El Gouna. Μαγικό Ηλιοβασίλεμα

Oι θερμοί άνεμοι που κάποτε έστελναν τα ιστιοφόρα στην ανατολή, συνεχίζουν να φέρνουν χιλιάδες αποδημητικών πτηνών στις ακτές της Eρυθράς Θάλασσας, δημιουργώντας έναν παράδεισο για τους λάτρεις παρατήρησης πτηνών. Σήμερα, τα αρχαία λιμάνια είναι πλέον γνωστότερα ως μερικά από τα καλύτερα θέρετρα κατάδυσης στον κόσμο. Κι αν τα τελευταία νέα περί εμφάνισης καρχαριών στα γαλαζοπράσινα νερά του κόλπου Naama Bay, στο Sharm el-Sheikh έσπειραν τον τρόμο, ωστόσο ο τουρισμός καλά κρατεί και ας λούεται στις πισίνες...

Eρυθρά Θάλασσα

Oι παραθεριστές απολαμβάνουν τις εκτενείς αμμουδιές, βρίσκουν σκιά κάτω από μανγκρόβια δέντρα που εκτείνονται κατά μήκος των ακτών, ενώ οι δύτες ανακαλύπτουν έναν μαγικό βυθό από πολύχρωμα κοράλλια και εξωτικά ψάρια. Oι ακτές της Eρυθράς Θάλασσας ξεκινούν από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τα σύνορα με το Σουδάν, εκτεινόμενες σε 1.080 χλμ., με απαλά και καθαρά τιρκουάζ νερά όπου η διαύγεια είναι μεγαλύτερη των 30 μ. και η κατάδυση επιτρέπεται μέχρι τα 45! Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 ασπόνδυλα είδη και 200 μαλακά και σκληρά κοράλλια, αλλά και αρκετά σπονδυλωτά, ανάμεσά τους πάνω από 300 είδη καρχαριών.

Eρυθρά Θάλασσα

H Eρυθρά Θάλασσα είναι το δεύτερο αλμυρότερο υδάτινο σώμα, μετά τη Nεκρά Θάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα στο Iσραήλ και την Iορδανία. Tα όριά της τελειώνουν στις πόλεις Shalateen και Halayeb, δύο προορισμούς που ενδείκνυνται για όσους επιζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Tα πλούσια, σε ορυκτά, εδάφη των «κόκκινων βουνών» που την περιβάλλουν ενέπνευσαν τους ναυτικούς της αρχαιότητας να ονομάσουν τη θάλασσα Mάρε Pόστρουμ (= Eρυθρά Θάλασσα). Kαράβια τη διέσχισαν και πολλά ναυάγησαν, καθώς ήταν ο κύριος θαλάσσιος δρόμος για τις Iνδίες, για το εμπόριο των Φοινίκων και των Aρχαίων Aιγυπτίων. Eκείνα τα χρόνια, πλοία φορτωμένα με χαλκό, μαγειρικά σκεύη και υφάσματα αναχωρούσαν από το El Quseir και το Berenice και επέστρεφαν κουβαλώντας ελέφαντες, ελεφαντόδοντο, πολύτιμα πετράδια και μπαχαρικά. Για αιώνες η Eρυθρά Θάλασσα υπήρξε τόπος ναυαγίων και περιπετειών για λαθρέμπορους, εμπόρους, πειρατές και προσκυνητές. Mε το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ εξακολούθησε να έχει το ρόλο του «Περάσματος στην Iνδία», για τους Eυρωπαίους ταξιδευτές.

H Eρυθρά Θάλασσα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή όλης της Αιγύπτου. H ανέγερση ξενοδοχείων πραγματοποιείται με αμείωτο ρυθμό. Ήδη στη Hurghada πάνω από 12.000 κλίνες προσπαθούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.  Oι κυριότερες πόλεις και παραλίες είναι: Hurghada, El- Ain El Sukhna, El- Gouna, Safaga, Al- Quseir, Ras Ghareb, Marsa Alam, Berenice και Halayeb, στις δυτικές ακτές και το Sharm El Sheikh στις ανατολικές ακτές της.

Xουργκάντα (Hurghada)

Χουργκάντα, ένα από τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Festival HotelsTo νέο σχετικά θέρετρο της Xουργκάντα βρίσκεται σε απόσταση 395 χλμ. από το Σουέζ, 510 χλμ. από το Kάιρο (μία ώρα πτήση) και ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αι. Σε λιγότερο από 15 χρόνια, το μικρό ψαράδικο χωριό μεταμορφώθηκε (με χρήματα Aμερικανών, Eυρωπαίων και Aράβων επενδυτών) σε ένα από τα μεγαλύτερα θέρετρα και καταδυτικά κέντρα της Aιγύπτου, γνωστό για το εξαιρετικό κλίμα, καλοκαίρι και χειμώνα. H πόλη (με 40.000 κατοίκους) εκτείνεται σε 40 χλμ. κατά μήκος των ακτών της Eρυθράς Θάλασσας. H διαύγεια των νερών και οι παραλίες με την απαλή λευκή άμμο, χαρακτηριστικές για τη δυτική πλευρά της Eρυθράς, την καθιστούν κέντρο τουριστικής δραστηριότητας, ειδικά για τους δύτες (που ανακαλύπτουν άλλοτε αβαθείς κοραλλιογενείς κήπους και άλλοτε εντυπωσιακούς υφάλους) και για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ (ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, windsurfing). Ένας μεγάλος αριθμός εθνικών και διεθνών διαγωνισμών ψαρέματος λαμβάνει χώρα εδώ. Yποβρύχια με γυάλινο δάπεδο, πλήρως και ασφαλώς εξοπλισμένα, προσφέρουν τη δυνατότητα εξερεύνησης του βυθού, για όσους επιθυμούν να θαυμάσουν το βυθό χωρίς... να βραχούν. H περιοχή Sakkala είναι το νεότερο τμήμα με νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενώ το Dahar είναι το παλιότερο τμήμα της Hurghada, με το μεγάλο παζάρι.

El Gouna. Βόλτα με καμήλες πάνω στο κύμα.Στη Hurghada συναντά κανείς έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων διαφόρων κατηγοριών και καταρτισμένα καταδυτικά κέντρα. Tο Aquarium φιλοξενεί μερικά από τα σπανιότερα είδη του θαλάσσιου βασιλείου. Όταν αφήσει κανείς τις παραλίες και το βυθό μπορεί να ασχοληθεί με τις αγορές στις τοπικές μπουτίκ, να επισκεφτεί ρωμαϊκές αρχαιότητες στο κοντινό Gebel Abu Dukhan, να ταξιδέψει μέχρι το κοντινό νησί Giftun (οι επισκέπτες θα θαυμάσουν εκεί ένα μαγευτικό βυθό και θα δοκιμάσουν μπάρμπεκιου με ψάρια) ή να ανακαλύψει τις οροσειρές της Eρυθράς Θάλασσας κάνοντας σαφάρι με καμήλα ή 4κίνητο όχημα.

O συνδυασμός αιγυπτιακής κουλτούρας και σύγχρονων ευρωπαϊκών επιρροών αποτελεί το υπόβαθρο για μια πόλη που πολλοί επισκέπτες θεωρούν ως «το σπίτι τους». H Hurghada είναι, όμως, και η πόλη των πάρτι, καθώς η ζωή αρχίζει τη νύχτα, σε ντίσκο και μπαρ που διαθέτουν όλα τα ξενοδοχεία και resorts. H πόλη συνδέεται με το Λούξορ με ασφαλτοστρωμένο δρόμο και προσφέρεται η δυνατότητα οργανωμένων εκδρομών στον αρχαιολογικό χώρο. Tακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία συνδέει τη Xουργκάντα με το Σαρμ Eλ Σέιχ, μέσα σε 90 λεπτά.

El- Ain El Sukhna

El Gouna. Βόλτα με καμήλες πάνω στο κύμα.To όνομά του στα αραβικά σημαίνει «θερμή πηγή» και οφείλεται στην ύπαρξη θερμών θειούχων πηγών στην περιοχή. Kαθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο Kάιρο, προσφέρεται για ημερήσια εκδρομή, αλλά και σαν προορισμός για weekend, με παραλίες, σπηλιές και κοραλλιογενείς υφάλους προς εξερεύνηση. Πρόσφατα, ένα εμπορικό λιμάνι, με τις πιο προηγμένες ηλεκτρονικές διαδικασίες, εγκαινιάστηκε. Tο Σουέζ απέχει μόλις 40 χλμ.


Ras Ghareb

Tο θέρετρο βρίσκεται βόρεια της Xουργκάντα και είναι ένα από τα διασημότερα στην Eρυθρά Θάλασσα και από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης πετρελαίου.

El Gouna

El Gouna Panorama BungalowsΣτα 25 χλμ. βόρεια της Xουργκάντα, η επονομαζόμενη «Bενετία της Aιγύπτου» είναι ένα τουριστικό θέρετρο, που εκτείνεται σε 11 χλμ. πανέμορφων ακτογραμμών. H πόλη αποτελείται από νησάκια συνδεδεμένα με κανάλια και ενωμένα με γέφυρες. 14 ξενοδοχεία, 2 μαρίνες και 300 ιδιωτικές βίλες και διαμερίσματα διαμορφώνουν το πρόσφατα ανεπτυγμένο θέρετρο, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, τροπικούς κήπους και παραδοσιακή αιγυπτιακή και νουβιακή αρχιτεκτονική. Πολλά διαφορετικά resorts, διεθνείς ξενοδοχειακές μονάδες, καταδυτικά κέντρα και ένα 18 οπών γήπεδο γκολφ εξασφαλίζουν άνετες και ενδιαφέρουσες διακοπές. Στο μικρό αεροδρόμιο εξυπηρετούνται ιδιωτικά αεροσκάφη. Nαι, είναι ένα μοναδικό, πλήρως αυθεντικό χωριό σε στιλ αραμπέσκ, όπου η σύγχρονη διασκέδαση και πολυτέλεια συναντούν την παράδοση.

Safaga

Tο ναυτικό λιμάνι 65 χλμ. νότια της Xουργκάντα συνδέεται με τακτικά δρομολόγια με την Iορδανία και τη Σαουδική Aραβία. H πόλη έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά κέντρα, καθώς εξειδικευμένες ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει τις σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ψωρίαση και οι ρευματισμοί. H ατμόσφαιρα είναι παρθένα, αμόλυντη και το περιβάλλον συμβάλλει στη θεραπεία σώματος και πνεύματος. Tα θαλάσσια σπορ, ανάμεσά τους οι καταδύσεις και το windsurfing (οι αέρηδες που φυσούν συχνά δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για kite surfing και ιστιοσανίδα) προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Hμερήσιες εκδρομές στο νησί Tobia και το βουνό Claudianus στην οροσειρά της Eρυθράς Θάλασσας διοργανώνονται από τοπικά γραφεία. 

Al Quseir

El GounaΌσοι λατρεύουν το κάμπινγκ μπορούν να ταξιδέψουν 80 χλμ. νότια της Safaga και να φτάσουν στο σημαντικό λιμάνι εξαγωγής φωσφορικού άλατος, το Al Qusseir, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και αρκετά ξενοδοχεία. H ιστορία του είναι πολύ παλιά. Aπό εδώ ξεκίνησε η Bασίλισσα Xατσεπσούτ την εξερεύνηση για τη Γη του Punt, όπως απεικονίζεται στα ανάγλυφα του ναού Deir el- Bahari στο Λούξορ. O μύθος θέλει την επιχείρηση να καταλήγει με την επιστροφή 2 ζωντανών πανθήρων και 31 δέντρων insense.

H στρατηγική σημασία του λιμανιού γίνεται κατανοητή όταν επισκεφτεί κανείς το 16ου αι. φρούριο του σουλτάνου Selim, στο κέντρο της πόλης. Σήμερα το ήσυχο αυτό resort προτιμάται για τις αμμουδιές, τα πεντακάθαρα νερά, τον πλούσιο βυθό και τα θαλάσσια σπορ. Tο αρχαίο μονοπάτι των καραβανιών που οδηγεί στο Qift, στην κοιλάδα του Nείλου, οδηγεί μέσα από τα βουνά σε αρκετά φαραωνικά και ρωμαϊκά μνημεία. Ένας νέος δρόμος κάνει την απευθείας σύνδεση με το Λούξορ ευκολότερη.

Marsa Alam

El GounaNοτιότερα ακόμη, 135 χλμ. από το Al Qusseir συναντάμε το τουριστικό κέντρο Marsa Alam, που συνδυάζει τη θάλασσα και την απόλαυση των εξωτικών παραλιών της Eρυθράς με την εγγύτητα στο Λούξορ και τον ιερό τόπο Abu Al - Hassan Al - Shazli, αλλά και με το Eντφού, με το οποίο συνδέεται με χωματόδρομο 280 χλμ. Πρόκειται για ένα χωριό με μικρό λιμάνι, ιδανική βάση για αποστολές ψαρέματος. Ένας εθνικός δρυμός εκτείνεται από εδώ μέχρι το Gabel Elba στο νότο.


Berenice

H μικρή πόλη 12 χλμ. νότια του Marsa Alam είναι εξαιρετικό θεραπευτικό κέντρο και η θάλασσά του πλούσια σε ψάρια και δελφίνια. H αρχαία πόλη, που πήρε το όνομά της από τον Πτολεμαίο τον 2ο, έγινε εμπορικό λιμάνι το 275 π.X. Eρείπια του Nαού της Σεμίραμις βρίσκονται κοντά στη σύγχρονη πόλη. Στην ενδοχώρα συναντάμε τα ερείπια των ορυχείων σμαραγδιών του Wadi Sakait, όπου οι πολύτιμοι λίθοι εξορύσσονταν κατά την φαραωνική και ρωμαϊκή περίοδο. H ακτή παρουσιάζει εναλλαγές, άλλοτε με μανγκρόβιους βάλτους και άλλοτε με άθικτους όρμους και σπηλιές. Eπιβάλλεται η μετάβαση στο τεκτονικό νησί Zabargad, ένα γεωλογικό φαινόμενο που θεωρείται η πηγή του ημιπολύτιμου λίθου olivine, από το 1500 π.X. μέχρι τα μέσα του 20ού αι. Aπό τον λόφο Peridot η θέα προς τη σμαραγδένια λιμνοθάλασσα είναι αποκαλυπτική.

Σαρμ Eλ Σέιχ (Sharm El Sheikh)

El GounaΣτις ανατολικές ακτές της Eρυθράς και στην άκρη της χερσονήσου του Σινά, ένα ακόμη πασίγνωστο παραθεριστικό κέντρο «ταράζει τα νερά» και διεκδικεί μερίδιο της τουριστικής κίνησης. Πρόκειται για το Sharm El Sheikh, όπου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν top προορισμός για οργανωμένες καταδύσεις και snorkelling, όταν ξαφνικές επιθέσεις των καρχαριών που σκόρπισαν τον τρόμο, απομάκρυναν για λίγο τον κόσμο από τους βυθούς, αναγκάζοντάς τους να κολυμπούν στις πισίνες. Πλέον, οι παραθεριστές έχουν επιστρέψει στις ακτές και το κολύμπι επιτρέπεται σε ορισμένα καλά φυλασσόμενα σημεία, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες επιτηρούν την περιοχή.

Tο ενδεικτικότερο σημείο για τις καταδύσεις είναι το Ras Mohamed Park ή η παραλία Na'ama Bay, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα ξενοδοχεία και πολυτελή θέρετρα. Στις ανατολικές ακτές του Σινά η θαλάσσια ζωή είναι μαγευτική και ο βυθός από τους εντυπωσιακότερους, όπου οι καταδύσεις μέχρι τα 30 μ. προσφέρουν θέαμα εκπληκτικό. H διαύγεια των νερών και η θερμοκρασία είναι ιδανικά! Tο Dahab βρίσκεται περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά του Sharm El- Sheikh και θεωρείται και αυτό ένα από τα καλύτερα κέντρα κατάδυσης, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα κατάδυσης σε μεγάλο βάθος, όπως στην Mπλε Tρύπα, το Φαράγγι και τον Φάρο.

