Η Κωνσταντινούπολη, που συγκαταλέγεται στις πιο ζωντανές μητροπόλεις στον κόσμο, έχει μια μοναδική ταυτότητα, προϊόν αρμονικής συνύπαρξης του ευρωπαϊκού και του ασιατικού πολιτισμού και συνύφανσης παρελθόντος και παρόντος. Διαθέτει ποικιλία αξιοθέατων με παγκόσμια φήμη, και η πλευρά της που ανήκει στην Ανατολή, ή διαφορετικά στην ασιατική ήπειρο, συμβάλλει σε αυτή τη φήμη και υπόσχεται γαλήνιες αλλά cool εμπειρίες. Η ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως φυσικό κάλλος, ιστορικάτοπόσημα, συναρπαστικήνυχτερινή ζωή, λαχταριστή κουζίνα και πολλές αγοραστικές εναλλακτικές. Ο καλύτερος τρόπος, βέβαια, για να ζήσει κανείς αυτή την πλευρά της πόλης ξεκινά από το να διασχίσει τον όμορφο Βόσπορο με φέρι που σαλπάρει από την ευρωπαϊκή ακτή.

İstanbul Prince Islands BurgazadaΤα Πριγκιποννήσια της Κωνσταντινούπολης έχουν μια αναπάντεχη αύρα
Τα Πριγκιποννήσια, δίπλα ακριβώς στην Κωνσταντινούπολη, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για αυτούς που θέλουν να βιώσουν την ηρεμία της νησιωτικής ζωής αλλά και τη λάμψη της πόλης. Χαμένα μέσα στο απέραντο γαλάζιο της Θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, τα Πριγκιποννήσια είναι γνωστά για τις φυσικές ομορφιές τους, το ελαφρό αεράκι που μεταφέρει τις μεθυστικές ευωδιές των ανθέων της μιμόζας και τις ιστορικές επαύλεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν φιλοξενήσει τους πιο γνωστούς συγγραφείς της Τουρκίας.

Istanbul Anatolian Side Narrow StreetsΜια σειρά από ιστορικές γειτονιές παράλληλα στον Βόσπορο
Όταν οι επισκέπτες αποβιβαστούν από το φέρι στο Ουσκιουντάρ (Üsküdar) και κατευθυνθούν προς το Αναντολού Ισαρί (Anadolu Hisarı), θα αντικρίσουν όμορφες γειτονιές και κομψά κτίσματα ηλικίας εκατοντάδων ετών. Το Κουζκούντζουκ (Kuzguncuk) συναρπάζει τους ταξιδιώτες με τα χρωματιστά του κτίρια, τα οποία χτίστηκαν πριν από αιώνες και είναι στοιχισμένα ανάμεσα στα γιγαντιαία πλατάνια των ακτών του Βόσπορου, τους ιστορικούς οπωρώνες όπου καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά, την εκκλησία, τη συναγωγή και τα τεμένη, καθώς και όμορφα καφέ. Το Μπεϊλέρμπεη (Beylerbeyi), μία από τις παλιότερες στάσεις στον Βόσπορο, αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες με το παράλιο τμήμα του και το ιστορικό του παλάτι. ΤBeylerBeyi Palace 1ο Ανάκτορο Μπεϊλέρμπεη, ακριβώς κάτω από τη γέφυρα που συνδέει τις δύο πλευρές της πόλης, είναι το εμβληματικό σύμβολο της περιοχής. Το ανάκτορο προκαλεί τον θαυμασμό των επισκεπτών χάρη στη μοναδική του θέση με θέα τον Βόσπορο, την αρχιτεκτονική του που συνδυάζει το ανατολικό και το δυτικό στιλ και την ατμόσφαιρά του που αλλάζει στο πέρασμα των 4 εποχών. Το, γνωστό σχεδόν σε όλους, Τσενγκέλκιοϊ (Çengelköy) είναι μία ακόμη ιστορική συνοικία του Ουσκιουντάρ, και οφείλει τη φήμη της στην παραλία της και σε έναν μικρό ιστορικό υπαίθριο χώρο που ατενίζει τη γέφυρα και τον Βόσπορο. Αυτός ο υπαίθριος χώρος αποτελεί θαυμάσιο σημείο για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα στον Βόσπορο με τουρκικό τσάι, συνοδεία σουσαμένιου κουλουριού. Το Τσενγκέλκιοϊ είναι επίσης διάσημο για τις επαύλεις του, ηλικίας εκατοντάδων ετών, τις γραφικές γειτονιές του και τις ψαροταβέρνες του όπου μπορεί κανείς να απολαύσει γευστικούς μεζέδες θαλασσινών.

İstanbul Prince Islands BüyükadaΚαντίκιοϊ (Kadıköy): Μία από τις πιο απίθανες γειτονιές του κόσμου
Το Καντίκιοϊ θεωρείται ως η πιο δημοφιλής γειτονιά της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ανακηρύχθηκε δύο φορές ως μία από τις «πιο cool γειτονιές του κόσμου», το 2019 και το 2021. Χάρη στα καφέ, τις παμπ, τα εστιατόρια, τα wine bar και τις ταβέρνες του, το Καντίκιοϊ έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα σημεία όπου μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τον παλμό της πόλης. Το Καντίκιοϊ, μια πόλη μέσα σε μια άλλη, καλωσορίζει τους ταξιδιώτες με μαγαζιά με αντίκες, δισκοπωλεία, βιβλιοπωλεία με μεταχειρισμένα βιβλία, ένα φαρμακείο ηλικίας ενός αιώνα, ακόμα και μια όπερα. İstanbul CengelkoyΤο Κτίριο της Όπερας Σουρεγιά (Süreyya), ένα στολίδι στην καρδιά της οδού Μπαχαριγιέ (Bahariye), τραβά την προσοχή χάρη στην αρχιτεκτονική του και υποδέχεται επισκέπτες στο πλαίσιο μουσικών εκδηλώσεων. Συνεχίζοντας στην Μπαχαριγιέ, πεζή ή χρησιμοποιώντας το νοσταλγικό τραμ, οι επισκέπτες φτάνουν στην όμορφη, παραθαλάσσια γειτονιά της Μοντά (Moda) και μπορούν να απολαύσουν ένα τσάι ή έναν καφέ στην καφετέρια της Αποβάθρας της Μοντά ενώ θαυμάζουν τη συγκλονιστική θέα. Εναλλακτικά, εάν επιθυμούν να βιώσουν την Μοντά σαν ντόπιοι, μπορούν να κάνουν πικνίκ στην παραλία στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής νύχτας, έχοντας ήδη απολαύσει το ηλιοβασίλεμα από το ίδιο σημείο.

Istanbul Anatolian SideΛεωφόρος Μπαγκντάτ (Bağdat): όχι μια απλή λεωφόρος
Η λεωφόρος Μπαγκντάτ, μήκους 14 χιλιομέτρων, ο δρόμος με τη μεγαλύτερη πολυτέλεια στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, είναι επίσης γνωστή ως μία από τις πιο κομψές αγορές στον κόσμο. Η λεωφόρος, που διασχίζει τις συνοικίες Καντίκιοϊ και Μποστάντζι (Bostancı), φιλοξενεί αρκετές τοπικές και διεθνείς επωνυμίες σχεδιαστών στον χώρο της μόδας. Μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη βόλτα παρατηρώντας τις βιτρίνες και ανακαλύπτοντας παράλληλα όλες τις πιθανές γεύσεις που έχει να παρουσιάσει η υψηλή, τοπική ή διεθνής κουζίνα.

Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

 

 

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr