Μόλις το 12% των Ελλήνων έχει ανταλλάξει κάποιο αγαθό τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς. Το πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την καθημερινότητα των πολιτών, Καλύτερη Ζωή, το οποίο υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (http://www.snf.org/), ανοίγει σήμερα τον φάκελο «Δες το αλλιώς», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα επαναχρησιμοποίησης, δωρεάς και ανταλλαγής ειδών καθημερινής χρήσης.

Στο πλαίσιο του νέου φακέλου, η περιβαλλοντική οργάνωση δίνει στη δημοσιότητα έρευνα της Public Issue, σχετικά με τις συνήθειες των Ελλήνων ως προς την επαναχρησιμοποίηση, την αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων και την ανταλλαγή ή δωρεά αγαθών. Παρά την κρίση λοιπόν, το 85% των πολιτών δεν έχει αγοράσει μεταχειρισμένα προϊόντα τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις το 12% των ερωτηθέντων φαίνεται να έχει μπει στην κουλτούρα της ανταλλαγής αγαθών. Εμφανώς διαφορετική είναι η κατάσταση ως προς τη δωρεά πραγμάτων, καθώς 7 στους 10 Έλληνες απαντούν πως έχουν χαρίσει κάτι, ως επί το πλείστον είδη ένδυσης. Γενικότερα φαίνεται πως τα αντικείμενα των «άνευ χρημάτων δοσοληψιών» είναι κυρίως ρούχα, βιβλία και ηλεκτρονικά είδη, ενώ μια νότα αισιοδοξίας προκύπτει από το γεγονός ότι το 63% των ερωτηθέντων φαίνεται διατεθειμένο να κάνει ένα βήμα προς την κουλτούρα της ανταλλαγής.

Αναζητώντας κανείς τα αίτια της έλλειψης αυτής της κουλτούρας, ανακαλύπτει μέσα από την έρευνα της Public Issue πως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες δεν ανταλλάσουν είναι γιατί απλά δεν τους έχει απασχολήσει ή θεωρούν πως δεν το έχουν ανάγκη, σε ποσοστό 18%. Επιπλέον, ένα ποσοστό 14% μεταξύ των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως δεν εντάσσεται – όπως υποστηρίζουν – στη φιλοσοφία τους. Τέλος, η ανταλλαγή ή η δωρεά πραγμάτων φαίνεται πως κινείται ακόμη σε στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο, ενώ 3 στους 10 από όσους έχουν δωρίσει ή ανταλλάξει κάτι τον τελευταίο χρόνο, το έχουν πράξει με κάποιο ίδρυμα, οργανισμό ή ενορία της περιοχής τους.

«Παρά το γεγονός πως η επαναχρησιμοποίηση και η άνευ χρημάτων ανταλλαγή κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα της κρίσης, η αλήθεια είναι πώς ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ως κοινωνία τα πλεονεκτήματα που η επέκταση του χρόνου ζωής των υλικών αγαθών φέρνει στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στο οικογενειακό εισόδημα. Αυτό που κάποιος θεωρεί σκουπίδι, μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιον άλλο», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή».

Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, η "Καλύτερη Ζωή" διοργανώνει στον Πολυχώρο Βρυσάκι (στάση μετρό Μοναστηράκι) το πρωτότυπο φεστιβάλ "Δες το αλλιώς" για την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων. Με δημιουργικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, μαθήματα DIY, αυτοσχεδιασμούς, προβολές, εκθέσεις και δράσεις για καλό σκοπό! Θα μάθουμε, θα μυηθούμε στα μυστικά των DIY κατασκευών, θα πάρουμε ιδέες κι έμπνευση, θα περάσουμε καλά! Δείτε το πρόγραμμα και βάλτε τις ημερομηνίες στην ατζέντα σας. Ελάτε και δεν θα χάσετε!

Πηγή: WWF HELLAS/ KAΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr