Τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος;

Αν αρρωστήσετε ξαφνικά ή πάθετε κάποιο ατύχημα κατά την προσωρινή σας διαμονή σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν ή τη Νορβηγία, δικαιούσθε, ως πολίτης της ΕΕ, υγειονομική περίθαλψη δωρεάν ή με μειωμένο κόστος. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε πρόσβαση μόνο στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη και ότι κάθε χώρα ακολουθεί τους δικούς της κανόνες. Σε ορισμένες χώρες η περίθαλψη είναι δωρεάν, σε άλλες χώρες πληρώνετε μέρος των δαπανών, ενώ σε άλλες πρέπει να πληρώσετε όλα τα έξοδα και μετά να υποβάλετε αίτηση για την επιστροφή τους. Συνεπώς, θα πρέπει να κρατάτε όλους τους λογαριασμούς, τις ιατρικές συνταγές και τις αποδείξεις.

Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας απλουστεύει τις διαδικασίες, μειώνει τη γραφειοκρατία και επιταχύνει την επιστροφή των δαπανών. Εάν δεν έχετε ακόμη την κάρτα, μπορείτε να την προμηθευτείτε από την πλησιέστερη υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης ή ασφάλισης ασθενείας στον τόπο κατοικίας σας. Ορισμένες χώρες ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή κάρτα στην πίσω πλευρά των εθνικών καρτών τους, ενώ άλλες εκδίδουν ξεχωριστές κάρτες.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας διευκολύνει τα άτομα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη διάρκεια προσωρινών επισκέψεων στο εξωτερικό. Συνεπώς, αν πρόκειται να φύγετε για διακοπές, επαγγελματικό ταξίδι ή σύντομη ανάπαυλα ή έχετε σκοπό να σπουδάσετε στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκτήσει μια κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε χρόνο, φασαρία και χρήματα αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα πρακτικά οφέλη της κάρτας;

Η κάρτα εξασφαλίζει ότι θα έχετε την ίδια πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη του δημόσιου τομέα (π.χ. έναν γιατρό, ένα φαρμακείο, ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγειονομικής περίθαλψης) με τους υπηκόους της χώρας την οποία επισκέπτεστε. Εάν πρέπει να λάβετε ιατρική φροντίδα σε μια χώρα που επιβάλλει χρεώσεις για την υγειονομική περίθαλψη, θα αποζημιωθείτε είτε αμέσως είτε μετά την επιστροφή σας στη χώρα σας. Το σκεπτικό είναι να σας προσφερθεί η περίθαλψη που χρειάζεστε ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε την παραμονή σας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κάρτα δεν καλύπτει τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψής σας ενώ είστε στο εξωτερικό αν ταξιδεύετε με σκοπό τη θεραπευτική αγωγή για ασθένεια ή τραύμα που είχατε προτού ταξιδέψετε. Επίσης, η κάρτα δεν σας καλύπτει για φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα.

Έχει αναφερθεί ότι ορισμένοι δικτυακοί τόποι προσφέρουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας έναντι χρημάτων. Να θυμάστε ότι η κάρτα διατίθεται δωρεάν από τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας.

Ασφάλεια ταξιδιού

Θα ήταν ενδεχομένως καλό να ασφαλιστείτε για το ταξίδι σας, καθώς λίγες μόνο χώρες της ΕΕ καταβάλλουν όλα τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Τυχόν ασθένεια ή ατύχημα στο εξωτερικό μπορεί να συνεπάγεται επιπλέον έξοδα μετακίνησης, στέγασης ή επαναπατρισμού, για τα οποία καλό είναι να είστε ασφαλισμένοι.

Φάρμακα

Εάν χρησιμοποιείτε ειδικά φάρμακα που χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής, να έχετε μαζί σας τη συνταγή. Να μην υπερβαίνετε τις ποσότητες που χρειάζεστε για προσωπική χρήση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεδομένου ότι οι μεγάλες ποσότητες φαρμάκων μπορεί να φανούν ύποπτες.

Εμβόλια

Δεν υπάρχει γενικά καμία υποχρέωση εμβολιασμού όταν ταξιδεύετε σε χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, σε μερικά από τα υπερπόντια εδάφη της ΕΕ, ορισμένοι εμβολιασμοί συνιστώνται ή είναι υποχρεωτικοί. Πριν από το ταξίδι σας ενημερωθείτε σχετικά από τον γιατρό σας ή επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, EUROPA

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr