Το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα MadridRio θα μεταμορφώσει την πόλη σε ένα πράσινο παράδεισο

Πώς μεταμορφώνεται μια πόλη που έχει πνιγεί από το κυκλοφοριακό και την κίνηση; Πώς διατηρεί το πολιτιστικό της προφίλ και γίνεται θελκτικότερη; Πώς συνδυάζει την ιστορία με τον εκσυγχρονισμό; Μια ματιά στη Μαδρίτη αρκεί για να δει κανείς τη μετάβαση από μια φθαρμένη πόλη σε μια ανανεωμένη, καταπράσινη μητρόπολη, μέσω ενός μεγαλεπήβολου προγράμματος ανάπλασης, MadridRio, κατά μήκος του ποταμού Μανθανάρες.


Τα στενά σοκάκια και οι εκκλησίες του 17ου αιώνα μπερδεύονται ανάμεσα σε σύγχρονες λεωφόρους και λαμπερούς ουρανοξύστες. Αν ρωτήσεις τους Μαδριλένιους (έτσι ονομάζονται οι κάτοικοί της), για το τι αγαπούν περισσότερο, δε θα μπορούν να διαλέξουν: τα αριστουργήματα του Πράδο ή τα παζάρια με τις αντίκες στην υπαίθρια αγορά στο Ράστρο. Η επίσκεψη στη Μαδρίτη συνήθως ξεκινά από το πολύβουο κέντρο, όπου τα πλήθη βουίζουν γύρω από τα αρχιτεκτονήματα της Πλάθα Μαγιόρ μέχρι το Βασιλικό Ανάκτορο, παράλληλα με το window- shopping στα δεκάδες καταστήματα και τους ενδιάμεσους σταθμούς για γευστικά tapas. 

Το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα MadridRio θα μεταμορφώσει την πόλη σε ένα πράσινο παράδεισοΗ γειτονιά που περιλαμβάνει το πάρκο Retiro & το Paseo del Prado/Atocha είναι μια καλή βάση εξόρμησης. Ο περίπατος στο δενδροφυτεμένο Paseo del Prado και το υπέροχο πάρκο είναι αναζωογονητικός, και καταλήγει στο Πράδο ή το Σύγχρονο Μουσείο Τέχνης Reina Sofía. Το Χρυσό Τρίγωνο των Μουσείων Τέχνης περιλαμβάνει το Museo del Prado (Metro: Atocha ή Banco de España, Bus lines 9, 10, 14, 19, 27, 34, 37 and 45), με αριστουργήματα των El Greco, Velazquez, Goya, Rubens, van Dyck, Brueghel, Botticelli, Tintoretto Caravaggio) το Reina Sofía National Museum and Art Center (Metro: atocha, με έργα των Pablo Picasso/ Guernica, Miró, Kandinsky, Dalí, Bacon) και το Thyssen-Bornemisza Museum of Art (με έργα των Monet, Goya, Degas, Renoir, Van Gogh, Picasso, Mondrian, Bacon και Lichtenstein). Τα πόδια σας θα βγάλουν ατμούς αν θέλετε να περιπλανηθείτε στο Πράδο, με τις συλλογές που ανταγωνίζονται το Λούβρο, αλλά μπορείτε απλά να επικεντρωθείτε στα αριστουργήματα των Γκόγια και Βελάσκεθ. Συνεχίστε για το Πάρκο Ρετίρο, με τις τεράστιες εκτάσεις δέντρων, κήπων, λιμνών με ψάρια και μιας μεγάλης λίμνης.

Shopping...

Η Μαδρίτη είναι πηγή τέχνης, πολιτισμού και κεφιούΓια περισσότερα από 500 χρόνια οι προσφορές απλώνονται στα μαγαζάκια του Ράστρο. Τις Κυριακές, όσοι αναζητούν τις ευκαιρίες, έρχονται εδώ από τις 7 το πρωί, σε μια υπαίθρια αγορά όπου μπορούν να βρουν από έπιπλα και κοσμήματα της εποχής του Φράνκο μέχρι σκονισμένες αντίκες. Η πιο τρέντι Γκραν Βία προσφέρεται για σικ αγορές, και μη φύγετε αν δεν αγοράσετε μια τσάντα από γνήσιο ισπανικό δέρμα. Εδώ βρίσκονται και πολλά νυχτερινά κέντρα, που ανοίγουν από τις 1 τα ξημερώματα μέχρι 6-7 π.μ.


Clubbing & tapas

Στη Μαδρίτη βρίσκονται τα περισσότερα κατά κεφαλή μπαρ από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή πόλη και μπορείτε να το ανακαλύψετε με μια νυχτερινή διαδρομή στη γειτονιά Alonso Martínez, La Latina και Torre Europa. Αν είστε λάτρεις της μπαρότσαρκας, ξεκινήστε με tapeo, την ισπανική εκδοχή του bar- hopping, από το ένα tasca (tapas bar) στο επόμενο, πίνοντας καλό ισπανικό κρασί και δοκιμάζοντας διάφορα μεζεδάκια, chorizo, γεμιστές πιπεριές και τυρί manchego στις συνοικίες Ventura de la Vega, Plaza de Santa Ana ή Plaza de Santa Barbara. Μετά τα tapas, οι Madrileños πάνε για δείπνο. Ακολουθήστε τους και δοκιμάστε γκασπάτσο Ανδαλουσίας, παέλια από τη Βαλένθια και αυθεντικό αρνάκι με λαχανικά, το cocido. Μετά τα μεσάνυχτα, ο νεαρόκοσμος συρρέει στα μπαρ της Chueca και Huertas για ένα ποτό, ενώ τα μεγαλύτερα κλαμπ της Μαδρίτης βρίσκονται στην Calle Arenal.

Ταυρομαχίες, ολέ!

Αν και δεν είναι θέαμα που αρέσει στον καθένα, η Μαδρίτη αγαπά τις ταυρομαχίες, ενώ η μεγαλύτερη αρένα ταυρομαχιών στην πόλη, στην Plaza De Toros στο Ventas, χιλιάδες συρρέουν για να θαυμάσουν τις επιδέξιες κινήσεις των ταυρομάχων και τη μανία των ταύρων.

Free fun

Η Μαδρίτη είναι πηγή τέχνης, πολιτισμού και κεφιούΤα Σάββατα και οι Κυριακές μπορείτε να επισκεφτείτε δωρεάν το Nacional Centro de Arte Reina Sofia, ενώ το El Prado είναι δωρεάν όλα τα απογεύματα της εβδομάδας, ορισμένα μουσεία όπως τα Lazaro Galdiano και Cerralbo δωρεάν την Τετάρτη, ή το Museo San Isidro στην Plaza San Andrés. Μόνιμα δωρεάν είσοδο έχουν το Χρηματιστήριο/ Bolsa, το Μουσείο Ιστορίας, το Ναυτικό Μουσείο και το Πολιτιστικό Κέντρο Conde Duque.

Σύντομα, ένας πανέμορφος χώρος ανάπαυλας, περιπάτου, πικνίκ, ποδηλασίας, θα έχει ολοκληρωθεί. 6 εκατομμύρια τετρ. μέτρα περιοχών που εκτείνονται κατά μήκος του ποταμού Μανθανάρες, θα καλυφθούν από 42 χλμ. πεζόδρομων, 11 πεζογέφυρες, εμβληματικές γέφυρες σε υπερσύγχρονο design και πολύ πράσινο. Έτσι, θα ανασάνει η πόλη, που σφύζει από κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι Μαδριλένιοι θα απολαμβάνουν ξανά την πόλη τους!

Τοπ 10 διαδρομές από το Kyklos Travel, που εξειδικεύεται στις εκδρομές για Ιβηρική (Ισπανία, Πορτογαλία)

1) ΠΟΥΕΡΤΑ ΝΤΕ ΣΟΛ (PUERTA DE SOL):  Η πιο γνωστή και πολυσύχναστη πλατεία της Μαδρίτης και το χιλιόμετρο μηδέν του κεντρικού οδικού δικτύου της χώρας. Εδώ λαμβάνει χώρα η εξέγερση των Ισπανών εναντίον των Γάλλων στις 2 Μαΐου του 1808. Το θέμα ζωγραφίζει ο Γκόγια σε έναν από τους σημαντικότερους πίνακες του. Στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους γιορτάζεται η έξοδος - είσοδος του χρόνου κάτω από το μεγάλο ρολόι της πλατείας. Από την παλαιά πλατεία σώζεται το κτίριο του ταχυδρομείου του 1761 που σήμερα είναι η έδρα της Αυτόνομης κυβέρνησης της επαρχίας της Μαδρίτης.

Η Μαδρίτη είναι πηγή τέχνης, πολιτισμού και κεφιού2) ΠΛΑΘΑ ΜΑΓΙΟΡ (PLAZA MAYOR):  Η μεγαλύτερη πλατεία όπως αναφέρει η ονομασία της εγαινιάζεται από τον Φίλιππο Γ' το 1617. Σε ρυθμό μπαρόκ χαρακτηριστικό της εποχής της δυναστείας των Αούστριας. Η πλατεία έχει 135 σπίτια και 440 μπαλκόνια από τα οποία 50.000 κόσμος μπορούσε να παρακολουθήσει Βασιλικούς γάμους, στέψεις Βασιλέων, ταυρομαχίες, εκτελέσεις, πανηγύρια... Με την πάροδο του χρόνου η πλατεία συνεχίζει να συγκεντρώνει τα πιο σημαντικά γεγονότα της πόλης και να είναι τόπος συνάντησης των Μαδριλένιων. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει πάνω σε άλογο ο ιδρυτής της ΦΙΛΙΠΠΟΣ Γ'.

3) ΠΛΑΘΑ ΝΤΕ ΛΑ ΒΙΛΙΑ (PLAZA DE LA VILLA ):  Η πλατεία του Δημαρχείου διαμορφώνεται γύρω στα 1640 σε ρυθμό μπαρόκ - τυπικό της Μαδρίτης. Σήμερα είναι η έδρα του Δημαρχείου και γύρω από την πλατεία υπάρχουν τα πιο τυπικά σοκάκια της πόλης του 17ου αιώνα.

4) ΠΛΑΘΑ ΝΤΕ ΟΡΙΕΝΤΕ (PLAZA DE ORIENTE):  Η πλατεία της ανατολής παίρνει την ονομασία της από το ότι είναι στην ανατολική είσοδο του Βασιλικού παλατιού. Στο κέντρο έχουμε το άγαλμα του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Δ' και γύρω αγάλματα Ισπανών βασιλέων. Μια πλευρά της πλατείας καταλαμβάνεται από το Βασιλικό Θέατρο (Palacio de la Opera) όπου λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις μουσικών παραστάσεων όλο τον χρόνο.

Η Μαδρίτη είναι πηγή τέχνης, πολιτισμού και κεφιού5) ΠΛΑΘΑ ΘΙΒΕΛΕΣ (PLAZA CIBELES): Από τις γνωστότερες και ωραιότερες πλατείες της πόλης. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται ένα μεγάλο σιντριβάνι με την θεά Κυβέλη επάνω σε ένα άρμα που σέρνουν λεοντάρια. Γύρω στην πλατεία υπάρχει το Παλάτι Τηλεπικοινωνιών (Palacio de Telecomunicaciones) με μία τεράστια πρόσοψη σε μνημειακό ρυθμό. Επίσης βλέπουμε την Τράπεζα της Ισπανίας, το παλάτι Λινάρες και το παλάτι Μπουεναβίστα σήμερα στρατιωτική διοίκηση της Μαδρίτης.


6) ΠΛΑΘΑ ΚΟΛΟΝ (PLAZA COLON):  
Στην πλατεία Κολόμβου στο δυτικό της τμήμα συναντάμε τον μεγάλο θαλασσοπόρο να κοιτάζει δείχνοντας την δύση, τον δρόμο για τον νέο κόσμο.

Η Μαδρίτη είναι πηγή τέχνης, πολιτισμού και κεφιού7) ΠΑΣΕΟ ΝΤΕΛ ΠΡΑΔΟ (PASEO DEL PRADO):  Μέχρι τον 17ο αιώνα ήταν ένας χώρος συγκέντρωσης και περιπάτου των Μαδριλένιων. Το 18ο αιώνα ο Κάρολος Γ' διαμορφώνει την περιοχή σε χώρο επιστημών και τέχνης όπου συμβαδίζουν το χρήσιμο, το ωραίο και η διασκέδαση. Πολλά και όμορφα συντριβάνια στολίζουν την Λεωφόρο. Το πιο φημισμένο σιντριβάνι της πόλης θα το συναντήσετε στο σταυροδρόμι των Alcalá και Paseo del Prado, απέναντι από την Τράπεζα της Ισπανίας και το Κεντρικό Ταχυδρομείο (Palacio de Comunicaciones). Στην πλατεία Ποσειδώνα δεσπόζει το ομώνυμο σιντριβάνι, όπως και στην πλατεία Κυβέλης. Ο Βοτανικός κήπος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μνημείο αφιερωμένο στον άγνωστο στρατιώτηστη πλατεία της Νομιμότητας, είναι υποχρεωτικές στάσεις κάθε επισκέπτη.

8) ΚΑΛΙΕ ΑΛΚΑΛΑ (CALLE ALCALA):  Η οδός Αλκαλά είναι από τις μεγαλύτερες της πόλης. Στηναρχή του δρόμου συναντάμε σημαντικά ιστορικά κτίρια όπως το Βασιλικό τελωνείο έργο του 18ου αιώνα. Κεντρικές και μεγαλοπρεπείς τράπεζες, υπουργεία, η Βασιλική Ακαδημία του Σαν Φερνάντο, το Καζίνο της Μαδρίτης και πολλά άλλα σημαντικά κτίρια οδηγούν προς την πύλη Αλκαλά.

Η Μαδρίτη είναι πηγή τέχνης, πολιτισμού και κεφιού9) ΓΚΡΑΝ ΒΙΑ (GRAN VIA): Πολυσύχναστος και εμπορικός δρόμος που εγκαινιάζεται στις αρχές του αιώνα. Επιβλητικά κτίρια διατηρημένα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Προς την πλατεία Καλιάο (Callao) υπάρχουν δεκάδες κινηματογράφοι, θέατρα και χώροι διασκέδασης. Και μια και θα είστε κοντά στη Γκραν Βία, κάντε μια παράκαμψη στο Convento de las Descalzas Reales, μια όαση ηρεμίας στην καρδιά της μητρόπολης, ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα.



10) ΠΑΡΚΟ ΡΕΤΙΡΟ (PARQUE RETIRO): 
Το πιο γνωστό πάρκο στο κέντρο της πόλης με έκταση 13 εκταρίων ιδρύεται επί Φιλίππου Δ' και από το 1868 είναι δημοτικό πάρκο. Γεμάτο μνημεία, αγάλματα και λιμνούλες είναι μία όαση μέσα στην πολύβουη μεγαλούπολη. Σήμερα οι Μαδριλένιοι κάνουν βαρκάδα στην κεντρική λίμνη όπου υψώνεται και το άγαλμα του Αλφόνσο ΙΒ', επισκέπτονται εκθέσεις στο γυάλινο παλάτι, παρακολουθούν εκδηλώσεις κλπ. Το πάρκο Ρετίρο, όπου οι κάτοικοι δίνουν το ραντεβού τους από το 1868, με τους κήπους με τα τριαντάφυλλα, τα σιντριβάνια, τα αγάλματα (Έκπτωτος Άγγελος/ Angel Caído), την κεντρική λίμνη, θα σας οδηγήσει στο τεράστιο Casa de Campo –θαυμάζοντας διάφορα πολιτιστικά και ιστορικά διαμάντια, από το Βασιλικό Ανάκτορο μέχρι το μικροσκοπικό παρεκκλήσι όπου κείται θαμμένος ο Γκόγια. Στο Ρετίρο θα συναντήσετε πρωινούς τζόγκερς και πολίτες που χαλαρώνουν με ασκήσεις tai chi.

Tιμές

Μαδρίτη 5 ημέρες, αναχωρήσεις 07/07, 14/07, 21/07, 11/08, 18/08, από 585,00 €/ το άτομο σε δίκλινο + 110,00 € φόροι

Μαδρίτη- Ανδαλουσία 8 ημέρες, αναχωρήσεις 4/07, 05/07, 09/07, 11/07, 12/07,18/07,19/07, 22/07, 25/07, 28/07, 01/08, 02/08, 08/08,09/08, 15/08, 16/08, 22/08, 23/08, 29/08, 30/08, από 795,00 €/ το άτομο σε δίκλινο.

Πληροφορίες: Κύκλος Travel Services, Νίκης 23, Σύνταγμα, Τηλ. 210 3225175, 210 3225802

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr