Οδηγώντας στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ενημερώνει για τη νομοθεσία που επικρατεί στα οδικά ταξίδια στην Ευρώπη. Αν είστε καλός και ευσυνείδητος οδηγός, θα πρέπει να τηρείτε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Διαβάστε προσεκτικά όλα όσα σας ενδιαφέρουν πριν πιάσετε το τιμόνι στο εξωτερικό.

Έγγραφα ασφάλειας
Όταν ταξιδεύετε μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας τα έγγραφα ασφάλισης ασθένειας και ασφάλειας αυτοκινήτου.
Άδεια οδήγησης: Μια έγκυρη άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σε ορισμένες χώρες, εκτός από την έγκυρη άδεια οδήγησης, πρέπει να έχετε μαζί σας την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι στις περισσότερες χώρες το κατώτατο όριο ηλικίας για την οδήγηση αυτοκινήτου είναι τα 18 έτη. Το κατώτατο όριο ηλικίας για την ενοικίαση αυτοκινήτου δεν έχει καθοριστεί σε επίπεδο ΕΕ και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ του 20ου και του 23ου έτους. Σε ορισμένες χώρες μπορεί να υπάρχουν και ανώτατα όρια ηλικίας τα οποία κυμαίνονται μεταξύ του 65ου και του 75ου έτους.
Οδηγώντας στην ΕυρώπηΑσφάλιση αυτοκινήτων: Σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ κι' αν ταξιδέψετε, η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας παρέχει αυτόματα την ελάχιστη κάλυψη (αστική ευθύνη) που απαιτείται από το νόμο. Αυτό ισχύει και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Εάν έχετε μικτή ασφάλιση στη χώρα σας, ελέγξτε κατά πόσον η ασφάλιση αυτή σας καλύπτει και στις μετακινήσεις σας σε άλλες χώρες.
Η πράσινη κάρτα δεν είναι υποχρεωτική όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, αλλά χρησιμεύει ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλειας και διευκολύνει την απαίτηση αποζημίωσης στην περίπτωση ατυχήματος. Εάν δεν έχετε μαζί σας την πράσινη κάρτα, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας.
Μια ένωση ασφαλιστικών εταιρειών διαχειρίζεται το σύστημα πράσινης κάρτας, το οποίο καλύπτει επί του παρόντος 44 χώρες. Ο δικτυακός τους τόπος  παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για το σύστημα πράσινης κάρτας και τους στόχους του.
Η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να σας προμηθεύσει ένα ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος, δηλαδή ένα τυποποιημένο έγγραφο σε πολλές γλώσσες που διευκολύνει τη δήλωση επιτόπου σε περίπτωση ατυχήματος σε άλλη χώρα.
Η κοινοτική νομοθεσία εξασφαλίζει την ταχεία αποζημίωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν εκτός της χώρας τους. Η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο έδαφος της ΕΕ, αλλά, επίσης, και σε ατυχήματα που συμβαίνουν σε τρίτη χώρα, μεταξύ δύο υπηκόων κρατών μελών της Ένωσης, υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή έχει υιοθετήσει το σύστημα της πράσινης κάρτας. Το 2005 συμφωνήθηκαν περαιτέρω βελτιώσεις ώστε να είναι ευκολότερο για τους οδηγούς να αποκτήσουν και να απαιτήσουν ασφαλιστική κάλυψη και να βελτιωθεί η προστασία των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων με αύξηση των ελαχίστων ποσών αποζημίωσης για τις σωματικές βλάβες και τις υλικές ζημίες. Περισσότερες πληροφορίες για τη νομοθεσία ασφάλισης αυτοκινήτων στην ΕΕ   .
Οδική ασφάλεια: Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών πούλμαν και των μικρών λεωφορείων. Επίσης, τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, και αν είναι δυνατόν, όλα τα οχήματα πρέπει να διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό συγκράτησης των παιδιών.
Να θυμάστε ότι πρέπει να οδηγείτε στην αριστερή πλευρά του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο και στη Μάλτα και ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στις Κάτω Χώρες και στην Πορτογαλία, πρέπει κανονικά να δίνετε προτεραιότητα στα οχήματα που έρχονται από δεξιά.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνει υπέρμετρα τον κίνδυνο πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων και γι’ αυτό απαγορεύεται ρητά ή έμμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σε ορισμένες χώρες, είναι αποδεκτή η χρήση εξοπλισμού ανοικτής ακρόασης.
Παρόλο που στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα είναι 0,5mg/ml, σε ορισμένες κυμαίνεται από 0,2 mg/ml έως 0,8 mg/ml (0,9mg/ml στην Κύπρο) ενώ σε κάποιες απαγορεύεται εντελώς η ύπαρξη οινοπνεύματος στο αίμα κατά την οδήγηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την υιοθέτηση από όλες τις χώρες κοινού επιτρεπόμενου ορίου που δε θα υπερβαίνει τα 0,5mg/ml.
Όρια ταχύτητας: Το μέγιστο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους είναι ως επί το πλείστον 110, 120 ή 130 km/h και στις κατοικημένες περιοχές 50 ή μερικές φορές 60 km/h. Κοιτάτε προσεκτικά τις πινακίδες για να είστε σίγουροι για το μέγιστο όριο ταχύτητας και για τους άλλους ειδικούς όρους που ισχύουν.
Στον πίνακα που ακολουθεί παρέχονται τα μέγιστα όρια ταχύτητας αυτοκινήτων που ίσχυαν τον Ιανουάριο του 2007. Ορισμένες χώρες επιβάλλουν αυστηρότερα όρια όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές ή όταν πρόκειται για νέους οδηγούς

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr