Το ταξίδι στο εξωτερικό είναι ένα ταξίδι όλων των αισθήσεων. Γεύση, όραση, όσφρηση, αφή, είναι μερικές από τις πρώτες αισθήσεις που εγείρονται. Αλλά, όταν έρθει η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι ή όταν στη διαδρομή μας χαζεύουμε τους πάγκους με τα τρόφιμα, καλό θα είναι να σκεφτούμε καλά τι θα δοκιμάσουμε.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πληροφόρησης για τα τρόφιμα, ο καλύτερος τρόπος να μην αρρωστήσετε είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω 10 συμβουλές:1) Πίνετε νερό, κατά προτίμηση ανθρακούχο, από σφραγισμένα μπουκάλια - σε περίπτωση αμφιβολίας, επεξεργαστείτε το νερό με ένα αξιόπιστο σύστημα φιλτραρίσματος ή έναν απολυμαντικό παράγοντα όπως το ιώδιο.
2) Αποφύγετε τον πάγο στα ποτά σας και σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλές νερό για να ξεπλύνετε τα τρόφιμά σας και να βουρτσίσετε τα δόντια σας.
3) Μην αγοράζετε τρόφιμα από πλανόδιους ή άλλα σημεία πώλησης όπου υπάρχουν σημάδια κακής υγιεινής.
4) Βράστε το μη παστεριωμένο γάλα.
5) Τρώτε μαγειρευμένα τρόφιμα, αφού σιγουρευτείτε ότι έχουν μαγειρευτεί πολύ και δεν έχουν κρατηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες.
6) Ξεφλουδίζετε όλα τα φρούτα και τα ωμά λαχανικά σας και αποφεύγετε τα φρούτα με χαλασμένες φλούδες.
7) Αποφεύγετε τις σαλάτες που μπορεί να έχουν πλυθεί με μολυσμένο νερό.
8) Αποφεύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να έχουν εκτεθεί σε μύγες ή έντομα.
9) Αποφεύγετε τα άψητα οστρακόδερμα και τα πιάτα που περιέχουν ωμά ή λίγο μαγειρεμένα αυγά, πουλερικά ή κρέας.
10) Στις χώρες όπου μπορεί να υπάρχουν δηλητηριώδεις βιοτοξίνες στα ψάρια και τα οστρακόδερμα, ζητήστε συμβουλές από τους ντόπιους.