Ο Ναός της Αυγής στο δειλινό

Η Μπανγκόκ σίγουρα θα σας ενθουσιάσει, όποια εποχή του χρόνου και αν την επισκεφθείτε. Διάστικτη με 400 λαμπερούς βουδιστικούς ναούς, υπέροχα παλάτια, κλασικούς παραδοσιακούς χορούς από πανέμορφες χορεύτριες, αναρίθμητα εμπορικά κέντρα, αλλά και έναν ακόμη παραδοσιακό τρόπο ζωής, η «Βενετία της Ανατολής» θα σας γνωρίσει το παραδοσιακό της πρόσωπο μέσα από τα κανάλια της και τον ποταμό των Βασιλέων Chao Phraya, που τριγυρίζει φιδωτός την πόλη.

Ο ποταμός Chao Phraya από ψηλάΠριν από μια 20αετία και κάτι, όταν είχα βρεθεί στην Μπανγκόκ, η εικόνα ήταν άκρως απογοητευτική. Βρώμικοι δρόμοι, πολυκοσμία και δυσοσμία, κτίρια πνιγμένα στη μούχλα και την υγρασία, ουρανοξύστες παλαιοί και θλιβεροί. Φέτος, που είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω ένα ταξίδι- αστραπή, γνώρισα έναν διαφορετικό κόσμο. Μια μοντέρνα μεγαλούπολη, που έχει σουλουπωθεί, έχει καθαριστεί και βάλει το καθαρό της φουστάνι, πολλά «κοσμήματα» (πάρκα, λίμνες, εμπορικά κέντρα, νέα υπερσύγχρονα ξενοδοχεία και ουρανοξύστες) και έχει αγκαλιαστεί από μεγάλο φυσικό πλούτο. Ακόμη και η νυχτερινή της ζωή, που τότε με είχε σοκάρει, έμοιαζε πιο... συγκρατημένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δείτε κορίτσια Go Go Girls να χορεύουν αισθησιακά γύρω στη μπάρα ή σεξοτουρίστες να αναζητούν τον τέλειο ή την τέλεια παρτενέρ, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Αυτά δυστυχώς υπάρχουν ακόμη. Το ευτυχές είναι ότι είναι πιο ... καλυμμένα... Ίσως πάλι το μάτι να έχει τόσο συνηθίσει στην αγοραπωλησία κορμιών και έρωτα που να μην μας κάνει πια αίσθηση...
Μπορεί να μην καταφέρετε να διαβάσετε με μια ανάσα το όνομά της, που έχει καταγραφεί στο βιβλίο ρεκόρ Guinness ως η μακρύτερη ονομασία πόλης στον κόσμο. Ξεκινάμε... «Krung-dēvamahānagara amararatanakosindra mahindrayudhyā mahātilakabhava navaratanarājadhānī purīramya utamarājanivēsana mahāsthāna amaravimāna avatārasthitya shakrasdattiya vishnukarmaprasiddhi.» Μεταφράζεται ως “Η πόλη των αγγέλων, η μεγάλη πόλη, η πόλη αιώνιο κόσμημα, η απόρθητη πόλη του Βασιλιά Ίντρα, η μεγάλη πρωτεύουσα του κόσμου, προικισμένη με εννέα πολύτιμα πετράδια, η πόλη της χαράς, που αγκαλιάζει ένα τεράστιο Βασιλικό Ανάκτορο που μοιάζει με τον Παράδεισο όπου βασιλεύει ο μετενσαρκωμένος Θεός, η πόλη που δόθηκε από τον Ίντρα και κτίστηκε από τον Vishnukam".

Στην πλωτή αγορά...H Μπανγκόκ ιδρύθηκε το 1782 από τον πρώτο μονάρχη της τωρινής δυναστείας Chakri και αποτελεί το πνευματικό, πολιτιστικό, διπλωματικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο της Ταϊλάνδης. Καλύπτει μια έκταση άνω των 1.500 τετ. χλμ. και φιλοξενεί περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους ή περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της χώρας. Τις τελευταίες δεκαετίες, η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης έχει μεταμορφωθεί σε μια μοντέρνα, συναρπαστική και σοφιστικέ πόλη. Προσφέρει στους επισκέπτες όχι μόνο τις κοσμοπολίτικες ευκολίες που είναι αναμενόμενες για μια μεγαλούπολη, αλλά και ένα μοναδικό θησαυρό από πολιτιστικά αξιοθέατα. Η Μπανγκόκ ήταν ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι στον ποταμό Chao Phraya στη διάρκεια του Βασιλείου της Αγιούταγια και μετά το 1768, με το κάψιμο της Αγιούταγια έγινε πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Στο πέρασμα 200 ετών, η Μπανγκόκ είναι το πολιτιικό, κοινωνικό και οικονομικό κέντρο όχι μόνο της Ταϊλάνδης αλλά κια όλης της Νοτιοανατολικής Ασίας και Ινδοκίνας. Η επιρροή της στις τέχνες, την πολιτική, τη μόδα, την ψυχαγωγία, αλά και το γεγονός ότι αποτελεί το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της ηπείρου, την καθιστά μια παγκόσμια πόλη. Ταϊλανδοί, Κινέζοι, Ινδοί, Βουδιστές, Μουσουλμάνοι και Δυτικοί, συνυπάρχουν με αρμονία, σε ένα τόπο που προσελκύει επιχειρηματίες και ταξιδιώτες, προσφέροντας άπειρες επαγγελματικές ευκαιρίες και τουριστικές υποδομές.Είναι η 22η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη στον κόσμο, με περίπου 6.704.000 άτομα, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού μη καταγεγραμμένων μεταναστών από βορειοανατολική Ταϊλάνδη και Ασία, ο πληθυσμός της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια άτομα. Αποτέλεσμα αυτής της εισροής είναι ότι αντί να υπάρχει ένας ομογενής ταϊλανδικός πληθυσμός, παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη αύξηση Δυτικών, Ινδών και Κινέζων που διαμορφώνουν ένα ζωντανό παζλ εθνών και πολιτισμών.Oυρανοξύστες, υπερσύγχρονα κτίρια, γέφυρες, βουδιστικοί ναοί, τεράστιες διαφημίσεις, φανερώνουν την εκτενή επιρροή της Δύσης σε αυτή την πόλη, σε ένα πάντρεμα με τις ταϊλανδικές παραδόσεις μέσα από τους τόπους λατρείας, τα παραδοσιακά κτίρια του απόλυτου πλούτου και της «τρελής» φτώχειας, μια που εδώ η μεσαία τάξη είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Μικρές, σέξι, έτοιμες για όλα...Περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση – ένα μεγάλο μέρος της οποίας οφείλεται στην κίνηση και τις κατασκευαστικές εταιρίες που δεν μεριμνούν να καταστρέφουν τα μπάζα, ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, με τη συνεργασία τοπικών αρχών και κατοίκων και την αύξηση νέων πάρκων, κήπων και ανοιχτών χώρων γύρω από την πόλη, σήμερα ο αέρας της Μπανγκόκ είναι καθαρότερος από ότι στο παρελθόν. Αν και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και όζοντος έχουν πέσει, ο αέρας εξακολουθεί να πνέει μολυσμένος πάνω από συνοικίες, λόγω των βιομηχανιών. Βιολογικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν και για τον καθαρισμό των καναλιών της πόλης, αλλά ακόμη μεγάλο μέρος των απορριμμάτων πρέπει να μαζεύεται με τα συμβατικά μέσα. Νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι που μένουν στις ξύλινες παράγκες πάνω από τα κανάλια αφήνουν τα σκουπίδια τους κρεμασμένα στο μπαλκονάκι, και περνά το πλωτό απορριμματοφόρο για να τα συγκεντρώσει. Οι κάτοικοι βέβαια έχουν συνηθίσει την υγρασία και τις δύσκολες συνθήκες πάνω από τα πνιγηρά κανάλια, αλλά αν τους ρωτήσει κανείς, με τίποτα δεν θα τα άλλαζαν.

Παρά τους έντονους ρυθμούς που έχει μια σύγχρονη μεγαλούπολη όπως η Μπανγκόκ, οι άνθρωποι δείχνουν κάπως χαλαροί, ενώ αρκετοί αφήνουν την πόλη το σαββατοκύριακο, για παραλιακά θέρετρα όπως το Χουαχίν και την Πατάγια, ή επιστρέφουν στους συγγενείς τους επισκεπτόμενοι τους γηραιούς γονείς, στο Isan και τις βόρειες επαρχίες. Οι νέοι μένουν στην πόλη και επωφελούνται από τα σαββατοκύριακα για χαλάρωση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που γράφονται στα σαββατιάτικα εκπαιδευτικά κέντρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους με ιδιωτικούς εκπαιδευτές.

Η θρησκεία δεν επηρεάζει την πρωτεύουσα όσο τις άλλες πόλεις, αλλά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι πιστό και περιμένει καθημερινά τους περιφερόμενους μοναχούς για να προσφέρει φαγητό. Αξίζει να διευκρινιστεί μια παρανόηση που υπάρχει. Οι μοναχοί δεν περιφέρονται ζητιανεύοντας φαγητό. Αντίθετα, οι κάτοικοι τους σταματούν, γιατί είναι τιμή και χρέος να προσφέρουν τρόφιμα και προσφορές, χωρίς αυτά να ζητηθούν.

Το εναέριο τρένο της Μπανγκόκ, ιδανικό για τις μετακινήσεις στην πόλη

Ο πολιτιστικός περίπατος στην Μπανγκόκ είναι μια πραγματική περιπέτεια, αν υπολογίσει κανείς πόσα πολλά μέρη πρέπει να επισκεφτεί, την κίνηση για να μεταβεί σε αυτά αλλά και τις ουρές που απαιτούν υπομονή. Αφετηρία συνήθως αποτελεί το Μεγάλο Ανάκτορο, ένα συγκρότημα που αποτελείται από 3 μεγάλα τμήματα, την αίθουσα του θρόνου, τη βασιλική κατοικία και το ναό του Σμαραγδένιου Βούδα. Το Μεγάλο Παλάτι βρίσκεται πάνω σε ένα νησάκι του ποταμού Chao Praya και περιλαμβάνει πολλά κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Ο ναός Phra Kaeo μέσα στον ίδιο περίβολο είναι ένα θησαυροφυλάκιο της ταϊλανδικής τέχνης, ενώ ο ναός του Σμαραγδένιου Βούδα αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της χώρας. O Bασιλιάς εδώ είναι ο μεσάζοντας του Σμαραγδένιου Boύδα, υψίστου Bούδα της χώρας, που φυλάσσεται στα βασιλικά ανάκτορα. Eίναι ο 8ος στη σειρά, παραμένει το σύμβολο της ενότητας και της ευημερίας του λαού της Tαϊλάνδης. Kάθε Δευτέρα τον τιμούν όλοι φορώντας μπλούζες με το αγαπημένο του χρώμα, το κίτρινο και το βασιλικό σήμα της Tαϊλάνδης στο μέρος της καρδιάς.

Το Μεγάλο Παλάτι είναι έργο μοναδικής ταϊλανδικής τέχνης καθώς επίσης και το Coin Pavilion που είναι σήμερα το μουσείο των Βασιλικών εμβλημάτων, τιμητικών μεταλλίων και μια τεράστια συλλογή νομισμάτων της χώρας από τον 11ο αιώνα. Η είσοδος στοιχίζει 125 (περιλαμβάνει επίσης ελεύθερη είσοδο στο Vimanmek Mansion και στο Coin Pavilion). Η είσοδος επιτρέπεται από τις 8:30 έως 15:30, ενώ απαιτείται η ευπρεπής ενδυμασία. Στην είσοδο του Μεγάλου Παλατιού βρίσκεται η οβάλ πλατεία Sanam Luang που χρησιμοποιείται σε πολλές βασιλικές τελετές και συνορεύει με τα σπουδαιότερα κυβερνητικά κτίρια. Μερικά από αυτά τα κτίρια είναι το Εθνικό Μουσείο που περιλαμβάνει μοναδικές συλλογές και χειροτεχνήματα από την εποχή του χαλκού, το Πανεπιστήμιο Thammasat και η σχολή Καλών Τεχνών. Αν συμπέσει η ημέρα της επίσκεψής σας με κάποιο εορτασμό, είναι μάλλον απίθανο να μπορέσετε να μπείτε στο ναό αυτό. Εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές αφήνουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και στριμώχνονται ασφυκτικά, έστω για μια φωτογραφία. Η ατμόσφαιρα όχι ευχάριστη, οι οσμές και ο ιδρώτας αναμειγνύονται και δημιουργούν μια αποπνικτική κατάσταση. Σταθείτε λίγο μακριά από το ναό, συγκεντρώστε το βλέμμα σας στο κεντρικό άνοιγμα και στο βάθος βάθος θα διακρίνετε το σμαραγδένιο αγαλματίδιο, που ομολογουμένως είναι μικρότερο από ότι είχα φανταστεί.

Περίπατος στο Βασιλικό Παλάτι...Δίπλα στο Μεγάλο Ανάκτορο είναι το Wat Pho (Ο ναός του ξαπλωμένου Βούδα). Αυτός ο τεράστιος ναός περιλαμβάνει ένα γιγαντιαίο χρυσό ομοίωμα του Βούδα που είναι ξαπλωμένος, έχει μήκος 46 μέτρα και ύψος 15 μέτρα και διακοσμημένες οι πατούσες του. Θεωρείται το πρώτο κέντρο δημόσιας εκπαίδευσης και το «Πρώτο Πανεπιστήμιο της Ταϊλάνδης». Σε αυτόν εδώ το ναό διδάσκεται η τέχνη του παραδοσιακού ταϊλανδικού μασάζ. Έμπειροι μασέρ προσφέρουν την τέχνη τους στους καταπονημένους από την ολοήμερη ξενάγηση τουρίστες. Είναι ανοιχτός στο κοινό καθημερινά από τις 8:00 μέχρι 17:00. Η είσοδος έχει 20 bath, τα τηλέφωνα είναι 222-0933, 221-2974.
Διασχίζοντας τον Chao Phraya από το Μεγάλο Ανάκτορο, ο Wat Arun (Ναός της Αυγής) διαγράφεται εντυπωσιακός. Στις όχθες του φημισμένου ποταμού Chao Phraya και διαγώνια απέναντι από το μεγάλο παλάτι είναι ο ναός της Αυγής, με μια παγόδα ύψους περίπου 79 μέτρων με επίστρωση από πολύχρωμη πορσελάνη που λαμπυρίζει στις ακτίνες του ήλιου. Συνήθως η επίσκεψη στο ναό γίνεται με πλοιάριο, από την αποβάθρα Tha Tian κοντά στο ναό Wat Pho. Η Μπανγκόκ δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη πόλη της Ταϊλάνδης, αλλά και η πιο συναρπαστική, με μερικούς από τους ομορφότερους ναούς και βωμούς. Το δειλινό στον Wat Arun στον ποταμό, είναι μοναδικό, ενώ ακόμη και άτομα που δεν ενδιαφέρονται για την ιστορία θα εντυπωσιαστούν από το Μεγάλο Παλάτι.

Μπανγκόκ, η εξωτική...

Η νυχτερινή ζωή της πόλης έχει μεγάλη ποικιλία. Όπως η γειτονική Πατάγια,  η Μπανγκόκ είναι διάσημη για τα αναρίθμητα ινστιτούτα μασάζ, τα go-go bars και karaoke κλαμπ, με τις συνοικίες Patpong, Soi Cowboy και Nana Plaza να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό αρρένων επισκεπτών. Η οδός Sukhumvit διαθέτει μερικά από τα πιο πολυσύχναστα κλαμπ, κατά μήκος 5 χλμ., μεταξύ Ekamai και Withayu. Πρακτικά, η πορνεία στην Ταϊλάνδη απαγορεύεται, αλλά η βιομηχανία του σεξ καλά κρατεί. Με την κάλυψη που προσφέρουν τα ινστιτούτα για μασάζ, οι σάουνες, τα πάρκα, τα ξενοδοχεία της μιάς ώρας, όλα τελούν στην εξυπηρέτηση των ξένων τουριστών αλλά και των ντόπιων. Χιλιάδες είναι οι «εργάτες» της κερδοφόρας αυτής βιομηχανίας, που όλοι γνωρίζουν ότι στιγματίζει την πόλη αλλά για σαφείς λόγους που όλοι κατανοούμε, κάνουν τα «στραβά μάτια», αφήνοντάς την να ανθίζει. Το βράδυ, η πόλη παίρνει άλλη μορφή. Ο παλμός της γίνεται πιο έντονος, οι αγορές σφύζουν από ζωή, οι δρόμοι από μικροπωλητές και τα κέντρα διασκέδασης από θαμώνες. Όσο για την Patpong, στην περιοχή Silom, επικρατεί πάντα κίνηση και στριμωξίδι, με τα υπαίθρια κιόσκια να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα GO-GO bars. Αυτή είναι και η περιοχή που συγκεντρώνει τα βλέμματα τις νύχτες. Νεαρές Ταϊλανδές, χέρι χέρι με ηλικιωμένους, ροδοκόκκινους Βρετανούς ή Σκανδιναβούς, αλλά και νεότεροι επιχειρηματίες σε short business break, στριμώχνονται στα μπαράκια, μοιράζονται στιγμές κλεμμένου - και πληρωμένου- έρωτα... Μετά από λίγο, το μάτι συνηθίζει... Ίσως και η συνείδηση, για μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια και δε φαίνεται να έχει τάσεις να χαθεί...

Πως θα πάτε

Η Αθήνα συνδέεται με απ' ευθείας πτήση με την Bangkok και η πτήση διαρκεί περίπου 10 ώρες.

 

Η Thai Airways διαθέτει ένα πολύ πυκνό δίκτυο με συχνές πτήσεις κάθε ημέρα που συνδέει τις κυριότερες πόλεις και όλες τις τουριστικές περιοχές της Ταϊλάνδης. Από την Ταϊλάνδη η Thai Airways σας πετά σε όλες τις πρωτεύουσες, τα θέρετρα και τα οικονομικά κέντρα της Ασίας και της Ωκεανίας.

 

Βίζα

Οι Έλληνες δεν χρειάζονται βίζα για την παραμονή τους μέχρι 30 ημέρες. Για την πέραν των 30 ημερών παραμονή τους απαιτείται βίζα του εκδίδει η «Βασιλική Πρεσβεία της Ταϊλάνδης» στην Αθήνα. (Μαραθονοδρόμων 28 Ν. Ψυχικό τηλ: 210-67.10.155). Τα διαβατήριά σας πρέπει να έχουν ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες από την ημέρα που θα φτάσετε στη χώρα της Ταϊλάνδης. Κατά την είσοδό σας στη χώρα πρέπει να έχετε συμπληρώσει την ειδική κάρτα που θα παραλάβετε από το πλήρωμα του αεροπλάνου και θα την παραδώσετε μαζί με το διαβατήριό σας κατά τον έλεγχο. Η κάρτα αυτή θα σφραγιστεί και θα σας επιστραφεί, πρέπει να την διατηρείται σε καλή κατάσταση σε όλη την παραμονή σας στη χώρα και θα την παραδώσετε κατά την έξοδό σας από τη χώρα στην αρμόδια υπηρεσία ελέγχου.

Πληροφορίες: www.bangkoktourist.com

Κείμενο: Ειρήνη Σδράκα

Φωτό: Ταϊλανδικός Οργανισμός Τουρισμού

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr