Έρευνα: Ρομπότ στη ρεσεψιόν και "έξυπνα" δωμάτια. Η μετάλλαξη των ξενοδοχείων αναμένεται στα επόμενα 10 χρόνιαΤο δωμάτιο στο ξενοδοχείο έχει διακοσμηθεί σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο... τα χρώματα είναι αυτά που σας αρέσουν... ο φωτισμός είναι απαλός, όπως σας ξεκουράζει... το νερό για το μπάνιο σας έχει ακριβώς την θερμοκρασία που προτιμάτε... το minibar είναι γεμάτο με τα ποτά και αναψυκτικά της προτίμησής σας... η αγαπημένη μουσική πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα... Έτσι, ή κάπως έτσι, θα είναι σύντομα διαμορφωμένα τα ξενοδοχεία του μέλλοντος για τους φιλοξενούμενούς τους...


... σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήχθη σε συνεργασία με περισσότερους από 50 ειδικούς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μελέτης του Ινστιτούτου Fraunhofer για τη Διαχείριση και Οργάνωση της Εργασίας (IAO). Σύμφωνα με την έρευνα Παγκόσμιων Ταξιδιωτικών Τάσεων που διεξάγεται στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ITB, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Βερολίνο, οι τεχνολογικές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην ξενοδοχειακή βιομηχανία τα επόμενα χρόνια: «Έξυπνα δωμάτια» θα προσαρμόζουν το περιβάλλον τους για να ανταποκρίνονται στην προσωπικότητα των πελατών τους και τα διάφορα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης θα δημιουργήσουν «οικογένειες ξενοδοχείων».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Fraunhofer οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας θα παίξουν το σημαντικότερο ρόλο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, οδηγώντας σε μεγάλες αλλαγές τα ερχόμενα δέκα χρόνια. Ρομπότ στη ρεσεψιόν θα υποδέχονται τους πελάτες για να πραγματοποιήσουν το check in στο δωμάτιο, ενώ θα παρέχουν πρώτης τάξης υπηρεσίες για τη διαμονή των επισκεπτών. Αυτοματοποιημένα «έξυπνα δωμάτια» θα είναι πλήρως εξοπλισμένα για να καλύπτουν κάθε ανάγκη του πελάτη, που πλέον θα έχει το δικό του προφίλ, είτε μέσω PIN σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, είτε μέσω βιομετρικού συστήματος αναγνώρισης. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιούνται ώστε να προσαρμόζουν το φωτισμό, τον κλιματισμό, ακόμη και το χρώμα του δωματίου κατά την προτίμηση του πελάτη. Στα δωμάτια του μέλλοντος, όλες οι υποδομές θα έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν ξεκούραση: απαλές γραμμές αντί για αιχμηρές απολήξεις στα έπιπλα, έξυπνα «ενεργειακά κρεβάτια», γιγαντοοθόνες με δυνατότητα διαδραστικής επικοινωνίας που θα προσφέρουν και δυνατότητα εργασίας σε επαγγελματίες ταξιδιώτες. Πέραν των τεχνολογικών καινοτομιών, ο σχεδιασμός των ξενοδοχείων του μέλλοντος θα έχει πολλές οικολογικές παραμέτρους, πάντα προσανατολισμένες στις επιθυμίες του φιλοξενούμενου πελάτη.

Έρευνα: Ρομπότ στη ρεσεψιόν και "έξυπνα" δωμάτια. Η μετάλλαξη των ξενοδοχείων αναμένεται στα επόμενα 10 χρόνιαΗ ολοένα μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, παγκόσμιες τάσεις όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η αυξανόμενη κινητικότητα και οι πολυ- πολιτισμικές εξελίξεις, θα συμβάλλουν στην αλλαγή του προφίλ των ταξιδιωτών. Στο μέλλον, οι διαφορετικές απαιτήσεις συγκεκριμένου τύπου πελατών θα καθορίζουν το τι θα προσφέρεται. Αυτό θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά θα δώσει και την ευκαιρία προσέλκυσης νέων προφίλ πελατών.


Ήδη, οι πρωτοπόροι hotel operators έχουν ξεκινήσει διαδραστική επικοινωνία με τους πελάτες τους, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα δημιουργηθούν «ξενοδοχειακές οικογένειες». Άτομα με τις ίδιες προτιμήσεις θα επικοινωνούν, θα συγκρίνουν ενδιαφέροντα, θα ανταλλάσσουν προτάσεις και στο τέλος θα συναντώνται σε ένα ξενοδοχείο που θα είναι απόλυτα διαμορφωμένο σύμφωνα με τις κοινές τους δραστηριότητες. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς λειτουργούν τα προγράμματα Κοινωνικής Δικτύωσης που μπορούν να οδηγήσουν στη διαμόρφωση κοινοτήτων με παρόμοια ταξιδιωτικά ενδιαφέροντα. Ταυτόχρονα, οι ξενοδόχοι θα μπορούν να μελετούν αυτά τα προφίλ των «ξενοδοχειακών οικογενειών» και να διαμορφώνουν το προϊόν ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών πιο αποτελεσματικά, προσφέροντάς τους υπηρεσίες που ανταποκρίνονται απόλυτα στις απαιτήσεις τους.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από την έρευνα για τις Παγκόσμιες Ταξιδιωτικές Τάσεις 2010/2011, με τη συνεργασία 50 ειδικών της τουριστικής βιομηχανίας από 30 χώρες και αποκαλύπτουν τις τάσεις που προέκυψαν τους πρώτους 8 μήνες του 2010. Σύντομα θα ανακοινωθεί το σύνολο της έρευνας, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης Τουρισμού ITB που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 2011.

Πηγή: ITB Berlin Convention 2011

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr