meteo_alarmΤο Meteoalarm είναι μια καινούργια ιστοσελίδα, σχεδιασμένη να ενημερώνει το κοινό για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη. Περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες συνέπραξαν για τη δημιουργία του www.meteoalarm.eu - μια μοναδική πρωτοβουλία του Eumetnet, που είναι το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Τι προσφέρει το www.meteoalarm.eu

Ένα παγκόσμια κατανοητό σύστημα που χρησιμοποιεί σύμβολα και χάρτες με χρωματικό κώδικα, παρέχει τις πιο πρόσφατες προειδοποιήσεις για ενδεχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στις επόμενες 48 ώρες, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Οπουδήποτε στην Ευρώπη κι αν είστε, ξεκάθαρες και σαφείς πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε το ταξίδι σας ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που επηρεάζεται από τον καιρό.

Για παράδειγμα: Πού μια έντονη βροχόπτωση είναι πιθανό να προκαλέσει πλημμύρες; Ποιός είναι ο κίνδυνος χιονοστιβάδων; Μπορεί η ομίχλη να καθυστερήσει μια πτήση; Ενδέχεται ο ζεστός και ξηρός καιρός να αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών;

Κάθε χώρα χρωματίζεται στο χάρτη βάσει κώδικα, που περιέχει τέσσερα επίπεδα κινδύνου: Από το κόκκινο που είναι ένδειξη εξαιρετικού κινδύνου από ακραίες καιρικές συνθήκες, μέχρι το πράσινο, που υποδηλώνει ότι δεν προβλέπονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενδιάμεσες καταστάσεις υποδηλώνουν το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα. Ο ιστοτόπος παρέχει επίσης τον χάρτη σε κλίμακα του γκρι για ανθρώπους με αχρωματοψία.

Τα επίπεδα επικινδυνότητας αποτελούν μέρος ενός ενοποιημένου συστήματος με σαφή συσχέτιση μεταξύ των μετεωρολογικών χαρακτηριστικών, της πιθανής πρόκλησης καταστροφών και των προτεινόμενων ενεργειών για αποφυγή των ζημιών. Το κατώφλι κάθε επιπέδου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, γιατί, για παράδειγμα, έντονη χιονόπτωση στην περιοχή των Άλπεων προκαλεί μικρότερης έκτασης αποδιοργάνωση και καταστροφές από ό,τι στη Λισσαβόνα. Το Meteoalarm είναι, επιπλέον, μια ηλεκτρονική πύλη για προειδοποιήσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε εθνικό επίπεδο: Πατώντας το ξεχωριστό εικονίδιο – λογότυπο κάθε Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της για πληροφορίες σε τοπικό επίπεδο.

To www.meteoalarm.eu παρέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται να συμβούν σε κάποια περιοχή της Ευρώπης:

√ Προειδοποιεί για πιθανή εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως έντονη βροχόπτωση με κίνδυνο πλημμυρών, έντονες καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, καύσωνες, ομίχλες, χιόνι ή ακραίο ψύχος με χιονοθύελλα. Επίσης, προειδοποιεί για κινδύνους που προκαλούνται από έντονα καιρικά φαινόμενα όπως χιονοστιβάδες, πυρκαγιές δασών και έντονα παλιρροιακά παράκτια φαινόμενα.

√ Με μια πρώτη ματιά φαίνεται σε ποιες περιοχές της Ευρώπης αναμένονται καιρικά φαινόμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στους χάρτες του ιστοχώρου υποδεικνύουν το βαθμό επικινδυνότητας του φαινομένου και τις πιθανές επιδράσεις του. Στον Ευρωπαϊκό χάρτη κάθε χώρα που συμμετέχει χρωματίζεται σύμφωνα με το χρώμα που προσδίδεται στο πιο επικίνδυνο επίπεδο της υπάρχουσας προειδοποίησης. Μέσω υπερσυνδέσεων ο χρήστης πληροφορείται για εθνικές και περιοχικές προειδοποιήσεις.

√ Μέσω υπερσύνδεσης με μία περιοχή μιας χώρας εμφανίζονται πιο λεπτομερείς πληροφορίες γι’ αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα, όπως η αναμενόμενη χρονική περίοδος για την παρουσία οποιουδήποτε φαινομένου, και επιπλέον πληροφορίες όπως η έντασή του (π.χ. αναμενόμενα ποσά χιονόπτωσης). Σε αυτό το επίπεδο οι εικόνες θα είναι ταυτόσημες με το φαινόμενο και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτό.

√ To www.meteoalarm.eu προσφέρει τη δυνατότητα πληροφόρησης για έντονα φαινόμενα για σήμερα και αύριο. Για περισσότερες πληροφορίες για τις προειδοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με την αντίστοιχη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέσω του λογότυπού της.

√ Τo www.meteoalarm.eu είναι ένας ιστοχώρος που ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες για έντονα καιρικά φαινόμενα που προέρχονται από τις επίσημες Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες πολλών Ευρωπαϊκών χωρών. Αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζονται συνεχώς διασφαλίζοντας συνεπή ερμηνεία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης.

√ To www.meteoalarm.eu διαχειρίζεται από τη ZAMG (την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστρίας) εκ μέρους των μελών του EUMETNET, το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται θερμά από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Ποιοι επωφελούνται από το Meteoalarm

Οι προειδοποιήσεις, που είναι διαθέσιμες σε 27 γλώσσες, αναφέρονται στην Ευρώπη, αλλά μπορεί να τις χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε στον κόσμο. Δεν θα επωφελούνται μόνο τουρίστες ή ταξιδιώτες για επαγγελματικούς σκοπούς, αλλά και επίσημοι Οργανισμοί, όπως είναι Θαλάσσιες και Ορεινές Υπηρεσίες Διάσωσης. Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν το Meteoalarm για να σχεδιάζουν πιο αποτελεσματικά τα ταξίδια τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να προετοιμάζονται για το πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητές τους και οι Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης θα έχουν στη διάθεσή τους τις πιο πρόσφατες πληροφορίες. Οι Παρουσιαστές των δελτίων καιρού στην τηλεόραση μπορούν να χρησιμοποιούν τον χρωματικό χάρτη, για να τονίσουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη.

Γιατι www.meteoalarm.eu

To κλίμα της γης αλλάζει και ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να συμβαίνουν συχνότερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη ζωή και την καταστροφή των περιουσιών. Σε πολλές περιπτώσεις θύελλες, πλημμύρες ή χιονοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης έχουν προκαλέσει καταστροφές και κύματα καύσωνα έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Το www.meteoalarm.eu παρέχει μια μοναδική πηγή κατανοητών καιρικών συνθηκών οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες με τις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες τους:

Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Κύπρος, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Malta, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Serbia, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΉ: Πηγή πληροφοριών Meteoalarm (www.meteoalarm.eu).

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr