Στρασβούργο: το pocket- size κέντρο της Ευρώπης

Συμπεριλαμβάνεται στις 10 πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Γαλλίας (είναι το Νούμερο 7 με 272 123 κατοίκους) και θεωρείται η πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με έντονες επιρροές τόσο από Γερμανία όσο και από Γαλλία, είναι μια μίνι version της Βενετίας και ταυτόχρονα, ένα μοντέρνο κοσμοπολίτικο κέντρο όπου χτυπά η καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου.

Γερμανία ή Γαλλία; Μια ευχάριστη ανάμειξη στοιχείων, όπου όλα μοιάζουν διπλά... πινακίδες δίγλωσσες, μπύρα και κρασί να είναι εξίσου δημοφιλή, ξυνολάχανο Γερμανίας σε παραδοσιακή ταβέρνα της Αλσατίας... Με πολλά καλοδιατηρημένα κτίρια που της χάρισαν την αναγνώριση ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η γραφική πόλη του Στρασβούργου, πάνω στον ποταμό Ill, μας προσκαλεί να την εξερευνήσουμε, είτε πεζοί, είτε με ένα παραδοσιακό minitram ή ακόμη καλύτερα, πλέοντας τον ποταμό Ίλλ.

Εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε

Στρασβούργο: το pocket- size κέντρο της ΕυρώπηςΕξερεύνηση της πόλης με πλοιάριο: Ένας από τους πιο ρομαντικούς – και δημοφιλείς - τρόπους να ανακαλύψετε τις ομορφιές της πόλης, διαπλέοντας τον ποταμό Ιλλ, με μια κρουαζιέρα 75 λεπτών, που επιλέγουν πάνω από 600.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Θα γνωρίσετε όλο το ιστορικό κέντρο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα απολαύσετε πανοραμικά τα κτίρια της συνοικίας Petite France, τα παραδοσιακά σπίτια κατά μήκος του ποταμού, τις σκεπαστές γέφυρες, τη γερμανική συνοικία και τα εντυπωσιακά υπερσύγχρονα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι κρουαζιέρες πραγματοποιούνται από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, κάθε 20 -30 λεπτά, αλλά ανάλογα με την εποχή, είτε πληθαίνουν είτε μειώνονται τα δρομολόγια. Κόστος εισιτηρίου: €8,40/ ενήλικας, -50% παιδικό- φοιτητικό, ειδικές προσφορές για οικογένειες. (Πληροφορίες: www.batorama.fr)

Ένα μίνι τρενάκι σε μια υπέροχη μίνι διαδρομή: Το minitram διασχίζει σε διαδρομή 40 λεπτών όλο το ιστορικό κέντρο, την Petite France και σταματά στις παρυφές του φράγματος Vauban πριν επιστρέψει στον καθεδρικό ναό. Κυκλοφορεί στους δρόμους του Στρασβούργου από Μάρτιο Μέχρι Νοέμβριο, από 09.30 – 17.30, με μικρές εναλλαγές συχνότητας και ωραρίων ανά περίοδο. Κόστος εισιτηρίου: €5,40/ ενήλικες, €2,80 (παιδιά 4- 18 ετών) (Πληροφορίες: www.cts-strasbourg.fr)

Επίσκεψη σε Ιστορικές Μπυραρίες: ΗΕΙΝΕΚΕΝ (www.heineken.fr): Η μπυραρία Espérance στο Schiltigheim μυεί στα μυστικά της ιστορικής κληρονομιάς της ζυθοποιίας όλο το χρόνο. Το πρόγραμμα ξενάγησης περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή, σύγχρονες τεχνικές, εγκαταστάσεις, και φυσικά, γευσιγνωσία σε πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις.

Στρασβούργο: το pocket- size κέντρο της Ευρώπης

KRONENBOURG (www.kronenbourg.com): Ένας χώρος- μύθος της Αλσατίας, για περισσότερο από 30 χρόνια το μουσείο της Kronenbourg υποδέχεται κάπου 25.000 επισκέπτες ετησίως σε ένα ταξίδι στον «κόσμο της μπύρας». Η Σχολή Μπύρας θα σας μυήσει στα μυστικά της μακραίωνης παράδοσης, θα περιηγηθείτε σε υπόγεια κελάρια από το 1850 και θα μάθετε τους λόγους που την έχουν καθιερώσει ως Νο1 Μπύρα της Γαλλίας από το 1664. Φυσικά, έπεται γευσιγνωσία σε παραδοσιακή μπυραρία.

Καθεδρικός Ναός της Παναγίας: Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής, κέντρο της κοινωνικής δραστηριότητας στην ομώνυμη πλατεία, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε 263 χρόνια. Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε μιλήσει για έναν περίτεχνο συγκερασμό μνημειακότητας και φινέτσας, αφού η πρόσοψη θυμίζει δαντέλα. Η 142 μέτρων σπείρα είναι αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Μέχρι το 19ο αιώνα, ο Καθεδρικός ήταν το ψηλότερο κτίριο του Χριστιανικού Κόσμου. Η εξωτερική πρόσοψη στολίζεται από εκατοντάδες γλυπτά που παίζουν με το φως και τις σκιές ενώ το χρώμα του ροζ πλακιδίων ψαμμίτη παίρνει διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα με τη διάθεση του ουρανού. Τα βιτρώ του 12ου και 14ου αιώνα είναι μαγευτικά και περίτεχνα ενώ το τεράστιο όργανο διακοσμείται με πολλές μορφές.

Στρασβούργο: το pocket- size κέντρο της Ευρώπης

Εδώ ξεχωρίζει ένα αριστούργημα της Αναγέννησης, το Αστρονομικό ρολόι (€2.50), αποτέλεσμα συντονισμένης συνεργασίας μαθηματικών, Ελβετών ωρολογοποιών, γλυπτών, ζωγράφων του 1842. Στις 12.30 το μεσημέρι, οι φιγούρες του ρολογιού, προσφέρουν μια εντυπωσιακή εικόνα στους επισκέπτες, που βλέπουν να περνούν από μπροστά τους ένα παιδί, ένας έφηβος, ένας ενήλικας και ένας ηλικιωμένος, μπροστά από το Θάνατο. Πιο ψηλά, οι Απόστολοι παρελαύνουν με τη σειρά τους μπροστά από το Χριστό. Η διαδρομή συνοδεύεται από το χτύπο των φτερών και τον ήχο ενός μεγάλου κόκορα. Μπροστά από το Ρολόι οι επισκέπτες θαυμάζουν ένα γιγάντια Πυλώνα Αγγέλων, που αποτελούν μια απεικόνιση της Τελικής Κρίσης. Ο μηχανισμός χρονολογείται από το 1842. Η ανάβαση απαιτεί γερά πόδια και πνευμόνια, 332 σκαλοπάτια και €4.60, που θα οδηγήσουν σε μια πλατφόρμα που προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την πόλη, μέχρι το Μέλανα Δρυμό όταν ο καιρός είναι καθαρός. Ίσως καταφέρετε να νικήσετε την Υψοφοβία σας, όπως θέλει η ιστορία να έκανε ο Γκαίτε, που ανέβαινε εδώ για να υπερνικήσει τους φόβους του για το μεγάλο ύψος.

Στρασβούργο: το pocket- size κέντρο της Ευρώπης

Ταξίδι στην Καρδιά της Ευρώπης, στη συνοικία των Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Ιδρυμάτων: Εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης και οι ηγέτες αποφασίζουν για το μέλλον μας, η επίσκεψη γίνεται κατόπιν ειδικής άδειας. Στο Στρασβούργο θα δείτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (απαγορεύεται η είσοδος). Το Συμβούλιο της Ευρώπης (επισκέψεις μόνο κατόπιν ραντεβού) ιδρύθηκε το 1949, για να συγκεντρώνει σε μια στέγη όλες τις δημοκρατίες της ηπείρου. Επί του παρόντος, 47 κράτη- μέλη που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 800 εκ. ανθρώπους ανήκουν σε αυτή τη... λέσχη, όπου οι εκάστοτε εκπρόσωποι των χωρών συζητούν κατά προτεραιότητα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και κοινωνικά θέματα, που αφορούν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. (Πληροφορίες: www.coe.int). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ειδική άδεια για οργανωμένες ξεναγήσεις), χωρητικότητας 750 θέσεων, ολοκληρώθηκε το 1999, για να φιλοξενεί τις μηνιαίες συναντήσεις. Πρόκειται για ένα κτίριο ο σχεδιασμός του οποίου βασίζεται σε ένα συνδυασμό κύκλων και ελλειπτικών σχημάτων και αποτελείται από τρεις εσωτερικούς «δρόμους», ένα χειμερινό κήπο με φιλόδεντρα, ένα πύργο ύψους 60 μ., 17 ορόφων και 1133 γραφείων, μια πτέρυγα που στεγάζει την αίθουσα συνεδριάσεων με τον ημικυκλικό θόλο και ένα χώρο εργασίας, επικοινωνίας και κοινωνικής επαφής (Πληροφορίες: www.europarl.europa.eu

Στρασβούργο: το pocket- size κέντρο της ΕυρώπηςΗ συνοικία της Μικρής Γαλλίας (Petite France): Μια από τις πλέον γραφικές συνοικίες, με δρομάκια στο ύψος των υδάτων του ποταμού, υπέροχα ξύλινα σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα, με ανθισμένα με γεράνια μπαλκόνια, με το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού να πλημμυρίζει τα σοκάκια και τα γραφικά εστιατόρια να προσφέρουν στιγμές ανάπαυλας σε ένα τοπίο που θυμίζει καρτ ποστάλ. Μια υδάτινη πολιτεία, που μοιάζει να πλέει, στα ήρεμα νερά του ποταμού Ιλλ. Άμεσα συνδεδεμένη είναι η περιοχή με τις σκεπαστές μεσαιωνικές γέφυρες, που διατηρούν το όνομά τους παρόλο που έχασαν τις στέγες τους τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για μια σειρά από γέφυρες που ενώνουν τους τέσσερις παραποτάμους του Ιλλ, νότια της Μικρής Γαλλίας ενώ θα δείτε και τέσσερις πύργους του 14ου αιώνα, απομεινάρια των πρώην οχυρωματικών έργων που εξασφάλισαν την ανεξαρτησία της πρώην Δημοκρατίας του Στρασβούργου. Μετά την προσάρτησή του στη Γαλλία το 1681, ένα νέο φρούριο κατασκευάστηκε εδώ από τον Vauban. Πανοραμική θέα προσφέρεται από το φράγμα Βομπάν (Vauban).

Στρασβούργο: το pocket- size κέντρο της Ευρώπης

Συνεχίστε τον περίπατό σας στις όχθες του ποταμού Ιλλ, μακριά από τη κίνηση της πόλης, μέσα από αξιόλογα μνημεία και κτίρια του παρελθόντος. Η Πλατεία της Δημοκρατίας είναι μια τεράστια πλατεία – πάρκο, στην καρδιά της Γερμανικής Συνοικίας με μεγαλοπρεπή μνημεία που ανεγέρθηκαν κατά τη γερμανική περίοδο μεταξύ 1871-1918. Μετά τη γαλλική ήττα το 1870, η Γερμανία σχεδίαζε να κάνει το Στρασβούργο πρωτεύουσα της περιοχής Αλσατίας- Λωρραίνης. Η συνοικία αυτή που είναι γνωστή ως «η νέα πόλη» αντιπροσώπευε τη νέα μορφή αστικού σχεδιασμού, με ευρείς δρόμους, μνημειακά διοικητικά κτίρια και πολυτελείς εγκαταστάσεις. Παράλληλα, η διαμόρφωση του πράσινου έπαιξε νευραλγικό ρόλο στο όλο αστικό τοπίο. Πολύ κοντά βρίσκονται το Ανάκτορο του Ρήνου, η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και το Εθνικό Θέατρο, εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής. Στο κέντρο θα δείτε ένα μνημείο πολέμου, έργο του γλύπτη Drivier, από το 1936. Απεικονίζει μια μητέρα με δυο γιούς, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε για τη Γαλλία και ο άλλος για τη Γερμανία, μια δραματική πραγματικότητα που βίωσαν οι κάτοικοι της Αλσατίας στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Ολοκληρώστε την περιήγηση και γνωριμία, επισκεπτόμενοι το Παλάτι Ρόχαν του 18ου αιώνα και τα τρία μουσεία που φιλοξενεί (Καλών Τεχνών, Διακόσμησης, Αρχαιολογικό/ είσοδος για κάθε μουσείο €5) ή με μια απολαυστική βόλτα στο Πάρκο – Βοτανικό Κήπο της Ορανζερύ (Orangerie). Εδώ, θα απολαύσετε γεύμα ή δείπνο στο εστιατόριο που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 17ου αιώνα, θα παίξετε μπιλιάρδο και μπόουλινγκ, θα πιείτε εξαιρετικό τσάι, ενώ τα μικρά παιδιά θα διασκεδάζουν στο ζωολογικό κήπο.

Στρασβούργο: το pocket- size κέντρο της Ευρώπης

Μια ανάσα από το δημοφιλέστερο πάρκο της Ευρώπης: Kάντε μια ολοήμερη εκδρομή σε ένα από τα πιο οργανωμένα θεματικά πάρκα της Ευρώπης, το Europa Park. Δράση για μικρούς και μεγάλους και η ενωμένη Ευρώπη στα "πόδια σας". Βρίσκεται μόλις 3 χλμ. από τα Γαλλικά σύνορα, 30 χλμ. από το Στρασβούργο, στο σημείο συνάντησης των τριών χωρών, Γαλλίας, Γερμανίας και Ελβετίας. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα πάρκα αναψυχής, γιόρτασε τα 35α γενέθλιά του το 2010 και συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα του κόσμου και υποδέχεται 4 εκ. επισκέπτες ετησίως. Είναι ανοικτό το διάστημα 09.04.2011 - 06.11.2011 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. (Πληροφορίες: www.europapark.de). Εναλλακτικά, επισκεφτείτε τις πόλεις Colmar, στην Αλσατία, τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας ή τη λουτρόπολη Baden Baden, στο Μέλανα Δρυμό της Γερμναίας, κάπου μισή ώρα με το τρένο.

Τι θα αγοράσετε

Πήλινα και υψηλής ποιότητας υφάσματα σε όλο το ιστορικό κέντρο, γύρω από τον Καθεδρικό Ναό και την πλατεία des Halles. Εξαιρετικό φουα γκρα από τη γεννέτειρα του είδους, από το ιστορικότερο κατάστημα γάλλου παραγωγού της εκλεκτής αυτής νοστιμιάς, Edouard Artzner. Αντίκες, χειροτεχνήματα, ζυθοποιεία, είδη προικός, στο Nappes d'Alsace, 6 rue Merciere, κοντά στον Καθεδρικό. Κεραμικά είδη μαγειρικής εμπνευσμένα από τον 18ο και 19ο αιώνα, για να μαγειρεύετε ραγού, σε σχέδια που θυμίζουν λάχανο, κεφάλι αρκούδας, γαλοπούλας, σε πολλά χρώματα, στο Bastian (22-24 place de la Cathedrale), έπιπλα Louis XV και Louis XVI κατασκευασμένα στην περιοχή το 18ο – 19ο αιώνα σύμφωνα με Παρισινά μοντέλα στο Ville et Campagne (23 quai des Bateliers), αναγεννησιακού ρυθμού κτίριο του 17ου αιώνα. Αντίγραφα έργων τέχνης από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Αλσατίας θα βρείτε στο Arts et Collections d'Alsace (4 place du Marche aux Poissons), αλλά και ωραία δώρα κατασκευασμένα από πέτρα, σίδηρο, γυαλί, χαλκό και σκαλιστό ξύλο.

Τι θα γευθείτε

Τολμηρός συγκερασμός για κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Θα δοκιμάσετε τραγανή τάρτα Flammekueche, με τυρί, ζαμπόν και μανιτάρια, τοπικά κρασιά Pinot Blanc σε μια παραποτάμια εξέδρα στην Petite France. Θα επιλέξετε από 150 εστιατόρια, και φυσικά κρασοπουλειά, τα γνωστά winstub για εκλεκτά Reisling και Gewurztraminers. Θα πιείτε το «νερό της ζωής», "eau de vie", ένα φρουτώδες λικέρ που η γλύκα του οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα φρούτα. Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε baeckoffe – ψητό με κρέας, πατάτες και μπαχαρικά- και coq au Reisling –κόκκορα κρασάτο με κρασί ονομασίας προέλευσης- σερβιρισμένο σε γερμανικά νουντλς, φρεσκοψημένο spaetzle, τάρτα φλαμπέ, και φυσικά, φουα γκρα. Τα κορυφαία 7 εστιατόρια που επιλέγουμε είναι τα Au Crocodile (μενού €35 - € 59, http://www.au-crocodile.com/), Brasserie de l'Ancienne Douane (κυρίως πιάτα €15-€20, http://www.anciennedouane.fr/), Chez Yvonne (κυρίως πιάτα από €14, www.chez-yvonne.net), Le Buerehiesel (μενού από €65, www.buerehiesel.fr), Maison Kammerzell (μενού από €50, www.maison-kammerzell.com/), Maison des Tanneurs (κυρίως πιάτο €16- €24, www.maison-des-tanneurs.com), Relais de la Poste (μενού από €49, http://www.relais-poste.com/)

Που θα διασκεδάσετε

Ποιος είπε ότι το Στρασβούργο δεν έχει νυχτερινή ζωή; Όταν η νύχτα πέσει, ένας νέος μικρόκοσμος αποκαλύπτεται, στις προβλήτες, πάνω σε πλωτά μπαρ, στο κέντρο και τη φοιτητική συνοικία Krutenau, αλλά και στις άλλες συνοικίες όπου υπάρχουν πολλές αίθουσες κονσέρτων και κλαμπ. Στην πλατεία του Καθεδρικού, χορευτές και καλλιτέχνες δίνουν παράσταση με σκηνικό τον φωταγωγημένο ναό. Αλλά και στα δρομάκια κοντά στην πλατεία, στις οδούς rue des Freres, rue des Soeurs και rue de la Croix θα βρείτε πολλά μπαράκια. Το Jeannette et les Cycleux (www.lenetdejeannette.com), είναι ένα wine bar με μουσική rock 'n' roll και hits του '50, από jukebox. Στο Le Seven υπάρχει πίστα για χορό, όπου μπορείτε να επιδείξετε τις ικανότητές σας σε κάθε είδος μουσικής εκτός ντίσκο. Ηλικίες 20 - 35. Από τις μεγαλύτερες και πιο φημισμένες ντίσκο η Le Chalet, 8 χλμ. εκτός Στρασβούργου, με ποτό- είσοδο στα 8€ τις Παρασκευές και 10€ το Σάββατο. Από μέσα Ιουλίου μέχρι αρχές Αυγούστου, παραδοσιακοί χοροί διοργανώνονται κάθε βράδυ Δευτέρας στη Μικρή Γαλλία, Τρίτη στην πλατεία Benjamin Zix και Τετάρτη στην πλατεία Marche aux Cochons de Lait. (Πληροφορίες στο www.ot-strasbourg.fr)

Πληροφορίες και χρήσιμα links

http://www.otstrasbourg.fr: η επίσημη ιστοσελίδα της πόλης

http://www.plan-strasbourg.com/: διαδραστικός χάρτης και διαδρομές στο Στρασβούργο

http://www.strasbourg.com/: ξενοδοχεία και πληροφορίες για την πόλη και τα αξιοθέατα

* Σημείωση: Οι πληροφορίες και οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο ισχύουν την περίοδο σύνταξης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Κείμενο: Ειρήνη Σδράκα (Α' Δημοσίευση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ ΤΑΞΙΔΙΑ)

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr