Θέλετε να εργαστείτε για τη διάσωση ενός ζώου που κινδυνεύει με εξαφάνιση; Θέλετε να ζήσετε μία περιπέτεια στις παραλίες το καλοκαίρι; Θέλετε να γνωριστείτε με δεκάδες άλλους νέους από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο που έρχονται στη χώρα μας για τον ίδιο σκοπό; Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σας δίνει αυτή την ευκαιρία. Εάν είστε ενθουσιώδης και αγαπάτε τη φύση και τη δράση, ελάτε εθελοντές στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη για την προστασία της Caretta caretta.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, μία ανεξάρτητη, μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, ασχολείται με την προστασία και τη μελέτη της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της σε ολόκληρη την Ελλάδα εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Επίσης, λειτουργεί στη Γλυφάδα το μοναδικό Κέντρο περίθαλψης για τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα.
Ως εθελοντές θα εργαστείτε (α) στη Ζάκυνθο, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που ιδρύθηκε το 1999 (β) στην Πελοπόννησο (Κυπαρισσία, Κορώνη και Λακωνικός Κόλπος) όπου θα προστατεύετε τις φωλιές από θηλαστικά όπως οι αλεπούδες, και θα συμμετάσχετε σε εκδηλώσεις του Περιβαλλοντικού Σταθμού στον Αγιαννάκη (Κυπαρισσιακός Κόλπος), (γ) στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο και Μεσσαρά), όπου θα συμβάλετε στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί με στόχο να εξασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του και τέλος (δ) στο Κέντρο Διάσωσης όπου θα έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε στην καθημερινή φροντίδα των θαλάσσιων χελωνών οι οποίες έχουν τραυματιστεί.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ → Καλοκαιρινά Πρ/τα (Μάιος-Οκτώβρης)
Αν αποφασίσεις να συμμετάσχεις σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα στις παραλίες ωοτοκίες, τότε θα σου ζητηθεί να λάβεις μέρος στις εξής τρεις κύριες δραστηριότητες που περιγράφονται παρακάτω (α έως γ):
α. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΧΕΛΩΝΩΝ
Η περίοδος ωοτοκίας αρχίζει στα τέλη Μαΐου και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Οι νεοσσοί κάνουν την εμφάνισή τους από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σε αυτό το διάστημα, η εργασία αποσκοπεί κυρίως στην προστασία των θηλυκών χελωνών που ωοτοκούν, των φωλιών και των νεοσσών.
Περιλαμβάνει: Πρωινή Παρατήρηση η οποία γίνεται κάθε πρωί την αυγή, για να καταγραφεί η αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών κατά την προηγούμενη νύχτα. Απαιτεί σωματική αντοχή και είναι δυνατό να συνεχιστεί και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Προστασία των Φωλιών από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τη θήρευση από διάφορα ζώα η οποία γίνεται με περίφραξη και σήμανση των φωλιών όπου αυτό είναι απαραίτητο. Όσες φωλιές γίνονται σε μη ασφαλή σημεία μεταφέρονται σε προστατευόμενες θέσεις στην παραλία ή σε εκκολαπτήρια. Νυχτερινή Παρατήρηση κατά την οποία λίγοι, καλά εκπαιδευμένοι εθελοντές μαρκάρουν τις θηλυκές χελώνες χωρίς να παρενοχλούν τη διαδικασία ωοτοκίας. Εκσκαφή των φωλιών μετά την ολοκλήρωση της εξόδου των νεοσσών για την εκτίμηση του αριθμού των νεοσσών που βγήκαν τελικά από τη φωλιά.(Οι παραπάνω εργασίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παραλίας ωοτοκίας).
β. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ
Σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας γίνεται εντατική ενημέρωση του κοινού, αφού όλες είναι λιγότερο ή περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένες. Να είστε έτοιμοι για συχνή επικοινωνία με τους επισκέπτες των παραλιών, μέσα από: Σταθμούς Ενημέρωσης που λειτουργούν σε κεντρικά σημεία στις περιοχές ωοτοκίας. Προβολές Διαφανειών, με θέμα τη βιολογία και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, που πραγματοποιούνται σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες. Ενημέρωση στην Παραλία, που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και Φύλαξη των παραλιών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η παρενόχληση των χελωνών ή των φωλιών από ανθρώπινες δραστηριότητες.
γ. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Οι καθημερινές εργασίες υποστήριξης της υποδομής των Σταθμών Πεδίου είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος. Η οργάνωση των χώρων φιλοξενίας των εθελοντών, εγκατάσταση και αποθήκευση κάποιων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού όπως των Σταθμών Ενημέρωσης και των εκκολαπτηρίων γίνεται από εθελοντές στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος.
Η βασική συντήρηση του εξοπλισμού βασίζεται επίσης στην εθελοντική εργασία και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως βάψιμο, ξυλουργική κλπ. Επίσης, εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατό, αξιοποιούνται τυχόν καλλιτεχνικές ικανότητες, όπως σχέδιο και φωτογραφία. Τέλος, κάθε άτομο μοιράζεται με τα υπόλοιπα τις ευθύνες για τη συλλογική διαβίωση, με στόχο την ικανοποιητική λειτουργία των κατασκηνώσεων σε καθημερινή βάση.
3. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (όλο το χρόνο)
Κάθε χρόνο ξεβράζονται πολλές νεκρές θαλάσσιες χελώνες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνήθως συλλαμβάνονται τυχαία σε αλιευτικά εργαλεία ή τραυματίζονται από άλλες αιτίες. Όσες είναι ακόμα ζωντανές έχουν πολλές πιθανότητες να επιζήσουν αν μεταφερθούν έγκαιρα στο Κέντρο Διάσωσης που ο ΑΡΧΕΛΩΝ δημιούργησε το 1994 στη Γλυφάδα μαζί με τον ομώνυμο Δήμο Γλυφάδας. Οι εθελοντές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για απαιτητική εργασία. Σημειώστε ότι εκτιμώνται ιδιαίτερα βασικές γνώσεις σχετικές με τη φροντίδα ζώων, την επικοινωνία-ενημέρωση και τα μαστορέματα.
Οι βασικές λειτουργίες του Κέντρου είναι: Το Δίκτυο Διάσωσης το οποίο περιλαμβάνει την παραλαβή από ολόκληρη την Ελλάδα τραυματισμένων χελωνών και τη συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων. Η περίθαλψη περιλαμβάνει προετοιμασία και παροχή τροφής, λειτουργία των συστημάτων παροχής θαλάσσιου νερού, μεταφορά και καθαρισμό των χελωνών, καθώς επίσης καθαρισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Οι δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής και ενημέρωσης του κοινού περιλαμβάνουν τη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου, την ενημέρωση επισκεπτών και οργανωμένων ομάδων. Τέλος, άλλα βασικά καθήκοντα αποτελούν οι εργασίες συντήρησης καθώς και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου και των χώρων διαβίωσης.
Στο Κέντρο παρέχονται κατάλυμα και εγκαταστάσεις προετοιμασίας γεύματος, για τους εθελοντές που θα επιλέξουν να μείνουν εκεί. Τέλος το Κέντρο Διάσωσης έχει τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών για μία μέρα την εβδομάδα σε τακτική βάση. Επικοινωνήστε με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ για περισσότερες πληροφορίες.