photo_aboutΤην 1η Μαΐου 2010 τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανονισμοί για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη.

 

Σε περίοδο 50 ετών, πρόκειται για τη δεύτερη μόνο σημαντική μεταρρύθμιση των κανόνων που διασφαλίζουν ότι οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι δεν χάνουν τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισής τους όταν μετακινούνται εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας. Οι τέσσερις πυλώνες συντονισμού παραμένουν οι ίδιοι:

♦ Ασφαλίζεστε πάντα βάσει της νομοθεσίας ενός μόνο κράτους μέλους: γενικά, εάν ανήκετε στον ενεργό πληθυσμό, η χώρα ασφάλισης είναι εκείνη στην οποία εργάζεστε· εάν ανήκετε στον μη ενεργό πληθυσμό, η χώρα ασφάλισης είναι εκείνη στην οποία διαμένετε.

♦ Η αρχή της ίσης μεταχείρισης διασφαλίζει ότι έχετε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπηκόους της χώρας στην οποία είστε ασφαλισμένοι.

♦ Για την καταβολή κοινωνικών παροχών, λαμβάνονται υπόψη, εφόσον απαιτείται, οι προηγούμενες περίοδοι ασφάλισης σε άλλες χώρες της ΕΕ.

♦ Οι χρηματικές παροχές μπορούν να «εξαχθούν» εάν ζείτε σε χώρα διαφορετική από εκείνη στην οποία είστε ασφαλισμένος.

Επομένως, τί αλλάζουν οι νέοι κανόνες; Ο κύριος λόγος εκσυγχρονισμού των κανονισμών είναι να υπάρξει καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Για παράδειγμα, οι εθνικές διοικήσεις υποχρεούνται εφεξής να διασφαλίζουν φιλικές προς τον χρήστη υπηρεσίες και να παρέχουν στους πολίτες, εκ των προτέρων, τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Τα πρώην έντυπα «Ε» αντικαθίστανται από έναν περιορισμένο αριθμό εγγράφων σε έντυπη μορφή που αφορούν καταστάσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι που μετακινούνται χρειάζεται να αποδεικνύουν τα δικαιώματά τους, π.χ «εξαγωγή» επιδομάτων ανεργίας όταν αναζητούν εργασία. Αυτά τα «φορητά έγγραφα» τα οποία είναι φιλικά προς τον χρήστη, είναι τυποποιημένα και αμοιβαίως αναγνωρισμένα σε όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ.

Επισκεφτείτε τον επικαιροποιημένο δικτυακό τόπο http://ec.europa.eu/social-security-coordination για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης που έχετε όταν μετακινήστε εντός Ευρώπης.

Πηγή: EURES (European Employment Services)

Η EURES είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1993 για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών του ΕΟΧ (οι χώρες της ΕΕ και η Νορβηγία, Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) και των άλλων οργανώσεων εταίρων. Η Ελβετία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συνεργασία αυτή. Η από κοινού αξιοποίηση των πόρων των μελών και των οργανισμών εταίρων της EURES εξασφαλίζει σταθερή βάση για το δίκτυο συνεργασίας ούτως ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Σκοπός της πύλης EURES είναι η παροχή πληροφοριών, συμβουλών και υπηρεσιών πρόσληψης/τοποθέτησης (ανεύρεση κατάλληλων θέσεων εργασίας) προς όφελος των εργαζομένων και των εργοδοτών καθώς και κάθε πολίτη που επιθυμεί να επωφεληθεί από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.

Η πύλη EURES δεν είναι μόνο η πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα που επισκέπτεστε αυτή τη στιγμή.

Η EURES διαθέτει ένα ανθρώπινο δίκτυο από περισσότερους από 700 συμβούλους EURES, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με άτομα που αναζητούν εργασία και με εργοδότες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στις ευρωπαϊκές παραμεθόριες περιοχές η EURES διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο παρέχοντας πληροφορίες και βοήθεια για την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες σε σχέση με τις διασυνοριακές μετακινήσεις τους.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr