Η Τουρκία, λόγω των πρόσφατων επενδύσεων και των αποτελεσματικών νέων στρατηγικών της, δεν αποτελεί μόνο έναν πολύ δημοφιλή προορισμό για οικογενειακές διακοπές αλλά και ένα βασικό προορισμό πολιτισμού για ταξιδιώτες με οικονομική άνεση. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Mehmet Nuri Ersoy, έμπειρου επαγγελματία στον χώρο του τουρισμού, έχει αναπτύξει υπηρεσίες/προϊόντα που συνδέονται με βραχυπρόθεσμες διαμονές, όπως διεθνείς εκδηλώσεις, αθλητικά τουρνουά και φεστιβάλ. Οι προσπάθειες αυτές έχουν αυξήσει σημαντικά τις επισκέψεις ευκατάστατων ταξιδευτών στη χώρα.
Επιπλέον, το Υπουργείο έχει δημιουργήσει διάφορα κίνητρα για τους τουρίστες ώστε να αφήνουν τις άνετες εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων της Τουρκίας προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκδρομές. Θέτοντας ως στόχο να αυξήσει τον αριθμό των τουριστικών αξιοθέατων, επέκτεινε τη διενέργεια αρχαιολογικών ανασκαφών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αύξησε τον αριθμό των χώρων ανασκαφής σε 172 στο πλαίσιο του εμπνευσμένου σχεδίου «Κληρονομιά για το Μέλλον». Στόχος των ανασκαφών, επίσης, και των αναστηλώσεων εν προκειμένω, είναι να ωφεληθεί η περιοχή και οι παρακείμενες πόλεις, επιτρέποντας σε όλους τους φορείς των πόλεων να αξιοποιήσουν τα έσοδα από τον τουρισμό. Το Υπουργείο έχει εφαρμόσει και καινοτόμες ιδέες, όπως τα «Νυχτερινά μουσεία», επιτρέποντας στους τουρίστες να επισκέπτονται μεγαλειώδη κτίρια και αρχαίες πόλεις εκτός των κανονικών ωρών επίσκεψης. Η πρωτοβουλία αυτή έχει οδηγήσει σε νέο αριθμό ρεκόρ επισκεπτών σε υπαίθρια μουσεία, όπως η Αφροδισιάδα.
Επιθυμώντας να καταστήσει την Τουρκία κορυφαίο προορισμό για τουρίστες με οικονομική άνεση, ο Mehmet Nuri Ersoy, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, σχεδιάζει την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες και να προσελκύσει τουρίστες και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας. Ο ίδιος συνοψίζει τους στόχους του ως εξής: «Οι περιοχές του Μαρμαρά και της Μεσογείου στην Τουρκία δημιουργούν κατά κύριο λόγο το 80% των τουριστικών εσόδων της χώρας. Η περιοχή του Αιγαίου αντιπροσωπεύει περίπου το 10%, ενώ το υπόλοιπο 10% μοιράζεται μεταξύ της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και άλλων περιοχών της Ανατολίας. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των τουριστών και τα έσοδα, επεκτείνοντας παράλληλα τον τουρισμό και σε άλλες περιοχές με διάφορα προϊόντα. Από αυτή την άποψη, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν είναι οι ακτές του Αιγαίου: Παρά τις δυνατότητες που έχει ο τόπος, τα πολιτισμικά αγαθά που προσφέρει, τη συναρπαστική ακτογραμμή και τους φυσικούς πόρους, η περιοχή δεν έχει τη θέση που της αξίζει από τη σκοπιά του τουρισμού. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να τοποθετήσουμε τις ακτές του Αιγαίου υψηλότερα στην ταξιδιωτική ατζέντα των διεθνών τουριστών».
Γνωρίζοντας ότι οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι και με οικονομική άνεση τουρίστες δίνουν προτεραιότητα στην αειφορία, ο υπουργός Ersoy καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να προωθήσει την πιστοποίηση της αειφορίας των τουριστικών εγκαταστάσεων. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό, καθώς περισσότερα από 16.000 από τα περίπου 21.000 ξενοδοχεία της Τουρκίας έχουν λάβει πιστοποιήσεις αειφορίας.
Ο Οργανισμός Τουριστικής Προώθησης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (TGA), ο οποίος προωθεί την Τουρκία σε περισσότερες από 200 χώρες με σκοπό την προσέλκυση διακεκριμένων τουριστών, επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές «στη θάλασσα, την άμμο και τον ήλιο», αλλά προσφέρει πλέον περισσότερα από 60 άλλα τουριστικά προϊόντα, όπως φύση και περιπέτεια, τουρισμό κρουαζιέρας και γαλάζια κρουαζιέρα, ποδηλασία και άλλα αθλήματα, περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, θρησκευτικές διαδρομές, καθώς και γαστρονομικές εμπειρίες. Η συμπερίληψη της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και του Μπόντρουμ στον περίφημο Οδηγό Michelin, έναν κατάλογο με τις πλέον αναγνωρισμένες γαστρονομικές επιλογές παγκοσμίως, αποτελεί σαφή και αδιάσειστη απόδειξη της επιτυχίας των δράσεων σε αυτό το πλαίσιο. Μια άλλη απόδειξη των συνεχών επιτευγμάτων της Τουρκίας στον τομέα αυτό είναι ο αυξανόμενος αριθμός των χώρων που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως η Άγκυρα και η αρχαία πόλη του Γόρδιου.
Με στόχο να αναδειχθεί στην τρίτη σημαντικότερη τουριστική χώρα στον κόσμο στο εγγύς μέλλον, με 56,7 εκατομμύρια επισκέπτες και έσοδα 54,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό το 2023, η Τουρκία υπόσχεται να αποτελέσει και έναν προορισμό που θα βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες προτιμήσεις των τουριστών με οικονομική άνεση.