Το ΕΚΑΒ βρισκόμενο πάντα στο πλευρό του πολίτη και με την ευκαιρία των επερχόμενων ημερών του Πάσχα, επισημαίνει κάποια βασικά σημεία πρόληψης των συνηθισμένων ατυχημάτων της περιόδου. Το ΕΚΑΒ βρισκόμενο πάντα στο πλευρό του πολίτη και με την ευκαιρία των επερχόμενων ημερών του Πάσχα, επισημαίνει κάποια βασικά σημεία πρόληψης των συνηθισμένων ατυχημάτων της περιόδου. Πριν από οποιοδήποτε ταξίδι, είτε οδικώς είτε ακτοπλοϊκώς, λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για εσάς και την οικογένειά σας. Ενημερωθείτε για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος, σύμφωνα με το Eθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕKAB).

 
Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων

Τις επερχόμενες ημέρες όπου θα υπάρξει έξοδος (αλλά και η αντίστοιχη επιστροφή) αρκετών ανθρώπων προς (και από) διάφορους προορισμούς, καλό θα είναι οι οδηγοί να έχουν κατά νου κάποια απλά αλλά βασικά, μέτρα πρόληψης:

- χρήση ζώνης για όλους τους επιβάτες - όχι χρήση αλκοολούχων ποτών (βασική αιτία ατυχημάτων το Πάσχα- Η κατανάλωση ικανής ποσότητας αλκοολούχων ποτών απαιτεί τουλάχιστον 10 ώρες διάστημα για την ανάκτηση και πάλι της ικανότητας οδήγησης. Είναι μεγάλη πλάνη ότι με 3-4 ώρες ύπνου τα πράγματα τακτοποιούνται) - όχι βιασύνη, διατηρείτε μικρές ταχύτητες (ειδικά σε κατοικημένες περιοχές) - μεγάλη προσοχή (στις κατοικημένες περιοχές) σε ποδηλάτες & πεζούς με έμφαση στα παιδάκια και στους ηλικιωμένους - όχι υπερφόρτωση αυτοκινήτου - όχι στα άσκοπα προσπεράσματα γοήτρου - κατάλληλη προστασία παιδιών (ζώνη, ειδικό κάθισμα) - χρήση ΚΡΑΝΟΥΣ και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές) - μην χρησιμοποιείτε την ΛΕΑ.

Πρόληψη Ακτοπλοϊκών ατυχημάτων

Ο επόμενος πολύ διαδεδομένος τρόπος μετακίνησης κατά τις ημέρες του Πάσχα, είναι αυτός με τα κάθε είδους πλοία. Το ΕΚΑΒ σας προτείνει:

- να επιδεικνύετε την ανάλογη προσοχή τόσο κατά την επιβίβαση (όσο και κατά την αποβίβαση) των πεζών, ειδικά όταν γίνεται από την ίδια πόρτα και ταυτόχρονα με τα οχήματα,
- να μην μένετε μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμη και σε πολύ μικρές διαδρομές - πάντα να είστε ενήμεροι για το που βρίσκονται τα σωσίβια (ενηλίκων αλλά και τα ειδικά παιδικά στην ανάλογη περίπτωση) - να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα παιδιά - να έχετε υπόψη σας το που βρίσκονται οι χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (υπάρχουν οι ανάλογες σημάνσεις).

Πρόληψη ατυχημάτων από βεγγαλικά

Ο κίνδυνος είναι γνωστός και τα ατυχήματα από ακρωτηριασμούς και θανάτους πολλά. Ιδιαίτερη έκκληση απευθύνει το ΕΚΑΒ σε περιοχές με "έθιμο" χρήσης επικίνδυνων υλικών (π.χ. Κάλυμνος, Αγρίνιο κλπ) που έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες. Η συμβουλή απλή: μη χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και κροτίδες!

Πρόληψη ατυχημάτων από αναμμένα κεριά

Τα αναμμένα κεριά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που κρατούν άτομα κάθε ηλικίας, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή . Το ΕΚΑΒ υπενθυμίζει:

- προσοχή στα μαλλιά και τα ρούχα των άλλων ανθρώπων σε συνωστισμούς σε εκκλησίες ή στα προαύλια αυτών - επιτήρηση των μικρών παιδιών που κρατούν αναμμένα κεριά και λαμπάδες - τα αναμμένα κεριά μέσα στο σπίτι να είναι καλά στερεωμένα και μέσα σε βάση πλατιά που δεν καίγεται (όχι πλαστικά πιάτα, δίσκους και άλλα υλικά για στήριξη κεριών) - Δεν αφήνουμε κεριά αναμμένα, μέσα στο σπίτι, όταν η οικογένεια κοιμάται ή λείπει.

Πρόληψη ατυχημάτων με ποδήλατο

Είναι γεγονός πως η γενικότερη χρήση του ποδηλάτου στην Ελλάδα γνωρίζει μεγάλη αύξηση. Σημείο αναφοράς αποτελεί ειδικά η περίοδος του Πάσχα όπου οι σχολικές διακοπές συνδυαστικά με την ανάλογη βελτίωση του καιρού συνδράμουν στην περαιτέρω αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου από τα παιδιά. Καλό θα ήταν, μικροί και μεγάλοι, να θυμάστε τα εξής:

- να χρησιμοποιείτε πάντα ειδικό ΚΡΑΝΟΣ (Εκτός του ότι είναι υποχρεωτικό από την Ε.Ε προστατεύει από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις) - να έχετε πάντα καλή σήμανση στο ποδήλατο σας, με αντανακλώσες επιφάνειες σε πετάλ, τιμόνι, σέλα και ακτίνες τροχών - να υπάρχει πάντα παλλόμενο κόκκινο φως στο πίσω μέρος του ποδηλάτου σας - να φοράτε όσο το δυνατόν έγχρωμα φωτεινά ρούχα (ειδικά τα παιδιά) με ταινίες ανάκλασης (βασικός παράγοντας πρόληψης ατυχημάτων) - να έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τα παιδιά σχετικά με τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στην κυκλοφορία.
Το ΕΚΑΒ εύχεται σε όλες και όλους καλή ανάσταση με υγεία, ευτυχία και χωρίς ατυχήματα! Μη ξεχνάτε πως το ΕΚΑΒ είναι δίπλα σας 365 ημέρες το χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα 24 ώρες την ημέρα. Το 166 μπορείτε να το καλείτε χωρίς χρέωση είτε από κινητό είτε από σταθερό τηλέφωνο-ακόμη και από τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς χρήση τηλεκάρτας.

Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, ακολουθήστε τις οδηγίες σωστής χρήσης του 166 / ΕΚΑΒ:

- δηλώστε τον Αριθμό Τηλεφώνου (Κινητό ή Σταθερό) από το οποίο καλείτε,
- όταν τηλεφωνείτε από κινητό τηλέφωνο πρέπει να πείτε από ποια περιοχή καλείτε (π.χ. πόλη - χωριό κλπ),
- δώστε την ακριβή διεύθυνση, την περιοχή και κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (π.χ. εκκλησία - σχολείο, μεγάλος δρόμος ή σταυροδρόμι, κ.λ.π.) για να σας βρει πιο εύκολα και πιο γρήγορα το ασθενοφόρο,
- πείτε πόσα θύματα υπάρχουν (αν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα ή άλλο) και ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα

- Ηλικία και φύλο των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: O εκνευρισμός και η αναστάτωση σας, ίσως, είναι δικαιολογημένη, παρόλα αυτά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι, η εριστική συμπεριφορά δεν θα λύσει το πρόβλημά σας. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σας βοηθήσουμε καλύτερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κάνετε φάρσες στο 166, είναι εγκληματική ενέργεια. Όταν εσείς θα γελάτε κάποιος άλλος θα κινδυνεύει αβοήθητος. Μιλήστε στα παιδιά σας γι' αυτό, αξίζει τον κόπο. (Όλες οι τηλεφωνικές διαλέξεις καταγράφονται και οι φαρσέρ διώκονται ποινικά).

Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Τέρμα Οδού Υγείας, 115 27 Αθήνα, 13 214 3000, www.ekab.gr

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr