Η Σμύρνη, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Τουρκίας, συγκαταλέγεται στις «Καλύτερες πόλεις» για το 2024 από το Lonely Planet, τη γνωστή σειρά ταξιδιωτικών οδηγών. Ο οδηγός Lonely Planet, που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για προορισμούς σε όλο τον κόσμο από το 1973, ανακοίνωσε την κατάταξη «Best in Travel 2024» (Καλύτεροι Ταξιδιωτικοί Προορισμοί για το 2024) στη δέκατη ένατη έκδοση των καλύτερων προτάσεων για ταξιδιωτικούς προορισμούς που παρουσιάζει ο οδηγός. Ο κατάλογος, που καταρτίστηκε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ταξιδιών, χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες: χώρα, περιοχή, πόλη, βιωσιμότητα και αξία. Ως μία από τις «Καλύτερες πόλεις» του οδηγού, η Σμύρνη δέχεται επαίνους για τις αρχαίες πόλεις της, τις εκπληκτικές παραλίες, τα υπέροχα τοπία, την ξεχωριστή κουζίνα και τη γοητεία της.

1928539 izmirΗ Σμύρνη φέρνει στο προσκήνιο τη γεύση, τον πολιτισμό και τη ζωή δίπλα στη θάλασσα
Σύμφωνα με τον οδηγό Lonely Planet, η παραθαλάσσια θέση της Σμύρνης αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα. Η πόλη παρουσιάζει, επίσης, ένα θαυμάσιο μείγμα ιστορικών και σύγχρονων πολιτισμικών στοιχείων, νόστιμη και υγιεινή κουζίνα και υψηλή ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με την έκδοση, το ιστορικό παζάρι της Σμύρνης, οι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί χώροι, οι αμπελοοινικές διαδρομές, οι όμορφες παραλίες και τα αρχαία μνημεία αποτελούν σοβαρούς λόγους για να επισκεφθείτε την περιοχή. Επιπλέον, ο οδηγός Lonely Planet αναδεικνύει και το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ της Σμύρνης, που πραγματοποιείται μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου και περιλαμβάνει διάφορες συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις σε αξιόλογους χώρους, όπως η Αγορά της Σμύρνης. Ο οδηγός συνιστά επίσης να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά στα Βουρλά (Urla), μια από τις αμπελοοινικές διαδρομές της Σμύρνης.

Ephesus Celcus Library IzmirΑνακαλύψτε τη Σμύρνη
Παρά το γεγονός ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η Σμύρνη χαρακτηρίζεται από χαλαρή ατμόσφαιρα, γεγονός που συμβάλλει στην υψηλή ποιότητα ζωής. Μολονότι εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο λόγω της αρχαίας πόλης της Εφέσου, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με τον Lonely Planet η Σμύρνη «δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη πλήρως». Αυτή η πόλη είναι χτισμένη για να τη ζει κανείς, και διαθέτει μια πανέμορφη ακτογραμμή μήκους σχεδόν δύο χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται μέχρι το Παζάρι Κεμεραλτί (Kemeraltı). Η εξαιρετική τοποθεσία και η εύκολη πρόσβαση σε γραφικές παραθαλάσσιες πόλεις και παραλίες ενισχύουν τη γοητεία της Σμύρνης. Η δυτική ακτή της Σμύρνης είναι διάσπαρτη από πολλά γραφικά χωριά και διάσημους παράκτιους οικισμούς, από τη Φώκαια (Foça) έως τα Βουρλά (Urla) και από το Καραμπουρνού (Karaburun) έως τη χερσόνησο Τσεσμέ (Çeşme). Στα Βουρλά, γνωστά για τους αμπελώνες και τα κρασιά τους, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν εστιατόρια που σερβίρουν νόστιμα πιάτα με υλικά από το αγρόκτημα κατευθείαν στο τραπέζι. Παράλληλα, τα Αλάτσατα (Alaçatı), η καρδιά της χερσονήσου Τσεσμέ, προβάλλουν τα μυρωδικά και τα θαλασσινά του Αιγαίου. Επιπλέον, η Σμύρνη αποδεικνύει την αξιοπιστία της γαστρονομικής της παράδοσης με την ένταξή της φέτος στον Οδηγό Michelin.

House of Virgin Mary IzmirΘησαυροί της Ανατολίας
Για τους αρχαίους θησαυρούς της Σμύρνης, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν την Πέργαμο (Bergama) και το Σελτσούκ (Selçuk). Στην αρχαία πόλη της Περγάμου, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και έδρα της δεύτερης μεγαλύτερης βιβλιοθήκης της αρχαιότητας, οι επισκέπτες ταξιδεύουν στην ιστορία της περιοχής, που χρονολογείται από την προϊστορική εποχή. Στο Σελτσούκ, μπορεί κανείς να εξερευνήσει τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος, που θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, την αρχαία πόλη της Εφέσου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και τους υπέροχους οικισμούς που ζωντάνεψαν στους αρχαίους χρόνους, όπως επίσης τη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη και το Σπίτι της Παρθένου Μαρίας. Ο Κιρκιντζές (Şirince), χτισμένος σε μια καταπράσινη πλαγιά με θέα στα βουνά της επαρχίας Σελτσούκ, συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στον κατάλογο των «Καλύτερων τουριστικών χωριών για το 2023» (2023 World's Best Tourism Villages) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κιρκιντζές είναι επίσης διάσημος για τα λικέρ φρούτων που παράγει.

İzmir Alaçatı BeachΗ όμορφη Σμύρνη είναι ένας δημοφιλής προορισμός για να απολαύσουν οι ταξιδιώτες τις τέχνες, τον πολιτισμό και την ιστορία. Εκτός από τις γκαλερί και τα μουσεία όπου εκτίθενται έργα παραδοσιακής και σύγχρονης τέχνης, η πόλη αποτελεί πόλο έλξης χάρη και στις ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Το πιο πρόσφατο αξιοθέατο της πόλης είναι το İzmir Culture and Arts Factory, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο εργοστάσιο Αλζάνσακ Τεκέλ (Alsancak Tekel) του τέλους του δέκατου ένατου αιώνα. Το İzmir Culture and Arts Factory φιλοξενεί επίσης το Ephesus Culture Route Festival, το σημαντικότερο γεγονός της πόλης, το οποίο διοργανώνεται φέτος από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου.

Η Σμύρνη αποτελεί επίσης την πρώτη πόλη της Τουρκίας που επιλέχθηκε για το EuroVelo 8 – Μεσογειακή διαδρομή, και με τις ποδηλατικές διαδρομές και τα πιστοποιημένα ως «φιλικά προς το ποδήλατο» ξενοδοχεία της, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την περιοχή πάνω σε δύο τροχούς.İzmir Pergamon Ancient City

 

 

 

 

 

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr