To KΕ.Π.ΚΑ συμβουλεύει πώς μπορούμε να αποφύγουμε την κλοπή του αυτοκινήτου μαςΑν κάνουμε μια έρευνα ανάμεσα στους συγγενείς και στους φίλους μας, θα ανακαλύψουμε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί, που δεν έζησαν κάποια εμπειρία είτε κλοπής, είτε διάρρηξης του αυτοκινήτου τους. Και επειδή τα κρούσματα, συνεχώς, αυξάνονται, ας δούμε κάποιους απλούς τρόπους, τους οποίους, αν εφαρμόσουμε, μπορούμε να αποφύγουμε την κλοπή του αυτοκινήτου μας...

 


Tip 1:
Ας τοποθετήσουμε συστήματα συναγερμού και κλειδαριών ασφαλείας του τιμονιού.

Tip 2: Όταν αυτό είναι δυνατό, φυλάσσουμε το αυτοκίνητό μας είτε στο γκαράζ του σπιτιού μας, είτε σε οργανωμένα και υπεύθυνα γκαράζ, τα οποία καταβάλλουν αποζημίωση, σε περίπτωση κλοπής κ.λπ.

Tip 3: Αν δε μπορούμε να φυλάξουμε το αυτοκίνητό μας σε γκαράζ και είμαστε υποχρεωμένοι να το σταθμεύσουμε σε δημόσιο χώρο (δρόμους, κ.λπ.), ας το καλύπτουμε με μια κουκούλα. (Δυσκολεύει τους επίδοξους κλέφτες ή διαρρήκτες)

Tip 4: Το συνεργείο που επιλέγουμε για επισκευή του αυτοκινήτου μας πρέπει να είναι γνωστό ή εξουσιοδοτημένο.

Tip 5: Πρέπει να τηρούμε τα κλειδιά, για την τάπα βενζίνης, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Tip 6: Δεν πρέπει να φυλάσσουμε δεύτερα κλειδιά και σημαντικά έγγραφα μέσα στο αυτοκίνητο.

Tip 7: Όταν κατεβαίνουμε, έστω και για λίγο από το αυτοκίνητό μας, πρέπει να σβήνουμε τη μηχανή, να βγάζουμε το κλειδί και να κλειδώνουμε το αυτοκίνητο.

Tip 8: Δεν πρέπει να έχουμε μαζί με τα κλειδιά του αυτοκινήτου και τα κλειδιά του σπιτιού μας. Αν μας κλέψουν το αυτοκίνητο, ας μην μας κλέψουν και το σπίτι!!!

Tip 9: Όταν αγοράζουμε αυτοκίνητο από ιδιώτες, πρέπει να ελέγχουμε την άδεια κυκλοφορίας, αν είναι γνήσια και αν ο αριθμός πλαισίου είναι αυτός, που αναγράφεται στην άδεια. Αν αγοράζουμε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, βρίσκουμε τον προηγούμενο κάτοχο και τον ρωτάμε σε ποια κατάσταση το πούλησε στο συνεργείο ή στον έμπορο. Είναι πολύ πιθανό να μας πουλήσουν κλεμμένο αυτοκίνητο. Όταν κυκλοφορούμε με το αυτοκίνητό μας:

Tip 10: Δεν αφήνουμε την τσάντα μας ή τον χαρτοφύλακά μας στη θέση του συνοδηγού ή στα πίσω καθίσματα. Από ένα ανοικτό παράθυρο, στο φανάρι που είμαστε σταματημένοι, μπορεί να μας κλέψουν.

Tip 11: Δε βιαζόμαστε να κατεβούμε για να δούμε το σκασμένο λάστιχο, που μας υποδεικνύει από το παράθυρο, άγνωστος μοτοσικλετιστής. Όταν κατεβούμε, πιθανόν να μας αρπάξει την τσάντα ή να μας κλέψει το αυτοκίνητο.

Όταν σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας:

Tip 1: Δεν αφήνουμε μέσα τσάντες, φακέλους, ρούχα κ.λπ. Θα σπάσουν το τζάμι και θα τα κλέψουν.

Tip 2: Παίρνουμε μαζί μας το κασετόφωνο ή την πρόσοψή του. Αν είναι αξίας, θα προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητο, για να το διαρρήξουν και να αφαιρέσουν το κασετόφωνο.

Αν μας κλέψουν το αυτοκίνητό μας:

Tip 1: Ειδοποιούμε αμέσως, την αστυνομία και καταγγέλλουμε την κλοπή, δίνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας, τον αριθμό πλαισίου και του κινητήρα και περιγράφουμε τα αντικείμενα, που έχει μέσα.

Tip 2: Αν κάποιος (όχι η αστυνομία) μας ειδοποιήσει ότι βρέθηκε το αυτοκίνητό μας, ενημερώνουμε αμέσως, την αστυνομία και δεν το αγγίζουμε. Πρέπει να ερευνηθεί από τη Σήμανση.

Tip 3: Ενημερώνουμε, αμέσως, την αστυνομία, αν μας ζητήσουν χρήματα, για την επιστροφή του αυτοκινήτου. Δε δίνουμε ποτέ χρήματα. Συζητούμε, ψύχραιμα, με τους κλέφτες, σύμφωνα με τις οδηγίες της αστυνομίας, και αν πειστούμε, πράγματι, ότι έχουν το αυτοκίνητο, διότι μας περιγράφουν κάποιο πράγμα που μόνο εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχει, τότε μεθοδεύεται η σύλληψή τους από την Αστυνομία. Ποτέ δεν έχουν πραγματοποιήσει τις απειλές που εκστομίζουν.

Tip 4: Δε βάζουμε αγγελίες, γιατί γινόμαστε εύκολα θύματα απατεώνων, οι οποίοι δεν έχουν το αυτοκίνητό μας, αλλά ισχυρίζονται ότι το έχουν για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Πηγή: KE.Π.ΚΑ και Υπουργείο Δημοσίας Τάξης

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr