Special Interest
Η Πιερία, για πρώτη φορά, πιστοποιείται ως Bike Friendly Destination από τη MAKE NatTour, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Το Σήμα Πιστοποίησης “Bike Friendly Destination” απονεμήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου από την AMKE NatTour σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης στην αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου και στον πρόεδρο του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) κ. Γιώργο Καραλή από τη γενική διευθύντρια της NatTour κ. Βίκυ Καραντζαβέλου.Η απόδοση αυτή αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών που έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα ο Π.Ο.Τ.Α.Π. για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού, σε συνδυασμό με διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το Σήμα πιστοποιεί ότι ένας προορισμός πληρεί μια σειρά πανευρωπαϊκά αποδεκτών κριτηρίων που δημιουργούν ‘ποδηλατική ταυτότητα‘ στον προορισμό και διευκολύνουν τον τουρίστα να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο στη διάρκεια των διακοπών του.
Ο τόπος πίσω το βουνό ετοιμάζεται για ακόμα μία χρονιά να υποδεχτεί την κορυφαία γιορτή του μεγαλύτερου trail running event βουνού της χώρας, του 13 ου Zagori Mountain Running, που θα διεξαχθεί στο Ζαγόρι, στις 19-21 Ιουλίου 2024 με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Τσεπέλοβο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών αναμένεται και φέτος να επισκεφτούν το Ζαγόρι και να θαυμάσουν το φαράγγι του Βίκου και τον ποταμό Βοϊδομάτη που αποτελούν σήμερα τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, τη χαράδρα του Αώου και τις ψηλές και επιβλητικές κορυφές της οροσειράς της Τύμφης που ανήκουν στο σύστημα προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, την εντυπωσιακή Δρακόλιμνη, όπως επίσης, να αντικρίσουν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και να τρέξουν στα 46 πανέμορφα χωριά του Ζαγορίου, σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες πλαγιές, με εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια και σκάλες, τοξωτά γεφύρια και πλούσια παράδοση, που δεν θα αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
Το Καραχάν Τεπέ (Karahantepe), μία από τις παλαιότερες τοποθεσίες της νεολιθικής εποχής στον κόσμο, έχει προσελκύσει την προσοχή, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής. Ενταγμένο στο Έργο «Τας Ταπελέρ» (Taş Tepeler), το Καραχάν Τεπέ συγκαταλέγεται στους χώρους που μας έχουν προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση της προϊστορικής εποχής. Ως εκ τούτου, το Καραχάν Τεπέ αναγνωρίστηκε ως ένα από τα εννέα πιο σημαντικά έργα «Εξερεύνησης και Έρευνας Πεδίου» του 2023 στο Αρχαιολογικό Φόρουμ της Σαγκάης στην Κίνα. Το Αρχαιολογικό Φόρουμ της Σαγκάης, το οποίο διοργανώθηκε για 5η φορά και διεξάγεται ανά διετία από την πρώτη συνάντηση του 2013, αποτελεί μια σημαντική ακαδημαϊκή πλατφόρμα που υποστηρίζει τις αρχαιολογικές μελέτες σε διεθνές επίπεδο. Το Καραχάν Τεπέ κατατάχθηκε μεταξύ των εννέα σημαντικότερων έργων «Εξερεύνησης και Έρευνας Πεδίου» του Φόρουμ ως απόδειξη των εντατικών αρχαιολογικών εργασιών που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία και της επιτυχίας των ανασκαφών. Η επιλογή των εννέα έργων βασίστηκε σε 973 αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν από συμμετέχοντες οι οποίοι προέρχονταν από 32 χώρες.
Εκτός από την παρθένα φύση της, αυτό που καθιστά την Τουρκία έναν ξεχωριστό βιώσιμο ταξιδιωτικό προορισμό είναι ο πλούτος και η ποικιλομορφία των τοπικών πολιτισμικών παραδόσεών της. Ένα σημαντικό στοιχείο της μοναδικής τουρκικής κληρονομιάς αφορά τη λαϊκή αρχιτεκτονική της χώρας. Από τα άφθονα παραδοσιακά κτίσματα της Τουρκίας, τα «σπίτια με τα κουμπώματα» συγκαταλέγονται στα πλέον ενδιαφέροντα. Αυτές οι γραφικές κατοικίες, κατασκευασμένες από ξύλο και πέτρα, βρίσκονται στο χωριό Ορμάνα (Ormana), στους πρόποδες της Οροσειράς του Ταύρου στην περιοχή της Αττάλειας, την καρδιά της τουρκικής Ριβιέρας.
Τα παραδοσιακά κτίσματα του χωριού Ορμάνα
Τα «σπίτια με τα κουμπώματα», που ξεχωρίζουν ως δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, συγκαταλέγονται στα πλέον βιώσιμα παραδείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής της Τουρκίας. Υπάρχουν περίπου 300 τέτοια σπίτια στο χωριό Ορμάνα και στη γύρω περιοχή. Τα κτίσματα, των οποίων η κατασκευή συνδυάζει σύστημα δόμησης βασισμένο σε ξύλινο σκελετό και λίθινη τοιχοποιία, χτίστηκαν χωρίς τη χρήση επιχρίσματος (σοβάς). Ο ξύλινος σκελετός είναι κατασκευασμένος από ξύλο κέδρου και τρέμιθου της περιοχής. Οι πέτρες συγκρατούνται χάρη στα ξύλινα στοιχεία και αυτά με τη σειρά τους σταθεροποιούνται με τη χρήση κάθετων δοκών από κέδρο.
Τα κτίσματα αποκαλούνται «σπίτια με τα κουμπώματα», επειδή τα εμφανή μέρη του ξύλινου σκελετού (ξυλοδεσιές) μοιάζουν με κουμπώματα. Αυτές οι κατασκευές παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή σε σεισμούς, καθώς οι πέτρες της λιθοδομής μπορούν να μετακινούνται ελαφρώς κατά τη διάρκεια των αναταράξεων της γης. Επιπλέον, επηρεάζονται ελάχιστα από τις διαφορές της θερμοκρασίας: διαθέτουν πολύ παχείς τοίχους, γεγονός που διασφαλίζει ότι το εσωτερικό τους παραμένει ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Οι κατοικίες αυτές, που δεν απαντούν σε καμία άλλη περιοχή της Ανατολίας, είναι δίπατες. Το ισόγειο χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά ως στάβλος ή χώρος αποθήκευσης ζωοτροφών, ανάλογα με την αγροτική παραγωγή και τις ανάγκες των οικόσιτων ζώων.
Σήμερα, ορισμένα από τα «σπίτια με τα κουμπώματα» έχουν αποκατασταθεί και χρησιμοποιούνται ως boutique ξενώνες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο χωριό Ορμάνα, μπορείτε να διαμείνετε σε έναν από αυτούς τους αυθεντικούς ξενώνες, να βυθιστείτε στην ατμόσφαιρα της περιοχής και να απολαύσετε την εμπειρία του μοναδικού τρόπου ζωής του χωριού.
Εμπειρίες φιλικές για το περιβάλλον
Πέραν των «σπιτιών με τα κουμπώματα», το χωριό Ορμάνα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό χάρη στο κάλλος του φυσικού τοπίου και στα ιστορικά μνημεία του. Παρέχει την ευκαιρία για άφθονες δραστηριότητες που είναι φιλικές για το περιβάλλον, όπως ο βοτανολογικός τουρισμός, η παρατήρηση της άγριας ζωής και τα φωτογραφικά σαφάρι, ενώ άλλες δράσεις στην περιοχή όπως το trekking, η πεζοπορία και η εξερεύνηση σπηλαίων αποτελούν τουριστικές δραστηριότητες με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα. Τον Σεπτέμβριο, το χωριό Ορμάνα φιλοξενεί ένα ετήσιο φεστιβάλ αμπέλου για την ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας σταφυλιών τσαβούς (çavuş) (κοινός). Εάν σχεδιάζετε μια επίσκεψη στο χωριό Ορμάνα τον Σεπτέμβριο, μπορείτε να επισκεφθείτε το φεστιβάλ, να δοκιμάσετε τα διάσημα σταφύλια του και να ενημερωθείτε για την καλλιέργεια της αμπέλου στην περιοχή.
Πολιτισμική και οικολογική κληρονομιά
Το σπήλαιο Αλτινμπεζίκ (Altınbeşik) και η πεδιάδα Εϊνίφ (Eynif) είναι μερικοί από τους φυσικούς θησαυρούς του χωριού και της γύρω περιοχής. Το σπήλαιο Αλτινμπεζίκ περιέχει τη μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη της Τουρκίας και την τρίτη μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη στον κόσμο, καθώς και εντυπωσιακούς σχηματισμούς από τραβερτίνη, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το Εθνικό πάρκο σπηλαίου Αλτινμπεζίκ –το πρώτο και μοναδικό εθνικό πάρκο σπηλαίου της Τουρκίας– είναι γνωστό για την καρστική τοπογραφία του και τα πυκνά πευκοδάση του. Δίπλα στο Εθνικό πάρκο σπηλαίου Αλτινμπεζίκ βρίσκεται η πεδιάδα Εϊνίφ, έκτασης 90.000 στρεμμάτων, στον ιστορικό Δρόμο του Μεταξιού. Σήμερα αποτελεί ενδιαίτημα για εκατοντάδες άγρια άλογα τα οποία προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στην πεδιάδα βρίσκεται το χάνι Τολ (Tol), που χρονολογείται από την εποχή των Σελτζούκων, ένα από τα πολλά ιστορικά ερείπια της περιοχής. Ένα ακόμη είναι η αρχαία πόλη της Ερυμνής (Erymna), που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Πρόκειται για ανεξάρτητο οικισμό που δεν κυκλοφόρησε ποτέ δικό του νόμισμα, ενώ οι μονολιθικές στήλες της πόλης έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα, όπως επίσης τα θεμέλια ενός περίστυλου κτίσματος κατασκευασμένου από ογκώδεις λίθους και τα χαλάσματα ενός θεάτρου.
Πρώτος των πρώτων στον 9ο Psiloritis Race, oσκληραγωγημένος αθλητής Dmitrii Usharov από την μακρινή Σιβηρία της Ρωσίας, που κατάφερε να διακριθεί στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην κορυφή της Κρήτης, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες κάποιες φορές. Η αγκαλιά της Κρήτης και των 9ων Διεθνών Αγώνων Ψηλορείτη - Psiloritis Race, άνοιξε διάπλατα στον καθαρό αέρα και το ανυπέρβλητα επιβλητικό περιβάλλον της ορεινής Κρήτης, και υποδέχθηκε αθλητές από 20 χώρες του κόσμου σε μια πολυπολιτισμική γιορτή της φύσης και του αθλητισμού.