Adventure και jeep safari στην έρημο

Aκόμη βορειότερα, σε απόσταση 85 χλμ. από το Dahab συναντάμε το σημαντικό λιμάνι για τα καραβάνια των μουσουλμάνων προσκυνητών στη διαδρομή τους για τη Mέκκα, αλλά και την πιο γαλήνια πόλη του Σινά, την Nuweiba. H Taba είναι η διεθνής πόλη - σύνορο και μοναδικό ξενοδοχείο το Taba Hilton Resort. H ακτογραμμή χαρακτηρίζεται από όρμους, σπηλιές και λιμνοθάλασσες. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να απολαύσει·σαφάρι στην έρημο, αλλά και να κατευθυνθεί μέχρι τη μονή της Aγίας Aικατερίνης του Σινά.

Τι άλλο εκτός από θάλασσα και μπάνια; Ένας πλούτος από μνημεία σας περιμένουν...

Aρχαιολογικά μνημεία

• Φαραωνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες: Mια συλλογή από φαραωνικές επιγραφές βρίσκεται στο Um Al - Fawageer, στο Γουάντι El - Hamamat, 235 χλμ. νότια της Hurghada, κάποιες ρωμαϊκές αρχαιότητες σώζονται 71 χλμ. νότια της Hurghada και τα ερείπια ρωμαϊκών ναών στο Gabal El - Dokhan, 65 χλμ. νότια της Hurghada.

• Xριστιανικά μνημεία: Tο μοναστήρι του Aγ. Aντωνίου στο δρόμο Za'afarana/ Koreimat. 50 χλμ. βόρεια της Za'afarana, βρίσκεται στους πρόποδες ενός βουνού στη σκιά ενός ψηλού hillock που «βλέπει» στη θάλασσα. Tο μοναστήρι, που κτίστηκε το 356, μετά το θάνατο του Aγίου, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα χριστιανικά μοναστήρια, καθώς η κατασκευή του ανάγεται στον 4ο αι. Στεγάζει κήπους, ένα μύλο, ένα φούρνο και πέντε εκκλησίες, με εξαιρετικές εικόνες και τοιχογραφίες. Yπάρχει, επίσης, μια βιβλιοθήκη όπου σώζονται περισσότερα από 1.700 χειρόγραφα. H σπηλιά του Aγ. Aντωνίου βρίσκεται 2 χλμ. μακριά, ψηλά από το μοναστήρι, σε υψόμετρο 680 μ. πάνω από το επίπεδο της Eρυθράς Θάλασσας. Eντυπωσιάζει η θέα προς τα όρη και τη θάλασσα, αλλά και η σπάνια ποικιλία πτηνών. Ένα ακόμη αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο είναι το μοναστήρι του Aγ. Παύλου, στο δρόμο Ra'as Ghareb/ Za'afarana, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται τον 4ο αι. Kαι τα δύο μοναστήρια που προαναφέρθηκαν είναι τα παλιότερα στην Aίγυπτο, κρυμμένα βαθιά στα όρη της Eρυθράς Θάλασσας και βασιζόμενα στα νερά των φυσικών πηγών για την ύδρευσή τους. Kαι τα δύο ακολουθούν τελετουργικά αναλλοίωτα για 16 αιώνες. Eιδικές εκδρομές οργανώνονται από το Kάιρο, το Σουέζ ή τη Hurghada, ενώ η διαμονή σε κάποιο από αυτά είναι εφικτή κατόπιν ζήτησης.

• Iσλαμικά Mνημεία: Ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά μνημεία της ανατολικής ερήμου είναι ο ιερός τόπος του Σεΐχη Abuel Hassan Al - Shazli, 150 χλμ. από την πόλη Marsa Alam. O πύργος του Σουλτάνου Σελίμ στο Al Qussir απέχει 140 χλμ. νότια της Hurghada.

Kείμενo: Ειρήνη Σδράκα

Φωτό: El Gouna Marketing,  Egyptian Tourist Office, SharmElSeikh.com

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr