Το Cell of Life και το Xplore Blue, δύο καινοτόμα έργα για τον Τουρισμό, το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση με εφαρμογές και στα ESG’s, παρουσιάστηκαν επίσημα για πρώτη φορά από την EYZHN.LIFE στο The Ellinikon Experience Park, στο νέο αστικό βιωματικό πάρκο της πόλης. H ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ξεκίνησε με βίντεο από το πρώτο event που φιλοξένησε το Cell of Life τον Ιούνιο του 2022 με το New European Bauhaus Festival και μήνυμα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Layen. Στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του World Human Forum, τόνισε την ανάγκη να περάσουμε σε μια νέα εποχή με έργα και πρωτοβουλίες που κινητοποιούν ευρύτερα την κοινωνία (πολίτες, παιδιά και νέους, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, κοινότητες κ.ά.) και στοχεύουν στη Βιωσιμότητα και την Αειφορία.

3 Ο Γιάννης Σωτηράκος παρουσιάζει τα δύο έργα και το οικοσύστημα της EYZHNΟ Γιάννης Σωτηράκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ ΖΗΝ μίλησε για την ανάγκη μετάβασης από την «Ανθρωπόκαινο» εποχή (με τον Άνθρωπο στο κέντρο) σε μια νέα εποχή όπου η Ζωή και το ΕΥ ΖΗΝ για κάθε μορφή ζωής, θα είναι στο κέντρο. Εισάγοντας το οικοσύστημα εταιρειών, έργων και συνεργασιών της EYZHN.LIFE που δημιουργεί και επενδύει σε πρότυπα έργα βιωσιμότητας και αειφορίας, συνεισφέροντας προς αυτή την κατεύθυνση. Δίνοντας, μεταξύ άλλων, ζωή στα ESGs για εταιρείες, brands, οργανισμούς και προορισμούς. 

Στη συνέχεια, παρουσίασε το πρώτο Cell of Life που απευθύνεται σε τουριστικούς προορισμούς, resorts, πάρκα, ξενοδοχεία, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και λειτουργεί ήδη με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση στο χώρο του The Ellinikon Experience Park. Eπίσης παρουσιάστηκε η υβριδική πλατφόρμα και ειδικός εξοπλισμός του Xplore Blue για παραλίες, μαρίνες, παραθαλάσσιους προορισμούς (Xplore blue spots) και σκάφη (Xplore blue boats), μαζί με το πρώτο σκάφος Xplore Blue που είχε τοποθετηθεί στον χώρο για την εκδήλωση. Με τα δύο έργα εισάγεται η λογική του «Smart Nature», ενώ και τα δύο αξιοποιούν την επιστήμη των πολιτών.

4. Ellinikon eventΟ Περικλής Τερλιξίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του AHEDD / ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και του οικοσυστήματος της EYZHN.LIFE και ειδικότερα για το πως τεχνολογίες όπως οι ΙΟΤ, ΑΙ, 5G από το Xplore Blue και Cell of Life μέσω και της επιστήμης των πολιτών (citizen science) συνεισφέρουν στην προστασία της ζωής και της βιοποικιλότητας.

Οι Γιώργος Κυλίτης και Γιώργος Τζωρτζόπουλος, Project Managers, Production & Outfitting της RAFNAR, μίλησαν για το πρώτο Xplore Blue σκάφος (Rafnar 1200 Xplore Blue version) που σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε σε συνεργασία με την Xplore Blue και παρουσιάζεται μετά από περίπου 2 χρόνια σχεδιασμού, ανάπτυξης και ναυπήγησης. Με το σκάφος αυτό εισάγεται μία εντελώς νέα κατηγορία ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών που συνδυάζουν τη θαλάσσια αναψυχή με την Βιωσιμότητα και την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης, αρχισυντάκτης 989 Alpha, ET, και Insider, συντόνισε τη συζήτηση στο πάνελ και τις ερωτήσεις του κοινού, ενώ μίλησε για την ανάγκη βιωσιμότητας στον Τουρισμό, με έργα και πρωτοβουλίες που εμπλέκουν ενεργά και βιωματικά τους επισκέπτες κάθε προορισμού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περιήγηση των καλεσμένων στον θόλο του Cell of Life και του Xplore Blue σκάφους και επίδειξη των σχετικών δραστηριοτήτων, των τεχνολογιών, του περιεχομένου και των εμπειριών.

Ο θόλος του Cell of LifeΤο Cell of Life είναι ένα καινοτόμο κέντρο παρατήρησης, προστασίας και αναγέννησης της ζωής και βιοποικιλότητας που κάνει πράξη και εμπειρία τη βιωσιμότητα σε κάθε τόπο και προορισμό. Προσφέρει νέες εμπειρίες με την ενεργή και βιωματική συμμετοχή των επισκεπτών και λειτουργεί σαν πόλος τουριστικός, περιβαλλοντικός, επιστημονικός και εκπαιδευτικός, αξιοποιώντας την επιστήμη των πολιτών (citizen science) με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις και περιεχόμενο, καθώς και τεχνολογίες όπως ΙΟΤ, ΑΙ, 5G κ.ά. εισάγοντας την προσέγγιση «Smart Nature». Οι εμπειρίες, τα προγράμματα και οι ειδικές αποστολές (Missions) περιβαλλοντικής αναγέννησης προσαρμόζονται στον τόπο και προορισμό που βρίσκεται το κάθε Cell of Life και εξελίσσονται είτε μέσα στον Θόλο, είτε στην ευρύτερη περιοχή (πεζή, με ποδήλατα ή και άλλα μέσα). Ο εντυπωσιακός, ειδικά σχεδιασμένος θόλος του μπορεί να τοποθετηθεί παντού είτε σαν μόνιμη είτε σαν εφήμερη εγκατάσταση.

Το Cell of Life λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης για τη ζωή και το περιβάλλον και ως κέντρο για αποστολές περιβαλλοντικής αναγέννησης. Λειτουργεί επίσης σαν επιστημονικό παρατηρητήριο για τη βιοποικιλότητα και την υγεία του περιβάλλοντος, αλλά και εκκολαπτήριο για νέα επαγγέλματα και επιχειρήσεις που στοχεύουν στην Βιωσιμότητα και Αειφορία. Είναι σχεδιασμένο για να εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία, θέρετρα, τουριστικούς προορισμούς, πάρκα, πόλεις, σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κ.ά. σε όλη την Ελλάδα με στόχο και για εγκαταστάσεις εκτός Ελλάδας και με δυνατότητα επισκεψιμότητας πάνω από 10,000 άτομα το μήνα.Το πρώτο Cell of Life εγκαταστάθηκε και λειτουργεί με επιτυχία στο The Ellinikon Experience Park, το οποίο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, σηματοδοτώντας μία νέα, πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση, αποτελώντας τον ιδανικό χώρο φιλοξενίας αυτής της πρωτοβουλίας.

Επίδειξη των Xplore Blue packs καθώς και του πρώτου Xplore blue σκάφους από τον Γιάννη ΣωτηράκοΤο Xplore Blue είναι μια καινοτόμα υβριδική πλατφόρμα (φυσική και ψηφιακή) που σκοπό έχει να μετατρέψει κάθε παραλία, μαρίνα και σκάφος σε ωκεανογραφικό παρατηρητήριο και κέντρο δράσης και εκπαίδευσης για τη θαλάσσια ζωή. Συμβάλλοντας ενεργά στην καταγραφή στοιχείων, δεδομένων και περιεχομένου για την προστασία των θαλασσών και ενεργοποιώντας κάθε άνθρωπο που επισκέπτεται τη θάλασσα – με οποιοδήποτε τρόπο – για την προστασία και βαθύτερη κατανόηση της. Η πλατφόρμα απαρτίζεται από 4 βασικά στοιχεία που αναπτύσσονται από την Xplore Blue:

  • Τα ειδικά κιτ εξοπλισμού και λογισμικού
  • Τις «ωκεανογραφικές» θαλάσσιες εμπειρίες και αποστολές που σχεδιάζονται για να εμπλουτίσουν τον τρόπο που περνάμε το χρόνο μας στη θάλασσα (σε σκάφος, παραλία, μαρίνα κλπ)
  • Την ψηφιακή πλατφόρμα και την κοινότητα χρηστών και παρόχων
  • Τις συνεργασίες με φορείς και ιδρύματα που ασχολούνται με την μελέτη και προστασία της θάλασσας
  • Το Xplore Blue υλοποιείται με δύο βασικές μορφές. Με τη μορφή των Xplore Blue spots, εγκαθίσταται σε παραλίες, μαρίνες, παραθαλάσσια θέρετρα και τουριστικούς προορισμούς. Με τη μορφή των Xplore Blue boats βρίσκεται σε οποιοδήποτε σκάφος που εξοπλίζεται με τα ειδικά κιτ και την πρόσβαση στην πλατφόρμα.Το πρώτο Xplore Blue boat, σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε σε συνεργασία με την RAFNAR και αποτελεί την πρώτη εφαρμογή της πλατφόρμας του Xplore Blue ενσωματώνοντας όλα τα σχετικά κιτ (Sonar pack, ROV pack, Sensors pack, Mobility – exploration pack κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες στα Websiteswww.EYZHN.LIFE , www.Xplore.Blue , www.EYZHN.com

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr