Join the Mafia

Το πρώτο πράγμα που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το όνομα:" Mafia"... ύποπτο μου ακούγεται... Προκλητικό... Να το ρισκάρω; Και φυσικά, επειδή η πρόκληση είναι στο αίμα μου... Έτσι, το απομακρυσμένο νησάκι σημειώθηκε αμέσως ως ο επόμενος προορισμός για μια extreme απόδραση... Για δύο χιλιάδες χρόνια το Mafia αποτελούσε το σταθμό των Αραβικών και Περσικών πλοίων που έπλεαν κατά μήκος των ακτών από τον Κόλπο της Μαδαγασκάρης και τη Μοζαμβίκη. Αν και αιώνες έχουν περάσει από την ίδρυσή του, το νησί Mafia δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Αποτελεί ένα γνήσιο απομεινάρι της παλιάς ακτής Σουαχίλι, έναν παρθένο τόπο, ένα απόλυτα απομακρυσμένο από την εμπορευματοποίηση μέρος, χαμένο θαρρείς στο χρόνο. Και επειδή πλέον οι κρυμμένοι παράδεισοι δεν μένουν και πολύ κρυφοί, προλάβετε να πάτε πριν κατακλυστεί και αυτό από σύγχρονους Ροβινσώνες.

Join the Mafia

Το Mafia βρίσκεται στην Τανζανία και πρωτεύουσά του είναι το Kilondoni, όπου φτάσαμε μετά από 25 λεπτά πτήση από το Dar es Salaam, πρωτεύουσα της Τανζανίας. Είναι τμήμα της Τανζανίας, ο ιδανικός νησιωτικός προορισμός για την μετάβαση στα πάρκα άγριας ζωής Selous, Ruaha, Mikumi καθώς και τα Όρη Udzungwa, αλλά και για island hopping προς Ζανζιβάρη και Πέμπα, με τα οποία αποτελεί το αρχιπέλαγος Mafia (Chole Samba). Απέναντι από το νησί βρίσκεται το δέλτα του Μεγάλου Ποταμού Rufiji καθώς και το παγκοσμίως διάσημο Πάρκο Άγριας Ζωής Selous. Τόσο ο κόλπος Chole, που αποτελεί ένα ασφαλές αγκυροβόλι καθώς και το παλιό λιμάνι, περιβάλλονται από νησίδες, νησιά και παραλίες. Τα ήρεμα νερά, προστατευμένα από τον ύφαλο, είναι ιδανικά για κολύμπι, ιστιοπλοϊα και καταδύσεις. Ο κόλπος και τα δάση προστατεύονται από το Θαλάσσιο Πάρκο το νησιού και αποτελούν Μνημείο Φύσης. Το Mafia είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους (394 τετ. χλμ), με πληθυσμό κάπου 40.000 άτομα, ενώ περιβάλλεται από διάσπαρτα και πολλά μικρότερα νησάκια, ένα εκ των οποίων και κατοικημένο είναι το Chole (2 τετ. χλμ.) με πληθυσμό μόλις 800 κατοίκων. Οι ντόπιοι μοιάζουν να έχουν μείνει ανεπηρέαστοι από τον έξω κόσμο, ακολουθώντας σε slow motion την καθημερινότητά τους. Η κύρια δραστηριότητα είναι το ψάρεμα, που συνδυάζεται με την καλλιέργεια και την καλαθοπλεκτική. 

Άφιξη στον παράδεισο

Join the MafiaΜας πήρε 45 λεπτά για να φτάσουμε στο δικό μας, καταφύγιο, ένα ήσυχο beach lodge, το Pole Pole, όπου το κυρίως μπαρ, το σαλόνι και η τραπεζαρία βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη. Ο πρώτος άνθρωπος που συναντήσαμε ήταν ο εκπαιδευτής μας ο Μάριο, ένας Ιταλός που εδώ και καιρό έχει επιλέξει να ζει σαν Ροβινσώνας με μόνο απλές και απαραίτητες ανέσεις. Ο δεύτερος ήταν ο Μάσιμο, επίσης Ιταλός (Χμ.... μήπως τελικά το όνομα Mafia δεν είναι και τόσο τυχαίο;), ιδιοκτήτης του Pole Pole Resort, του μεγαλύτερου θερέτρου στο νησί και ίσως του πιο ρομαντικού κρησφύγετου. Αφήσαμε πίσω τα εγκόσμια και παρασυρθήκαμε στη δίνη ενός τόπου που χαλαρώνει τις αισθήσεις, μαγεύει με τις παρθένες εικόνες και δημιουργεί το απόλυτο σκηνικό για πραγματικά χαλαρές διακοπές.

Φυσικά, δεν περιμέναμε κανένα λουξ mega resort, άλλωστε οι πληροφορίες από το ίντερνετ ήταν ξεκάθαρες. Το Pole Pole Bungalow Resort (http://www.polepole.com/) δεν είναι ένα μεγάλο θέρετρο όπως θα έχει συνηθίσει κανείς. Πρόκειται για ένα απλό παραλιακό λοτζ δίπλα τον κόλπο Chole Bay και το θαλάσσιο πάρκο Mafia. Οι χώροι είναι απλοί, διακοσμημένοι με ξύλινα έπιπλα, πολλά μαξιλάρια με ύφασμα με αφρικανικά μοτίφ και ρουστίκ διάθεση. Το όνομα και μόνο είναι ενδεικτικό: 'Pole Pole' σημαίνει “αργά αργά” στα Σουαχίλι και αναμφίβολα αντανακλά όλη τη σημασία της λέξης. Υπάρχουν μόλις 7 μπανγκαλόους, που συνθέτουν ένα μικρό και προσιτό παράδεισος. Η παραλία είναι μια λευκή αμμουδιά, που διακόπτεται από μαγκρόβια δέντρα. Ένα μονοπάτι οδηγεί στη εξερεύνηση της ακτής. Όταν τα νερά ανεβαίνουν, τα μαγκρόβια δέντρα κλείνουν την αμμουδιά σε έναν απομονωμένο μικρό όρμο. 
polepole4Στο κοντινό χωριό Utende φτάσαμε μετά από μια όμορφη βόλτα με ξεναγό, που μας έφερε κοντά στους ντόπιους και τον τρόπο ζωής τους. Τα ρουστίκ δωμάτια του Pole Pole μοιάζουν να έχουν κτιστεί εξ ολοκλήρου από ξύλο φοίνικα. Το Pole Pole διαθέτει και ένα μικρό τύπου «spa» και οι θεραπείες μασάζ ξεκινούν από US$ 20-35. Προσφέρονται επίσης καθημερινά εκδρομές για βουτιές με μάσκα στον κόλπο Chole, από $10-35, με συνοδό, ποιόν άλλο, τον Μάσιμο φυσικά. Επίσης υπάρχει ένα μικρό καταδυτικό κέντρο PADI λίγα λεπτά από την παραλία. Με ειδικό εξοπλισμό και έμπειρους δύτες, προσφέρονται εκδρομές εντός και γύρω από τον κόλπο Chole. Οι καταδύσεις ξεκινούν από U$40 και φτάνουν μέχρι και $300 για πακέτο 10 καταδύσεων. Πολύ κοντά οι θαλάσσιες αποδράσεις οδηγούν σε λωρίδες άμμου καταμεσίς το ωκεανού, όπως το Fungo Marimbani, μια νησία που αναδύεται όταν τραβηχτούν τα νερά, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο κοραλλιογενής ύφαλος Maweni, που λατρεύουν οι έμπειροι δύτες.

polepole3Όπως και στη Ζανζιβάρη, τα νερά αποσύρονται σε μεγάλη έκταση λόγω άμπωτης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα για κολύμπι όλες τις ώες της ημέρας. Τότε, έρχεται η ώρα για έναν απολαυστικό περίπατο στην παραλία, για μια βαρκάδα με τα παραδοσιακά σκάφη, μέχρι τις αμμουδιές που προσφέρονται για κολύμπι. Οι καταδύσεις, το snorkelling, οι δραστηριότητες στη φύση και τις παραλίες είναι από τις πλέον ενδεδειγμένες προτάσεις. Από τις πιο συναρπαστικές που βιώσαμε, ήταν οι νυχτερινές καταδύσεις, σε έναν βυθό που χρυσίζει κάτω από το φως των υποβρύχιων φακών μας. Τα μάτια των μικρών κόκκινων γαρίδων των υφάλων λαμπυρίζουν καθώς παρακολουθούν τους νυχτερινούς επισκέπτες. Ο Αφρικάνικος ουρανός διάστικτος από αστέρια, χωρίς την φωτορύπανση που χαρακτηρίζει τον ουρανό των πόλεων, μοιάζει να είναι μαγικός. Νιώσαμε μικροί, αλλά και ταυτόχρονα μεγάλοι, πλούσιοι από μια ανεπανάληπτη εμπειρία! Φυσικά, ούτε λόγος για νυχτερινή διασκέδαση, αλλά καθόλου δεν μας ένοιαξε. Άλλωστε, ένα ποτό στο μπαράκι με θέα τα άστρα μας αποζημίωνε με το παραπάνω. Μετά από λίγες ημέρες, έχοντας απολαύσει την μοναξιά, αφήσαμε πίσω τις ντροπές και γίναμε ένα με τους υπόλοιπους Ροβινσώνες που, όμοια με εμάς, επέλεξαν αυτή τη γωνιά της γης για να αφεθούν στο άγγιγμα της φύσης!

Free time εναλλακτικός τουρισμός

Join the MafiaΟ ελεύθερος χρόνος στο Mafia περνά σα νερό, με τις εικόνες και τις εμπειρίες να διαδέχονται η μια την άλλη, στα πλαίσια μιας νέας επιστροφής στη φύση. Αξίζει πραγματικά η επίσκεψη στα νησάκια στο Kinasi Pass, στον Κόλπο Chole, στον ύφαλο Mange, στο πέρασμα Kitutia, και Jibondo. Ο βυθός διαθέτει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από οποιοδήποτε άλλο θαλάσσιο σημείο της Ανατολικής Αφρικής, με τις καταδύσεις να αποτελούν τη σημαντικότερη δραστηριότητα. Υπάρχουν πάνω από 400 είδη ψαριών, 48 είδη μαλακών και σκληρών κοραλλιών, η προς εξαφάνιση θαλάσσια χελώνα, δελφίνια και σπάνιες αλικόρες. 

Επίσης, ο κόλπος Chole, η καρδιά του Θαλάσσιου Πάρκου, προσφέρει έναν σπάνιο εναλλακτικό προορισμό όταν κατά τη διάρκεια των μουσώνων οι άνεμοι είναι δυνατοί και ο ωκεανός μένεται, πέρα από τον ύφαλο, στους άλλους καταδυτικούς προορισμούς της Τανζανίας. Ιδανικό για τους λάτρεις της φύσης, είναι ένας πραγματικός παράδεισος, με πλούσια και ποικίλη βλάστηση, μπαομπάμπ, μαγκρόβια δέντρα και αμμοθίνες. Υπάρχουν αγριογούρουνα, πιθηκάκια, μικρές αντιλόπες, ιπποπόταμοι, φαλακροκόκοροι, και νυκτόβια είδη, όπως ιπτάμενη αλεπού. Τακτικοί επισκέπτες των ακτών είναι τα υδρόβια πτηνά και άλλοι αναρίθμητοι ψαραετοί.

polepole1Το νησί Mafia είναι ένας πραγματικός παράδεισος για όσους λατρεύουν τη φύση και την απλότητά της, είναι δραστήριοι και θέλουν να χαλαρώσουν σε ένα πραγματικά γαλήνιο περιβάλλον, χωρίς έννοιες. Δίχως πολυκοσμία και πλάι σε φιλικούς ανθρώπους, η διαμονή γίνεται μια απλή, καθημερινή επαφή, με φιλικές παρέες πλάι στους ντόπιους, αναψυκτικά στα παραλιακά μπαράκια και δραστηριότητες που φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στη φύση από ποτέ. Όλα απλά, βασικά. Το Mafia έχει μέχρι στιγμής διαφύγει από την εισβολή του μαζικού τουρισμού, αφού τα κτίρια έχουν περιοριστεί σε τρία τουριστικά lodges με συνολική δυναμικότητα 120 ατόμων. Τα lodges αυτά είναι σαν “bush resorts”, προσφέροντας τέλεια εναλλακτική πρόταση για διακοπές. Στην αμμουδιά του κόλπου Chole, στην καρδιά του θαλάσσιου πάρκου, ανάμεσα σε ψηλά φοινικόδεντρα, βρίσκεται το Mafia Island Lodge με 40 άνετα δωμάτια με ιδιωτική βεράντα.

To Kinasi lodge βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού Mafia, 140 χλμ. ανατολικά του πάρκου Selous. Πρόκειται για ένα μικρό ιδιωτικό λοτζ μέσα σε μια φυτεία με καρυδιές και δέντρα κάσιους, (cashew) με θέα τον κόλπο Chole. Η διαμονή προσφέρεται σε στάνταρ δωμάτια μπανγκαλόου  με μεγάλη βεράντα. Μην περιμένετε κλιματισμό, αλλά φυσική δροσιά από τους ανεμιστήρες. Στόχος των ιδιοκτητών ήταν η δημιουργία ενός χώρου που θα είχε πλήρη ενσωμάτωση στο περιβάλλον, θα παρείχε τις βασικές ανέσεις και θα κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν σα στο σπίτι τους, απολαμβάνοντας θέα, δοκιμάζοντας φρέσκα ψάρια, γαρίδες, αστακούς και καβούρια, χταπόδια και καλαμάρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τον κήπο που οι ίδιοι καλλιεργούν.
Join the Mafia

Το Kinasi Lodge απέχει 14 χλμ. από το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα του Mafia, με θέα τον κόλπο Chole στο Θαλάσσιο Πάρκο. Οι ομορφότερες παραλίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση με τα παραδοσιακά βαρκάκια. Οι μικρές παραλίες και αμμουδιές είναι σχεδόν αγκαλιασμένες εξ ολοκλήρου από τον ωκεανό και η θέα είναι 360 μοιρών! Το Kinasi, βρετανικής ιδιοκτησίας, έχει αναπτύξει δύο κύρια φυσικά μονοπάτια από το ομώνυμο λοτζ. Το πρώτο, «Ο περίπατος κατά μήκος της ακτής» καλύπτει κάπου 1 χλμ. παραλίας προς το νότο και πίσω, μέσα από μικρές φάρμες, προσφέροντας την ευκαιρία να ακολουθήσει κανείς και μια εκδρομή παρακολούθησης πτηνών, παρέα με πιθηκάκια. Η περιπλάνηση διαρκεί κάπου 2 ώρες και ξεκινά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να αποφύγει κανείς την πολλή ζέστη. Ο ξεναγός φέρνει νερό, βιβλία και κιάλια και η περιήγηση ξεκινά.

Παράλληλα, το «Θαλασσινό Μονοπάτι», είναι ένας φανταστικός τρόπος να γνωρίσει κανείς τον κόλπο Chole και να κατανοήσει τη δυναμική αυτού του πολύπλοκου οικοσυστήματος τεράστιας βιολογικής σημασίας. Το μονοπάτι καλύπτει καταφύγια με μαγκρόβια δέντρα, κοραλλιογενείς πυθμένες με μαλακά κοράλλια, νησίδες με σπάνια πτηνά και τους μεγάλους κοραλλιογενείς υφάλους του όρμου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει υψηλή στάθμη νερού, για να μπορεί το σκάφος να φτάνει σε αβαθείς περιοχές. Φυσικά, απαγορεύεται η περισυλλογή θαλάσσιων οργανισμών, ζωντανών ή και νεκρών, οποιαδήποτε επαφή με τα κοράλλια και τους σπόγγους αλλά και γενικότερα τους κοραλλιογενείς υφάλους, το ψάρεμα περιορίζεται μόνο σε ορισμένα σημεία και με ειδική άδεια των ντόπιων ψαράδων. Ο Jean, έμπειρος δύτης, γνώστης του βυθού και των μυστικών του, μας οδήγησε σε διάφορους υφάλους, περάσματα και υποθαλάσσιους κοραλλιογενείς τοίχος, μέχρι τα 30 μ. βάθος, όπου ανακαλύψαμε εκπληκτική θαλάσσια ζωή. Πρόκειται ίσως για έναν από τους ομορφότερους καταδυτικούς τόπους, όπως δηλώνουν οι γνώστες και έμπειροι δύτες, που αναζητούν παρθένους βυθούς για να τους εξερευνήσουν.

polepole2Το Chole Mjini είναι ένα από τα αυθεντικότερα μικρά λοτζ στην Τανζανία, στο ομώνυμο νησί, ανοικτά του Mafia. Οι ιδιοκτήτες, Jean και Anne de Villiers, έκτισαν το Chole Mjini έχοντας στο μυαλό ένα χώρο που θα ερχόταν σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον, προσφέροντας πραγματικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, το απόλυτο 'eco-lodge'. Από το κόστος διαμονής, 10 δολ. το άτομο τη βραδιά προσφέρονται για κοινωνικά έργα στο χωριό, όπως το δημοτικό σχολείο, ένα εκπαιδευτικό κέντρο, μια πολυκλινική. Το Chole είναι ένα όμορφο lodge, σε ιστορική τοποθεσία, μέσα σε πλούσιους τροπικούς κήπους. Ο περίπατος οδηγεί μέσα από μονοπάτια στα ερείπια της παλιάς πόλης. Με το βλέμμα στην ιστορική πορεία του νησιού, μαθαίνουμε ότι το Chole κατοικήθηκε ήδη από τον 16ο αιώνα, και ήταν σημαντικός εμπορικός κόμβος του 19ου αιώνα. Γύρω στους κήπους του θερέτρου μπορεί κανείς ακόμη να δει ερείπια της παλιάς πόλης και το μικρό λιμάνι, συχνά αγκαλιασμένο από αμπέλια και ρίζες από τις συκιές. Έξι από τα δωμάτια του Chole Mjini είναι δεντρόσπιτα, πάνω σε δέντρα μπαομπάμπ. Τα μικρά αλλά ιδιαίτερα γραφικά σπιτάκια βρίσκονται σε αρκετό ύψος, φωτίζονται με λάμπες και πυρσούς, μη συμβατικές τουαλέτες και ένα ντους που το νερό ζεσταίνεται από μια μικρή αλλά αποτελεσματική σόμπα. Δεν υπάρχει κλιματισμός ή ανεμιστήρας, αλλά όλα τα σαλέ είναι ανοικτά από κάθε πλευρά. Έτσι το δροσερό αεράκι από τον ωκεανό δροσίζει ακόμη και τις πιο ζεστές νύχτες.

Low budget τροπικός παράδεισος

Ό,τι και να επιλέξετε, το νησί Mafia στον Ινδικό ωκεανό είναι ένας οικονομικός παράδεισος για μοναδικές διακοπές μακριά από όλους και από όλα, όχι μόνο για δύτες αλλά και για τους συντρόφους τους που δεν ασχολούνται με το άθλημα. Αν και οι καταδύσεις προσφέρονται όλο το χρόνο και οι καταδυτικοί τόποι θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο, η ιδανική εποχή είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 22 ως 28 βαθμούς Κελσίου. Το τροπικό κοκτέιλ ολοκληρώνεται με περιπάτους στη φύση, παρακολούθηση πτηνών, trekking και ατέλειωτες βόλτες στην αμμουδιά. Αν αυτό δεν είναι πραγματική χαλάρωση, τότε τι είναι;

Φωτό: “Chris McIntyre / Expert Africa” www.expertafrica.com, www.tanzaniaodyssey.comhttp://www.polepole.com/

Πληροφορίες: http://www.mafiaisland.com/

 

 

 

 

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr