Τα Θεσμοφόρια ήταν μια γιορτή που υμνούσαν τη γονιμότητα της γης, τιμούσαν τη “Θεσμοφόρο Δήμητρα”, τη θέα του εδάφους, της βλάστησης και της γονιμότητας, σε διάφορα μέρη της Αρχαίας Ελλάδας. Η θεά Δήμητρα μύησε τους Αθηναίους στην καλλιέργεια της γης, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς, γι’ αυτό και αποκαλείται “Θεσμοφόρος Δήμητρα”. Προς τιμήν της οι Αθηναίοι καθιέρωσαν τα ετήσια “Θεσμοφόρια”, όπου ελεγχόταν η ποιότητα των τροφίμων. Με νοηματικό σημείο εκκίνησης την ανάδειξη των Θεσμοφορίων, το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023Νέα Θεσμοφόρια έρχεται να οικοδομήσει ένα ουσιαστικό “πεδίο συνάντησης” μεταξύ της Αττικής γης και των προϊόντων της, του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογίας, της ιστορίας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής, με στόχο την ανάδειξη της διασύνδεσης της ιστορικής Αττικής Γης και του πολιτιστικού στοιχείου με την αγροδιατροφή, τα προϊόντα της Αττικής και τον τουρισμό.

Μία γιορτή ανάδειξης της Αττικής Γης, πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Τα Νέα Θεσμοφόρια έρχονται στο σήμερα ως μια γιορτή που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Μια γιορτή της Αττικής γης, εμπνευσμένη από τα Θεσμοφόρια που τιμούσαν τη Δήμητρα, τη θεά του εδάφους, της βλάστησης και της καρποφορίας και υμνούσαν τη γονιμότητα της γης και της γυναίκας. Μια γιορτή που αναδεικνύει τα προϊόντα, τα οποία διαχρονικά έχουν επικρατήσει σ’ αυτή τη γη: σιτηρά- με προστάτιδα τη Δήμητρα, ελιά κι ελαιόλαδο –με προστάτιδα την Αθηνά, αμπέλι και κρασί –με προστάτη το Διόνυσο. Πρόκειται για προϊόντα- οικονομικούς πυλώνες της Αθηναϊκής Πολιτείας, συνδεδεμένα διαχρονικά και με τη θρησκεία, τα οποία εξακολουθούν και σήμερα να χαρακτηρίζουν την εθνική οικονομία και την παραγωγική ταυτότητα της Ελλάδας.

greekbreakfastΑυθεντικότητα στη Ταξιδιωτική Εμπειρία

Η σύνδεση της Οικονομίας της Φιλοξενίας με την πρωτογενή παραγωγή, η προώθηση των αυθεντικών και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων κι η ενσωμάτωσή τους στη ταξιδιωτική εμπειρία ως μέρος της μοναδικής μεσογειακής διατροφής, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της προσφερόμενης Αττικής Εμπειρίας στο ταξιδιωτικό κοινό και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

7 μοναδικές εκδηλώσεις, από 16 έως 24 Σεπτεμβρίου, με κοινή αναφορά στον πολιτισμό και την εύφορη γη της Αττικής.

Απλωμένο σε αγαπημένα μέρη της Αττικής γης, όπως το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, τον Άλιμο (Αθηναϊκή Ριβιέρα), τον Κεραμεικό, τον Πολυχώρο Λιπασμάτων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, το Πεδίον του Άρεως, το φεστιβάλ περιλαμβάνει πολιτιστικές δράσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και δράσεις βιωματικής εκπαίδευσης περιβαλλοντικού και αγροδιατροφικού χαρακτήρα, δράσεις ανάδειξης της φύσης, του φυσικού περιβάλλοντος και των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου της Αττικής, καθώς και προγράμματα εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων με σύγχρονες στρατηγικές.

Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ εδώ

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr