Εορταστική παράδοση της φλόγας στον Vienna City Marathon (VCM) στον τόπο γέννησης του μύθου του Μαραθωνίου. Το επόμενο έτος ο Vienna City Marathon θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του εορτασμού της σημαντικότερης επετείου του αθλήματος: 2.500 χρόνια Μύθος του Μαραθωνίου. Το γεγονός αυτό εορτάζει και ο Vienna City Marathon με την 27η έκδοση του στις 18 Απριλίου 2010.
Ένα από τα highlights έχει ήδη καθοριστεί: Ως ορατό δείγμα της μοναδικής ιστορίας του αγωνίσματος του Μαραθωνίου Δρόμου, η φλόγα του Μαραθωνίου θα λάμψει το επόμενο έτος στον Vienna City Marathon. Αυτό το σύμβολο ιστορίας κι ενθουσιασμού ανάβει στον Τύμβο του Μαραθώνα κάθε χρόνο μία ημέρα πριν από τον Μαραθώνιο της Αθήνας και παραδίδεται σε επιλεγμένους διοργανωτές του Μαραθωνίου.
Ο Vienna City Marathon θεωρεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι η φλόγα θα λάμψει στη Βιέννη ακριβώς το έτος που θα εορτάζεται η 2500ή επέτειος. Η φλόγα θα παρουσιαστεί επισήμως στα πλαίσια του VCM και θα συναρπάσει συμμετέχοντες και θεατές.
Στο Μαραθώνα, δηλ. στον τόπο γέννησης του μύθου, πραγματοποιήθηκε η παράδοση της φλόγας στον διοργανωτή του VCM Gerhard Wehr κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής τελετής το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009. Μετά την σκυταλοδρομία παίδων εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους εξέχουσες προσωπικότητες που συμμετείχαν στην τελετή παράδοσης, μεταξύ άλλων η Άντζελα Γκερέκου, Υφυπουργός Τουρισμού, ο Σπυρίδων Ν. Ζαγάρης, Δήμαρχος Μαραθώνα, ο Dr. Michael Linhart, Πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα, η Μαρία Πολύζου, Διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα και κάτοχος ρεκόρ Ελλάδας στον Μαραθώνιο Δρόμο και ο Βασίλειος Σεβαστής, Διευθυντής του ΣΕΓΑΣ, δηλ. του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων.
Ο Μαραθώνιος Δρόμος αποτελεί το μοναδικό άθλημα που γεννήθηκε από έναν μύθο. Οι ρίζες του χρονολογούνται το 490 π.Χ. στην Μάχη του Μαραθώνα. Τότε, πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια, οι Αθηναίοι υπό την ηγεσία του Μιλτιάδη πολέμησαν εναντίον των Περσών σε μια μικρή περιοχή ονόματι Μαραθώνα. Ένας αγγελιαφόρος - σε κάποιες πηγές ονομάζεται Φειδιππίδης – κλήθηκε να μεταφέρει στους πολίτες της Αθήνας το μήνυμα σχετικά με την έκβαση της μάχης. Ο Φειδιππίδης, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, έτρεξε από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα, καλύπτοντας μια απόσταση 40 χιλιομέτρων.
Εκεί μετέφερε το μήνυμα «Νενικήκαμεν» (στα Γερμανικά «Να χαίρεστε, νικήσαμε»). Αφού είπε τα λόγια αυτά, κατέρρευσε και πέθανε.
Αυτή η ιστορία, είτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είτε όχι, αποτελεί την χρονική στιγμή της γέννησης του αθλήματος του Μαραθωνίου Δρόμου και τη βάση για έναν μύθο που μέχρι σήμερα εκπέμπει την ακτινοβολία του. Να περιμένετε τον Vienna City Marathon στις 18 Απριλίου 2010, οπότε θα εορταστεί η σημαντικότερη επέτειος του αθλήματος!