Η Πιερία μπαίνει στο δίκτυο Bike Friendly Destinations

Η Πιερία, για πρώτη φορά, πιστοποιείται ως Bike Friendly Destination από τη MAKE NatTour, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Το Σήμα Πιστοποίησης “Bike Friendly Destination” απονεμήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου από την AMKE NatTour σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης στην αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου και στον πρόεδρο του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) κ. Γιώργο Καραλή από τη γενική διευθύντρια της NatTour κ. Βίκυ Καραντζαβέλου.Η απόδοση αυτή αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών που έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα ο Π.Ο.Τ.Α.Π. για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού, σε συνδυασμό με διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το Σήμα πιστοποιεί ότι ένας προορισμός πληρεί μια σειρά πανευρωπαϊκά αποδεκτών κριτηρίων που δημιουργούν ‘ποδηλατική ταυτότητα‘ στον προορισμό και διευκολύνουν τον τουρίστα να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο στη διάρκεια των διακοπών του.

Η απόδοση του σήματος πιστοποίησης «Bike Friendly destination» στην Πιερία, πραγματοποιήθηκε στo σημείο τερματισμού (Κεντρική Πλατεία Μακρυγιάλου) της «2ης Προσκυνηματικής Ποδηλατοδρομίας», που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) και τον Αθλητικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Τριάθλου “ΤΡΙΑΣ”. Ο προορισμός είναι μέρος της υπό ανάπτυξη ποδηλατικής διαδρομής Ανατολικής Ευρώπης «Eurovelo 11», συνδέοντάς τη συγκεκριμένη διαδρομή «Eurovelo 11» με προτεινόμενες διαδρομές, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος εντός του νομού Πιερίας.

PIERIAΗ κυρία Σοφία Μαυρίδου, αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, στις δηλώσεις της τόνισε: «Συνεχίζοντας τον σχεδιασμό μας για ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού στην Πιερία, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης παραλαμβάνουμε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά το σήμα πιστοποίησης “Bike Friendly Destination" κι εντασσόμαστε στο δίκτυο των φιλικών προς το ποδήλατο προορισμών. Από κοινού η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Π.Ο.Τ.Α.Π. σταχυολογούμε και καταγράφουμε την ποδηλατική μας ταυτότητα, με αναφορά το ποδήλατο, το μεταφορικό μέσο το τόσο φιλικό προς το περιβάλλον. Η ποδηλασία αποτελεί μια δημοφιλή δραστηριότητα, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του νομού».

Ο κύριος Καραλής πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π, δήλωσε ότι, «Η αλματώδης αύξηση της χρήσης του ποδήλατου τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις δυνατότητες επέκτασης της τουριστικής περιόδου στον νομό μας αποτέλεσαν το εφαλτήριο ώστε το ποδήλατο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών-τουριστών και εν γένει των πολιτών, όσο και των τουριστικών επιχειρήσεων. Με τη NatTour και την απόδοση του σήματος πιστοποίησης "Bike friendly destination" στην Πιερία και πάντα στο πλαίσιο της μεταξύ μας συνεργατικότητας, προχωρούμε στην εύρυθμη και οργανωμένη ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στον νομό μας, διαθέτοντας πλέον τα εχέγγυα για την υλοποίηση μιας ακόμα μορφής του εναλλακτικού τουρισμού».

Η κυρία Καραντζαβέλου, γενική διευθύντρια της NatTour, στις δηλώσεις της τόνισε, «Η Πιερία έχει κάνει μια θαυμαστή προσπάθεια για τη διαφοροποίηση του τουριστικού της προϊόντος και για την προβολή της ως ιδανικός προορισμός για εναλλακτικό τουρισμό. Φυσικά, σε αυτό βοηθάει η μοναδική της φύση, οι καταπληκτικές της παραλίες, αλλά και το τοπόσημό της ο Όλυμπος. Τι πιο ωραίο για ένα τουρίστα να τα γνωρίσει όλα αυτά με μια ήπια μετακίνηση με ποδήλατο; Το ποδήλατο αποτελεί για την Πιερία το πιο κατάλληλο μέσο μετακίνησης και έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει στη περιοχή ακριβώς εκείνους τους τουρίστες από όλη την Ευρώπη που επιδιώκει να έχει η Πιερία.».

3Πιερία, μια περιοχή με μεγάλη ποδηλατική παράδοση

Η σχέση της Πιερίας με το ποδήλατο είναι παλιά. Οι πλαγιές του Ολύμπου και των Πιερίων φιλοξένησαν πολλές ποδηλατικές διοργανώσεις με κορυφαία εκδήλωση το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδηλασίας downhill και (fourcross) στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου. Διακοπές στην Πιερία σημαίνει ευχέρεια πολλαπλών επιλογών και συνδυασμών για διαμονή, διασκέδαση και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που δένουν αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα, όπως ορεινός-ορειβατικός, περιηγητικός, αρχαιολογικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός, αθλητικός, θαλάσσιος, αγροτουρισμός, τουρισμός περιπέτειας, κ.ά.

Η ποδηλασία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση. Κατά συνέπεια ο ποδηλατικός τουρισμός θα αποτελέσει μία συνιστώσα στο τουριστικό προϊόν του νομού μας. Η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, δρόμων με ένδειξη για κίνηση ποδηλάτων, η δημιουργία και συντήρηση μονοπατιών, η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου του Ελατοχωρίου κατά τους υπόλοιπους μήνες για ποδηλάτες βουνού, η πιστοποίηση επιχειρήσεων ως “bike friendly” και η εν γένει στροφή όλων προς μια “bike friendly” αντίληψη θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων που θα την ενστερνιστούν.

Αναφορικά με την ποδηλασία δρόμου, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο. Από το Παρατηρητήριο πουλιών στον υγροβιότοπο της Νέας Αγαθούπολης, στο βόρειο άκρο του νομού, ως το νότιο άκρο του, στον οικισμό των Νέων Πόρων. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν χωριά, όμορφες παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι, γραφικά λιμανάκια, ψαροταβέρνες και καφέ. Μπορεί κάποιος να ποδηλατήσει από οποιοδήποτε σημείο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και το χρόνο που διαθέτει.

PHOTO PIERIA TOURISMAΑκόμη, με ορμητήριο την πρωτεύουσα του νομού, την Κατερίνη, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να ποδηλατήσουν προς τους κοντινούς παραθαλάσσιους προορισμούς (Παραλία Κατερίνης, Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία Κορινού, Αλυκές Κίτρους), ή και προς τους γύρω οικισμούς μέσω επαρχιακών οδών και παραδρόμων.

Αναφορικά με το ποδήλατο βουνού, οι πλαγιές των ορεινών όγκων με το εκτεταμένο δασικό οδικό δίκτυο προσφέρονται για ποδηλασία βουνού. Υπάρχουν επίσης πολλά μονοπάτια που συντηρούνται και χρησιμοποιούνται από ποδηλάτες. Στα Πιέρια, η περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου του Ελατοχωρίου προσφέρεται με πολλές ποδηλατικές διαδρομές σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια. Τέλος, στον Όλυμπο, στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Παντελεήμονα, υπάρχουν πολλές δασικές διαδρομές και μονοπάτια γύρω από τους παραδοσιακούς οικισμούς ως τη μικρή λίμνη του Κατή.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr