειδητοποιείς. Πρόκειται για το νερό που «κρύβεται» σε τρόφιμα, ποτά, αλλά και είδη ένδυσης που χρησιμοποιούμε καθημερινά, το νερό δηλαδή που χρησιμοποιείται για να καλλιεργήσουμε την τροφή μας, για να παραγάγουμε ενέργεια ή για να κατασκευάσουμε συσκευές.

Ας το παραδεχτούμε: οι ανάγκες μας για νερό αυξάνονται διαρκώς, τη στιγμή που γίνεται ολοένα πιο σπάνιος πόρος λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της ρύπανσης και της γεωργίας και των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων. Κανονισμοί και πολιτικές στρατηγικές λειτουργούν μέχρι ένα βαθμό ως ανάχωμα στον καταναλωτικό χείμαρρό μας, ωστόσο ζωτικό μέρος της λύσης έγκειται στην προσωπική προσπάθεια του καθένα από εμάς. Ρίξε μία ματιά σε μερικές από τις ιδέες που δίνει ο Stephen Leahy στο βιβλίο του «Your water footprint» και θα διαπιστώσεις ότι μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα σου μπορείς να φέρεις μία μεγάλη αλλαγή! Ιδού:

1. Προτίμησε τσάι αντί για καφέ

Ίσως φαίνεται ότι ένα φλιτζάνι καφέ και ένα φλιτζάνι τσαγιού περιέχουν την ίδια ποσότητα «κρυμμένου» νερού. Κι όμως η καλλιέργεια κόκκων καφέ απαιτεί πολύ περισσότερο νερό σε σύγκριση με το νερό που χρειάζεται για να καλλιεργηθούν φύλλα τσαγιού. Σε νούμερα, η ποσότητα του εικονικού νερού που απαιτείται για το περιεχόμενο ενός φλιτζανιού με τσάι είναι περίπου 34 λίτρα, ενώ η ποσότητα του εικονικού νερού για ένα φλιτζάνι καφέ είναι 140 λίτρα. Μεγάλη διαφορά!

2. Παράγγειλε πίτσα με τυρί αντί cheeseburger

Προτιμώντας μία μικρή πίτσα με σκέτο τυρί αντί για ένα cheeseburger μειώνεις το αποτύπωμα νερού του γεύματος σου κατά περίπου 1140 λίτρα! Αυτό συμβαίνει επειδή το βοδινό κρέας απαιτεί πολύ νερό για την παραγωγή του εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας τροφής που καταναλώνουν οι αγελάδες πριν γίνουν τροφή μας. Στη μεγαλύτερη εικόνα της, η χορτοφαγική διατροφή έχει πολύ μικρότερο αποτύπωμα νερού από αυτήν που περιέχει κρέας ή άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Προσπάθησε λοιπόν η εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος να γίνεται με μέτρο, επειδή κάνει καλό και στην υγεία σου και τον πλανήτη!

3. Πότισε τον κήπο και τα λουλούδια σου με νερό βροχής

Αν έχεις ταράτσα ή κήπο, ξεκίνα να μαζεύεις το νερό της βροχής σε κουβάδες ή βαρέλια. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεσαι πόσιμο νερό από τη βρύση για να ποτίσεις. Εξοικονομείς νερό και βλέπεις τους λογαριασμούς νερού να ξεφουσκώνουν. Ωραίο, έτσι;

4. Αγόρασε μεταχειρισμένα jeans αντί για καινούργια

Ετοιμάσου για αυτό που θα διαβάσεις: Κάθε παντελόνι jeans έχει τεράστιο αποτύπωμα εικονικού νερού, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 7.500 λίτρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας νερού χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια του βαμβακιού, αλλά και για την πλύση και βαφή του. Όταν χρειαστείς ένα νέο παντελόνι, επισκέψου ένα κατάστημα με ρούχα από δεύτερο χέρι. Θα εξοικονομήσεις πολλά χρήματα και θα κάνεις το καλό για το περιβάλλον. Win- win!

5. Κάνε κομπόστ τα οργανικά υπολείμματα των τροφίμων σου

Δυστυχώς, πολλές φορές τα τροφικά υπολείμματά μας καταλήγουν στην αποχέτευση Κάτι τέτοιο μπορεί να επιβαρύνει το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής σας καθώς απαιτείται ακόμη περισσότερη ενέργεια για να καθαρίσει το νερό στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Σκέψου ότι όλα αυτά μπορούν να απαλειφθούν κάνοντας τα οργανικά υπολείμματα της τροφής σου κομπόστ. Και θα έχεις φρέσκο λίπασμα και θα «βοηθήσεις» το τοπικό σύστημα αποχέτευσης.

"Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν το νερό ως κάτι ιερό. Ήρθε η ώρα να ξαναυιοθετήσουμε αυτή την άποψη για το νερό και να το σεβόμαστε καθημερινά. " δήλωσε ο Leahy. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση λοιπόν πριν πούμε το «νερό νεράκι».

ΠΗΓΗ: Καλύτερη Ζωή

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr