Με ιστορία άνω των πέντε χιλιάδων ετών και με τα κλασικά κτίσματα των Σελτζούκων και των Οθωμανών, το Πυργί (Birgi) συμπεριλήφθηκε στα «Καλύτερα τουριστικά χωριά του 2022» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO). Το Πυργί είναι το τρίτο χωριό της Τουρκίας που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Καλύτερων τουριστικών χωριών, μετά το Ταρακλί (Taraklı) στην επαρχία Σαγγάριου (Sakarya) και το Μουσταφαπασά (Mustafapaşa) στην επαρχία Νεβσεχίρ (Nevşehir) το 2021.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) ανακοίνωσε τα «Καλύτερα τουριστικά χωριά του 2022», μια επιλογή εξαιρετικών τουριστικών προορισμών της υπαίθρου σε όλον τον κόσμο. Ο κατάλογος του 2022 συμπεριέλαβε 32 προορισμούς σε δεκαοκτώ χώρες. Το χωριό Πυργί (Birgi), στο Οδεμήσιο (Ödemiş) της επαρχίας Σμύρνης (İzmir) προστέθηκε στον κατάλογο αυτό χάρη στη δέσμευση των κατοίκων του στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, καθώς και λόγω της αρχιτεκτονικής του και των άυλων πολιτισμικών αξιών του.
Ο χαρακτηρισμός "Καλύτερο τουριστικό χωριό" καλύπτει προορισμούς της υπαίθρου οι οποίοι καλωσορίζουν τον τουρισμό ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και ως ευκαιρία για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και εισοδημάτων, ενώ παράλληλα διατηρούν και προάγουν τις αξίες και τα προϊόντα της κοινότητας. Ο κατάλογος αναδεικνύει επίσης προορισμούς βάσει της εστίασής τους σε έναν τύπο τουριστικής ανάπτυξης που είναι σύμφωνος με τους Βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών.
Γοητευτικό για τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες
Φωλιασμένο στα πιο εύφορα λεκανοπέδια της Τουρκίας στην περιοχή του δυτικού Αιγαίου, το Πυργί έχει να επιδείξει δενδροσκέπαστα καλντερίμια, καθώς και παραδοσιακά σπίτια και κτίρια που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Το χωριό απέχει επτά χιλιόμετρα από την πόλη του Οδεμησίου στην επαρχία Σμύρνης. Προσελκύει ντόπιους και ξένους τουρίστες λόγω της εγγύτητάς του στην Έφεσο, Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και στο χωριό Κιρκιντζές (Şirince), διάσημο για τα λικέρ φρούτων του, καθώς και σε τουριστικά θέρετρα όπως το Τσεσμέ (Çeşme), τα Αλάτσατα (Alaçatı) και το Σεφεριχισάρ (Seferihisar).
Το γραφικό Πυργί παρουσιάζει μια θρυλική ιστορία εποικισμών που φτάνει μέχρι το 3000 π.Χ. Τελώντας υπό την κυριαρχία των Φρυγών, των Λυδών και των Περσών, το Πυργί ανήκε στο βασίλειο της Περγάμου, καθώς και στη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αντίστοιχα. Το χωριό ήταν η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου των Αϊδινίδων (Aydınoğulları) κατά την περίοδο των Πριγκιπάτων της Ανατολίας. Το 1426, το Πυργί πέρασε στην κυριαρχία των Οθωμανών και εξακολούθησε να αποτελεί διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο μέχρι τον 17ο αιώνα.
Πυργί – ένα χωριό που μοιάζει με ανοιχτό μουσείο
Το Πυργί περιλαμβάνει πολυάριθμα ιστορικά οικοδομήματα, όπως τάφους, μαντρασάδες και τζαμιά, καθώς και κρήνες, λουτρά και βιβλιοθήκες, πολλά εκ των οποίων χρονολογούνται από την περίοδο των Πριγκιπάτων της Ανατολίας και την Οθωμανική περίοδο. Φιλοξενώντας περισσότερα από 200 καταχωρισμένα έργα, το Πυργί ξεχωρίζει αποτελώντας ένα καθηλωτικό ανοιχτό μουσείο.
Το Μεγάλο Τζαμί [Τζαμί του Μεχμέτ Μπέη Αϊδίνογλου (Aydınoğlu Mehmet Bey Mosque)], η ανέγερση του οποίου έλαβε χώρα κατά την περίοδο των Πριγκιπάτων της Ανατολίας, συγκαταλέγεται στα πλέον μεγαλειώδη παραδείγματα αρχιτεκτονικής δημόσιου χώρου με αναφορά στον 18ο αιώνα τα οποία υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Έπαυλη Τσακίρ-αγά (Çakırağa), ο Τάφος του Ιμάμη Μπιργκίβι (İmam Birgivi), η Έπαυλη Σαντίκογλου (Sandıkoğlu), το Τζαμί Δερβίς-αγά (Dervişağa) και ο Τάφος του Ουμιού Σουλτάν Σαχ (Ümmü Sultan Şah) αποτελούν επίσης αξιοσημείωτα οικοδομήματα του χωριού.
Το Πυργί ανακηρύχθηκε «προστατευμένη περιοχή» το 1996. Πέραν του ότι υπήρξε το πρώτο προστατευόμενο χωριό, το Πυργί συμπεριλήφθηκε στον Προσωρινό κατάλογο των Μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2012. Επιπλέον, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το Πυργί να ενταχθεί στο δίκτυο πόλεων Cittaslow (Slow City) της Τουρκίας.
Το Πυργί είναι γνωστό για την πλούσια βλάστηση και την τοπική του κουζίνα, καθώς και για το ιστορικό παρελθόν του. Οι επισκέπτες αυτού του γοητευτικού χωριού μπορούν να απολαύσουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους κατοίκους του χωριού –σε αυθεντικά καφενεία ή σε αυλές που σκιάζονται από αιωνόβια πλατάνια– και να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό του Πυργίου.
Μην φύγετε από το Πυργί χωρίς να δοκιμάσετε τις γαστρονομικές του αξίες
Η θέση του και ο αγροτικός πλούτος της γύρω περιοχής έχουν διαμορφώσει τις τοπικές γαστρονομικές αξίες του Πυργίου. Αυτή η κατά κύριο λόγο αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα –πρωτοπόρος της υγιεινής διατροφής– φημίζεται για την έμφασή της στο ελαιόλαδο, το κρασί, στα λαχανικά και τα θαλασσινά.
Τα εξέχοντα τοπικά πιάτα του Πυργίου περιλαμβάνουν το γνωστό αιγαιοπελαγίτικο πρωινό, το οποίο αποτελείται από εντελώς φυσικά προϊόντα. Άλλες σπεσιαλιτέ είναι η σούπα kestirme, η οποία φτιάχνεται από κοτόπουλα που εκτρέφονται στην περιοχή, τα βιολογικά λαχανικά ψητά ή ως σαλάτα, το βουτυράτο keşkek (ένα βραστό με σιτάρι/κριθάρι και κρέας), η σούπα çatal (φακή) και οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί. Το besmet, ένα ακόμη έδεσμα, ετοιμάζεται στους παλιούς πετρόχτιστους φούρνους του χωριού, ενώ εξίσου δημοφιλή είναι πιάτα με βάση την πατάτα στα οποία χρησιμοποιούνται πατάτες του Οδεμησίου και ο χιονοχαλβάς, ένα μείγμα χυμού από βατόμουρα και χιονιού από το Bozdağ.
Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