Η Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου

Η κοιλάδα των Τεμπών αποτελεί το φυσικό νότιο όριο των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος. Εδώ, στα κρυστάλλινα νερά των πηγών εξάγνισαν οι Μούσες τον Απόλλωνα μετά από το θάνατο του δράκοντα Πύθωνα, μας διηγείται η μυθολογία. Από εδώ ξεκινά η πρώτη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, η Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου, με σταθμούς το οινοποιείο της εταιρείας Ε. ΤΣΑΝΤΑΛΗ Α.Ε. στη Ραψάνη, το Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά και την Οινοποιία Ντούγκου στην Ιτέα Τεμπών. 

Σκαρφαλωμένη στα 800 μέτρα από τους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, αγναντεύει η Ραψάνη το καταγάλανο Αιγαίο, τον Θερμαϊκό κόλπο, τις παραλίες της Χαλκιδικής, τις κορυφογραμμές της Όσσας και τον Θεσσαλικό κάμπο. Ο αμπελώνας της απλώνεται σ` ένα από τα ωραιότερα τοπία της Ελλάδας, στις βουνοπλαγιές του προφήτη Ηλία. 

Η Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου

Σ' αυτές τις κορφές γεννήθηκε ο θρύλος του Νέκταρ, του ποτού των θεών του Ολύμπου. Στην πρώτη στάση του ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί στο οινοποιείο της εταιρείας ΤΣΑΝΤΑΛΗ και στη συνέχεια, μπορεί να απολαύσει, πεζοπορώντας ή με αυτοκίνητο, τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής. Στην πλατεία της Ραψάνης, κάτω από βαθύσκια αιωνόβια πλατάνια, να γευτεί τις φημισμένες τοπικές νοστιμιές παρέα με ένα ποτήρι κρασί. Εκλεκτά κρέατα, νοστιμότατα κατσικάκια και τοπικό τυρί. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν θαυμάσιες γαλατόπιτες, κρεατόπιτες, τυρόπιτες και το "πλατσάρο" (ιδιόμορφη χορτόπιτα). Από τη Ραψάνη, πολύ εύκολα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Κρανιά, χωριό κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Μπροστά του απλώνεται πανοραμικά η πεδιάδα των εκβολών του Πηνειού και το Αιγαίο Πέλαγος. Στο Κτήμα Κατσαρού, ο επισκέπτης αφού ξεναγηθεί μπορεί να θαυμάσει τη μοναδική θέα που απλώνεται μπροστά του.

Η Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου

Στη συνέχεια, στην Ιτέα Τεμπών ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του προσφέρει η Οινοποιία Ντούγκου, ένα από τα καινούρια μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος. Συνεχίζοντας πάνω στον δρόμο που οδηγεί στη Θεσσαλονίκη, ο επισκέπτης θα συναντήσει τις αμμουδερές ακρογιαλιές του Πλαταμώνα, όπου θα απολαύσει τις όμορφες παραλίες και φρέσκα ψάρια σε παραθαλάσσια εστιατόρια και ταβέρνες. Στον Άγιο Παντελεήμονα θα θαυμάσει τον παραδοσιακό οικισμό και το ενετικό κάστρο. Στο αρχαίο Δίον θα επισκεφτεί την πόλη με τα ιερά των θεών των Μακεδόνων, ένα μοναδικό δείγμα αρχαίας Μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Τέλος ο μυθικός Όλυμπος αποτελεί μόνιμο πόλο έλξης για τους λάτρεις της ορειβασίας, του καθαρού βουνίσιου αέρα και της ηρεμίας.

Η Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου

Οι επισκέπτες του Δρόμου του Κρασιού του Ολύμπου, εκτός από τα οινοποιία της περιοχής, τους ξενώνες, τα εστιατόρια, τα εργαστήρια παρασκευής τοπικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, μπορούν να επισκεφτούν τους αξιόλογους επισκέψιμους χώρους, οι οποίοι είναι όπως ο οικισμός της Ραψάνης και το λαογραφικό της μουσείο, ο Αρχαιολογικός χώρος Δίου, ο Πλαταμώνας (κάστρο, παραλίες), ο παραδοσιακός οικισμός Σκοτείνας, ο παραδοσιακός οικισμός Παλαιού Παντελεήμονα, το Λιτόχωρο-Όλυμπος (καταφύγια-ορειβατικός τουρισμός), τα Τέμπη και τα Αμπελάκια.

Επισκέψιμα Οινοποιεία

Κτήμα Κατσαρού (Κρανιά,  τηλ. 24950 41666), Οινοποιία Ντούγκος (Ιτέα Τεμπών, τηλ. 24950 93112), Τσάνταλη - Ραψάνη (Ραψάνη, τηλ. 23990 76100)

Προτάσεις διαμονής
Οι δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος

Atrion Highland Hotel (Παλιό Ελατοχώρι/ Ν. Πιερίας, τηλ. 23510 82300), Castello (Ν. Παντελεήμονας/ Ν. Πιερίας, τηλ. 23520 41822), Hotel Kouria (Αμπελάκια/ Ν. Λάρισας, τηλ. 24950 93333), Vaela Pallas (Παλιό Ελατοχώρι/ Ν. Πιερίας, τηλ.  23510 82955), Αμαδρυάς (Παλιό Ελατοχώρι/ Ν. Πιερίας, τηλ. 23510 82650), Μελίες (Άνω Μηλιά/ Ν. Πιερίας, τηλ. 6973366466), Σαφέτη (Δίον/ Ν. Πιερίας, τηλ. 23510 46272), Το Πατρικό (Ελατοχώρι/ Ν. Πιερίας, τηλ. 23510 86002)

Πηγή: Κείμενα/ Φωτό ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, www.wineroads.gr

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr