Γνωρίζετε ότι τα δελφίνια που απολαμβάνουμε να κολυμπούν δίπλα στο "πλοίο της γραμμής" το καλοκαίρι, τα γνωστά «κοινά δελφίνια», δεν είναι πια τόσο «κοινά» γιατί απειλούνται με εξαφάνιση; Βοηθήστε τον Γιώργο Παξιμάδη, θαλάσσιο Βιολόγο του WWF Hellas και τους συνεργάτες του να προστατεύσουν αυτά τα μοναδικά πλάσματα που ζουν στις θάλασσές μας από την αρχαιότητα.
Δεκάδες χιλιάδες δελφινιών θανατώνονται κάθε χρόνο στις θάλασσες της Μεσογείου. Αν και τα προσφιλή αυτά είδη δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, η έλλειψη τροφής λόγω της υπεραλίευσης, η θαλάσσια ρύπανση, η θανάτωσή τους από ψαράδες και κυρίως η αιχμαλωσία τους από διάφορα αλιευτικά εργαλεία όπως τα αφρόδιχτα, μειώνουν τον πληθυσμό τους δραματικά κάθε χρόνο. Σύμφωνα με αναφορές του WWF, η χρήση των αφρόδιχτων κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε τουλάχιστον 4.000 κοινά δελφίνια στη νοτιο-δυτική Μεσόγειο, (πρόσφατα το είδος συμπεριλήφθηκε στη λίστα των απειλούμενων), ενώ άλλες 13.000 αιχμαλωτίζονται στα στενά του Γιβραλτάρ και τη γύρω περιοχή.
Το WWF αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των δελφινιών στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, έχει αναλάβει δράση για την προστασία τους με προγράμματα που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικά των επαγγελματιών ψαράδων, αλλά και πολιτική πίεση για μείωση της χρήσης αφρόδιχτων στις θάλασσες της Μεσογείου.
Το 2002 ολοκληρώθηκε και το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς με τη συμμετοχή του κοινού και ψαράδων που βοήθησαν τους επιστήμονες στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για την κατάσταση των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες. O θαλάσσιος βιολόγος στο WWF Hellas, Γιώργος Παξιμάδης, εδώ και πολλά χρόνια, δίνει μαζί με τους συνεργάτες του τον καλύτερό τους εαυτό για την προστασία των θαλασσών μας. Πολλοί από εσάς ήδη στέκεστε στο πλευρό τους. Aλλά σίγουρα μπορούν ακόμη περισσότεροι... Βοηθήστε τον Γιώργο και τους συνεργάτες του να προστατεύσουν αυτά τα μοναδικά πλάσματα που ζουν στις θάλασσές μας από την αρχαιότητα.