Xιονοσκεπείς βουνοκορφές σε ένα μεγάλο τμήμα της Τουρκίας μεταμορφώνουν την Ανατολία σε έναν γοητευτικό προορισμό κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Καθώς η περίοδος των χειμερινών διακοπών πλησιάζει, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα κορυφαία θέρετρα για σκι στην Τουρκία. Θέρετρα στα οποία οικογένειες με παιδιά μπορούν να χαρούν μια σειρά από απολαύσεις στον καθαρό αέρα και σε πανέμορφα σκηνικά κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών.

Κάρτεπε (Kartepe), Ουλουντάγ (Uludağ) και Καρταλκαγιά (Kartalkaya): «Οι λευκοί δρόμοι» του Μαρμαρά

2 bursa uludagΟι διάσημες διαδρομές για σκι στο Καρταλκαγιά της πόλης Μπολού (Bolu) αποτελούν δημοφιλή προορισμό τη χειμερινή περίοδο. Το Καρταλκαγιά, τοποθεσία διακοπών για σκι με μοναδική θέα στα Όρη Κιορόγλου (Köroğlu), είναι ιδανικός προορισμός για δραστηριότητες όπως το αλπικό σκι, το ορειβατικό σκι και το σκι αντοχής, χάρη στις καλά διατηρημένες διαδρομές που διαθέτει. Το θέρετρο περιλαμβάνει δύο αναβατήρες τύπου καρέκλας (chairlift), 14 συρόμενους αναβατήρες (ski lift) και τέσσερις συρόμενους παιδικούς αναβατήρες (baby-lift), καθώς και 38 διαδρομές συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων. Το Καρταλκαγιά, με δύο πάρκα-πίστες για σνόουμπορντ, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις του αθλήματος.

Το Ουλουντάγ, στην Μπούρσα, είναι το ψηλότερο βουνό της Δυτικής Ανατολίας. Αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χειμερινών σπορ της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια, το Ουλουντάγ είναι προσβάσιμο μέσω αυτοκινητοδρόμου και τελεφερίκ. Αυτό το θέρετρο για σκι αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες χάρη στις διαδρομές για σκι μήκους 1.750 έως 2.543 μέτρων, καθώς και για τους οκτώ αναβατήρες τύπου καρέκλας, επτά ανελκυστήρες τύπου T-bar (συρόμενους) και τις 13 διαφορετικές πίστες για σκι. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να νοικιάσουν εξοπλισμό για σκι και να λάβουν μαθήματα από έμπειρους εκπαιδευτές. Το Ουλουντάγ, το οποίο στους πρόποδές του παρουσιάζει διαδρομές κατάλληλες για heli-skiing (μεταφορά στην αφετηρία της διαδρομής με ελικόπτερο), για σνόουμπορντ, για παγοδρομία και για ποδηλασία στο χιόνι, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για επισκέψεις τα Σαββατοκύριακα λόγω της εγγύτητάς του στην Κωνσταντινούπολη.

Το Κέντρο για σκι Καρτεπέ, το οποίο περιβάλλεται από δάση φουντουκιάς, βελανιδιάς και καστανιάς, είναι ο κοντινότερος χειμερινός προορισμός στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό το φυσικό θαύμα στο Κοντζέλι (Kocaeli) διαθέτει τέσσερα τελεφερίκ (εναέριους αναβατήρες), τρεις αναβατήρες τύπου καρέκλας και έναν συρόμενο. Το μήκος των διαδρομών ποικίλλει από 400 έως 3.500 μέτρα, ενώ το πάχος του στρώματος χιονιού στην περιοχή κυμαίνεται από 80 έως 200 εκατοστά.

Παλάντοκεν (Palandöken) και Σαρίκαμις (Sarıkamış): Απολαμβάνοντας χειμερινές διακοπές στην Ανατολική Τουρκία

Isparta Davraz Ski Resort Winter 4752x3168px 72dpiΤο όρος Παλάντοκεν (Palandöken) κοντά στην πόλη Ερζερούμ (Erzurum) στην Ανατολική Τουρκία, αποτελεί αγαπημένη τοποθεσία, ειδικά για αλπικό σκι και σνόουμπορντ. Εξασφαλίζοντας πρόσβαση μέσω τελεφερίκ, το Κέντρο για σκι του Παλάντοκεν φιλοξενεί τη μεγαλύτερη διαδρομή στην Τουρκία. Η περιοχή είναι δημοφιλής στους επαγγελματίες σκιέρ λόγω του φρέσκου χιονιού το οποίο εξασφαλίζει εύκολη ολίσθηση και στο οποίο οφείλεται η μεγάλη κλίση των πλαγιών. Το κέντρο έχει εννιά μηχανικές εγκαταστάσεις μεταφοράς σκιέρ με τη δυνατότητα μεταφοράς 8.100 ατόμων. Πέντε από αυτές είναι αναβατήρες τύπου καρέκλας που εξυπηρετούν και τις 22 διαδρομές σε διαφορετικές πίστες. Λόγω της αντανάκλασης του νυχτερινού φωτός στις πλαγιές, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και νυχτερινό σκι.

Το κέντρο σκι του Σαρίκαμις, κοντά στην πόλη Καρς, στο απώτερο ανατολικό σημείο της Τουρκίας, προσκαλεί τους επισκέπτες για απίστευτες χειμερινές διακοπές σε υψόμετρο 2.100-2.634 μέτρων. Το κέντρο, το οποίο διαθέτει δύο είδη μηχανισμών μεταφοράς σκιέρ, έχει συνολικά επτά διαδρομές για σκι. Το μέσο πάχος του στρώματος χιονιού στο Κέντρο σκι του Σαρίκαμις, είναι 1,5 μέτρο και το χιόνι έχει την ίδια ποιότητα με αυτό των Άλπεων. Κατά τη διαμονή τους στο Σαρίκαμις, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν την παγωμένη λίμνη Τσίλντιρ (Çıldır) της Καρς –έναν ακόμη φημισμένο χειμερινό προορισμό της Τουρκίας– και το Ανί, την περίφημη αρχαία πόλη με σπουδαία παραδείγματα αρχιτεκτονικής των χωρών της Βαλτικής στο κέντρο της.

Όρος Ερτζίγιες (Αργαίος) (Erciyes): Στη μέση της Ανατολίας

Kars Sarıkamış Skı Resort 6720x4480px 300 dpı 4Το όρος Ερτζίγιες, η υψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ανατολίας, βρίσκεται στην Καισάρεια (Kayseri), κοντά στη μαγική περιοχή της Καππαδοκίας. Το Ερτζίγιες, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο για επισκέπτες από διάφορες περιοχές του κόσμου χάρη στις πολλές αεροπορικές πτήσεις που εξυπηρετούν την περιοχή, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον χάρη στις υψηλής τεχνολογίας μηχανικές εγκαταστάσεις μεταφοράς σκιέρ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι εγκαταστάσεις αυτές, με τη δυνατότητα μεταφοράς 26.750 ατόμων ανά ώρα, παρέχουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πανίδα του Ερτζίγιες απολαμβάνοντας μοναδική θέα. Τα τελεφερίκ (εναέριοι αναβατήρες), που αποκαλούνται γόνδολες και εξασφαλίζουν τη μεταφορά μεταξύ των εγκαταστάσεων, χαρίζουν μια άνετη ταξιδιωτική εμπειρία στη γύρω περιοχή. Αποτελώντας έναν υπέροχο προορισμό χειμερινών διακοπών χάρη στις εκπληκτικές καιρικές συνθήκες της περιοχής, το Ερτζίγιες είναι η κατάλληλη τοποθεσία για σκι όλων των επιπέδων με 41 διαδρομές ποικίλης δυσκολίας. Όσο βρίσκεστε στο Ερτζίγιες, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την Καππαδοκία, έναν παραμυθένιο χειμερινό προορισμό, να διαμείνετε σε ξενοδοχεία κατασκευασμένα σε σπηλιές και να εξερευνήσετε τις διάσημες υπόγειες πόλεις της περιοχής.

Όρος Νταβράζ (Davraz) και Σαλικέντ (Saklıkent): Χιονισμένες βουνοκορφές στη ζεστή Μεσόγειο

Erzurum Palandoken Ski resort 5280x3956px 1Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η περιοχή της Μεσογείου –ο αγαπημένος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές– χαρίζει την ευκαιρία και για υπέροχες χειμερινές διακοπές. Το όρος Νταβράζ, από το οποίο αγναντεύει κανείς την Ισπάρτα (Isparta) στο βόρειο άκρο της Μεσογείου, αποτελεί πόλο έλξης για σκιέρ κάθε επιπέδου, με πάχος στρώματος χιονιού που κυμαίνεται από 50 έως 250 εκατοστά. Διαθέτοντας δύο αναβατήρες τύπου καρέκλας, έναν αναβατήρα τύπου T-bar (συρόμενο) και δύο τελεφερίκ για παιδιά, οι εγκαταστάσεις του κέντρου εγγυώνται εμπειρίες για τους σκιέρ οι οποίες θα εκτοξεύσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη, καθώς και εκπληκτική θέα στη λίμνη Εγιρντίρ (Eğirdir).

Στην Αττάλεια (Antalya), το μαργαριτάρι της Τουρκικής Ριβιέρας, βρίσκεται το Σαλικέντ, το οποίο συγκαταλέγεται στα σπάνια κέντρα όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ταυτόχρονα το σκι και την κολύμβηση. Σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, το φαράγγι παρουσιάζει ένα μοναδικό μονοπάτι κατάλληλο για πεζοπορία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Προσελκύει λάτρεις του χιονιού χάρη στις διαδρομές για σκι μικρής έως μέτριας δυσκολίας, με πάχος στρώματος χιονιού περίπου 0,5-1 μέτρο και δύο ανελκυστήρες τύπου T-bars (συρόμενους).

Θέρετρο του σκι Οβίτ (Ovit): Χειμερινές διακοπές στη μοναδική φύση της Μαύρης Θάλασσας

Kocaeli Kartepe Mountain Ski Resort Chairlift 2464x1632px 300 dpiΤο Κέντρο του σκι Οβίτ, στους πρόποδες των Ορέων Κατσκάρ (Kaçkar), του φυσικού θαύματος της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, έχει αναδειχθεί πρόσφατα ως η καρδιά του χειμερινού τουρισμού. Το κέντρο, που καλύπτεται από χιόνι έξι μήνες τον χρόνο, δέχεται ετήσιες χιονοπτώσεις που αντιστοιχούν σε ύψος χιονιού 15-30 μέτρων. Υπάρχουν επίσης πολλές υποδομές για διαμονή στις κορυφές αυτού του δημοφιλούς χειμερινού προορισμού, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.640 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κατά τη διαμονή σε αυτές τις καινούργιες εγκαταστάσεις, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν την άγρια ζωή και να απολαύσουν χειμερινές δραστηριότητες και σπορ. Το Οβίτ, με το ιδανικό φυσικό σκηνικό για σνόουμπορντ και heli-skiing σε σημεία μακριά από τις πίστες του σκι, προσελκύει επαγγελματίες αθλητές και λάτρεις του σκι με αγάπη για την περιπέτεια.

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr