Κάποιοι ήταν επαγγελματίες αεροδιαστημικής. Άλλοι, πάλι ήταν απλοί λογιστές, γεωλόγοι, οικογενειάρχες, φοιτητές, γιατροί ή μουσικοί. Αν και με διαφορετικές καριέρες ή κουλτούρες, όλοι μοιράζονταν το ενδιαφέρον για το διάστημα και το πάθος για τη ζωή. Όλοι επέλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο ταφής, αποτέφρωση και αποστολή της τέφρας τους στο διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για τους «διαστημικούς ενταφιασμούς».
Η Καναδικής έδρας εταιρία Columbiad Launch Services, δέχεται παραγγελίες για τελετές ενταφιασμού με ονομασία Starburst Memorials, κατά τις οποίες ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύει ένα όχημα σε σχήμα πυραύλου σε απόσταση 250 χλμ. από τη Γη, σε σημείο όπου σκορπίζει τη τέφρα στο διάστημα, επιτρέποντάς της να ταξιδεύει πίσω προς τη Γη.
Πρωτοποριακό ή ρομαντικό, για κάποιους μακάβριο, οι εναποθέσεις τέφρας στο διάστημα εν είδη ενταφιασμού φαίνεται να έχουν ένα λαμπρό μέλλον. Από την εποχή που οι στάχτες του Gene Roddenberry, δημιουργού της τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Star Trek», εκτοξεύθηκαν στο διάστημα, μια δεκαετία πριν, ακολούθησαν οι στάχτες περισσότερων από 300 ακόμη αποθανόντων, ανάμεσά τους του Clyde Tombaugh, αστρονόμου που ανακάλυψε τον Πλούτωνα, του Αμερικανού αστροναύτη Gordon Cooper, του ηθοποιού James Doohan που πρωταγωνιστούσε στη σειρά «Star Trek» και του ερευνητή κομητών, Dr Eugene Shoemaker, του οποίου οι στάχτες στάλθηκαν στο Φεγγάρι το 1999, καθιστώντας τον συμβολικά τον πρώτο άνθρωπο που ενταφιάστηκε στη σελήνη. Αλλά οι διασημότητες της διαστημικής εποχής δεν είναι οι μοναδικοί που το τελευταίο ταξίδι τους οδήγησε στο τελευταίο σύνορο και όχι στο τοπικό κοιμητήριο.
Περισσότερες από 300 «ουράνιες ταφές» έχουν πραγματοποιηθεί από το 1997, ανδρών και γυναικών που ερωτεύθηκαν τους ουρανούς και που οι αγαπημένοι τους πίστεψαν ότι μια θέση στο ουράνιο στερέωμα θα ήταν η πιο μεγάλη τιμή στη μνήμη τους. «Μέχρι το 2012, υπολογίζεται να έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.000 παρόμοιες τελετές κάθε χρόνο», αναφέρει η Space Services Inc., εταιρία με έδρα στο Χιούστον, Τέξας, που υπήρξε και εμπνευστής μιας τέτοιας ασυνήθιστης πρωτοβουλίας. «Οι γεννημένοι την περίοδο μεταξύ των τελευταίων ετών του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και των αρχών της δεκαετίας του 1960 έχουν διαφορετικές απόψεις στο πώς θα διατηρήσουν ζωντανή την ανάμνησή τους και των γονιών τους στον κόσμο», εξηγεί ο Charlie Chafer, chief executive officer της εταιρίας Space Services και διευθυντής της θυγατρικής Celestis.
«Μπορεί να υπάρχουν ακόμη εκείνοι που προτιμούν μια απλή τελετή και ταφή στον οικογενειακό τάφο, κοντά στη γιαγιά ή τον παππού. Αλλά ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη σημερινή εποχή θέλουν να μείνουν «ζωντανή ανάμνηση», συνδέοντας τον εαυτό τους και την ταφή τους με πράγματα και δραστηριότητες που ήταν σημαντικές για αυτούς όταν ζούσαν. Συνεπώς, δε μας προκαλεί εντύπωση αυτή η επιτυχία και το παγκόσμιο ενδιαφέρον προς το διάστημα».Για να εξηγούμαστε, βέβαια, αυτό που αποστέλλεται στο διάστημα δεν είναι όλα τα υπολείμματα του νεκρού, απλά μια συμβολική μικροποσότητα τέφρας, βάρους ελάχιστων γραμμαρίων, τοποθετημένη μέσα σε μια μικρή κάψουλα. Δεν υπάρχουν σώματα ή τμήματα σωμάτων. Στη συνέχεια, οι κάψουλες φορτώνονται σε ένα μικρό επιστημονικό ή εμπορικό δορυφόρο που διαθέτει ελεύθερο χώρο ωφέλιμου φορτίου προς πώληση.
Με την υπηρεσία «Επιστροφή στη Γη», οι στάχτες στέλνονται σε υποτροχιακή πτήση, φτάνοντας σε ένα υψόμετρο 115 χλμ. περίπου, πριν το σκάφος επιστρέψει με αλεξίπτωτο πίσω στη Γη. Το κόστος: 500 δολάρια για 100 γραμμάρια, 12.500 δολ. για ολόκληρο το σώμα (μέχρι 3 κιλά τέφρας).«Επιστρέφουμε την κάψουλα σε μια μικρή θήκη μαζί με ένα πιστοποιητικό, ώστε οι συγγενείς να έχουν στην ουσία ένα αναμνηστικό που να αποδεικνύει ότι ο μπαμπάς, η μαμά ή ο ξάδελφός τους τοποθετήθηκε στο διάστημα και επιστρέφει σιγά-σιγά στη Γη», εξηγεί ο Chafer με γλαφυρό τρόπο.Για 1.295 δολάρια το γραμμάριο (4.955 για 7 γραμμάρια), η εταιρία θα θέσει τις στάχτες σας σε χαμηλή Γήινη τροχιά, όπου θα περικυκλώνει τον πλανήτη για διάστημα 10 έως 200 χρόνια, ανάλογα με το υψόμετρο. Σταδιακά, η τροχιακή εξασθένηση θα φέρει και πάλι το σκάφος εντός του μαγνητικού πεδίου της γης και οι στάχτες θα καταστραφούν σε μια δέσμη φωτός μέσω ατμοσφαιρικής τριβής.
Η επόμενη πτήση της εταιρίας Celestis, Celestis 09, The Pioneer Flight έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του χρόνου, από το Spaceport America. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους, είναι Αμερικανοί, Ταϊβάν, Κίνα και Ην. Βασίλειο. Η προθεσμία για δήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 15 Μαρτίου 2010. Παράλληλα, προγραμματίζεται τροχιακή πτήση στα τέλη του 2010, από το Cape Canaveral της Φλόριδα, με το Celestis 10, The New Frontier Flight.Φαίνεται ότι αυτή η επικερδής αγορά, που ξεκίνησε από την εταιρία παροχής διαστημικών υπηρεσιών Celestis Ιnc. αρχίζει να έχει ανταγωνισμό.
Κάτι που ίσως αναρωτηθεί κανείς σχετικά με τις διαστημικές ταφές, είναι αν θα προσθέσουν επιπλέον όγκο στα ήδη υπάρχοντα επικίνδυνα συντρίμμια που αντιμετωπίζουν οι δορυφόροι και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station/ ISS). Ακόμη και ένα μόριο ανθρώπινης τέφρας θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια καταστροφή, καθώς η σύγκρουση πραγματοποιείται με ταχύτητα χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα.
«Προς το παρόν αυτό δεν είναι πρόβλημα», δηλώνει ο Nicholas Johnson, αρχηγός της επιστημονικής ομάδας που ηγείται του προγράμματος Orbital Debris της NASA. «Αν τα υπολείμματα πακετάρονται σε ένα δορυφόρο που εκτοξεύεται βάσει διεθνών κανονισμών και αφοπλίζεται προσεκτικά στο τέλος της ζωής του, είτε με το να σταλεί να καεί στην ατμόσφαιρα της Γης είτε σε απομακρυσμένη τροχιά όπου θα είναι ακίνδυνος, τότε η παρουσία της δε θα κάνει καμιά διαφορά», εξηγεί.Τελικά, το ζήτημα είναι αν η ταφή στο διάστημα σας «πάει». Μερικές κουλτούρες και θρησκείες (ανάμεσά τους και η Ορθόδοξη Εκκλησία) καταδικάζουν και απαγορεύουν την καύση των νεκρών ενώ παράλληλα αρκετοί άνθρωποι προτιμούν την παραδοσιακή, ταπεινή ταφή παρά την εντυπωσιακή εκτίναξη μέσα σε ένα πύραυλο.
Ο Jean-Francois Clervoy, ένας Γάλλος αστροναύτης βετεράνος του Αμερικανικού Διαστημικού οχήματος, είναι οπαδός, για φιλοσοφικούς λόγους: «Με εντυπωσιάζει η σκέψη ότι γεννιόμαστε από αστερόσκονη και όπως η αστερόσκονη, έτσι και εμείς θα πέσουμε πίσω στη Γη σαν διάττοντες αστέρες...».
Λαμπερά άστρα γεννιούνται στο διάστημα. Εκατομμύρια μπλε και λευκά αστέρια, διπλάσιας θερμότητας από τα όμοιά τους στο δικό μας Γαλαξία. Ίσως ανάμεσά τους να βρεθείτε κάποτε και εσείς. Σκεφθείτε το...
Πληροφορίες: http://www.celestis.com, http://www.spaceservicesinc.com, http://www.columbiad.ca