ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ [στο Μαράθι]  θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικαιρότητας τον Ιούνιο του 2011, χάρη στο πρώτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Γλυπτικής που οργανώνεται σε αυτό το ξεχωριστό νησί των Κυκλάδων, με πρωτοβουλία της Κ.Δ.Ε.Π.Α του Δήμου Πάρου και μερικών σημαντικών Ελλήνων γλυπτών από την ομάδα του Θ. Παπαγιάννη [καθηγητή της ΑΣΚΤ]Τα Αρχαία Λατομεία της Πάρου (Μαράθι, 5 χλμ. από την Παροικιά) ξαναζούν μέρες εικαστικής αίγλης. Έξι μεγάλοι γλύπτες δημιούργησαν στη διάρκεια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής Πάρου, «Παρία Λίθος» (5 Ιουνίου - 2 Ιουλίου 2011) στον περιβάλλοντα χώρο των αρχαίων λατομείων μαρμάρινα έργα ξεχωριστής αξίας και αισθητικής. Τα έργα αυτά τοποθετήθηκαν στη συνέχεια στον πεζόδρομο που οδηγεί στα αρχαία λατομεία.

Η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. του Δήμου Πάρου με τη βοήθεια του πολυβραβευμένου γλύπτη συντονιστή Θ. Παπαγιάννη (καθηγητής ΑΣΚΤ) κατόρθωσε μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών να πραγματοποιήσει το όραμα των Παριανών: να αναβιώσουν τα Αρχαία Λατομεία και να φτάσει στα πέρατα του κόσμου η είδηση ότι και οι σημερινοί κάτοικοι της Πάρου αναδεικνύουν τον τόπο τους και σηματοδοτούν τη συνέχεια της ξεχωριστής θέσης που κατείχε στην αρχαιότητα.

Το «διάφανο» μάρμαρο έδωσε τον Ερμή του Πραξιτέλη, την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης, όμως και το σημερινό παριανό μάρμαρο μας πρόσφερε σημαντικές δημιουργίες φιλοτεχνημένες από 6 αξιόλογους γλύπτες: Βασίλης Βασίλη, Χρήστος Λαζαράκης, Ανδρέας Λόλης, Χρήστος Ρηγανάς, Κυριάκος Ρόκος, Δημήτριος Σκαλκώτος και οι βοηθοί Γιώργος Παλαμάρης, Σταύρος Μαυρομιχάλης και Παναγιώτης Λάμπρου.

Επισκεφτείτε τα Αρχαία λατομεία της Πάρου. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία: γεμίζει το πνεύμα με μια απόκοσμη ενέργεια που πηγάζει από την πολύτιμη ύλη (μάρμαρο), την καλλιτεχνική δημιουργία (την τέχνη της γλυπτικής) και ένα ελαφρύ αεράκι που πνέει από την... αρχαιότητα.

Πληροοφορίες: Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Δημαρχείο Πάρου, Τ.Κ. 84400 ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΠΑΡΟΥ, τηλ.-fax: 22840 22860.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr