Ξεναγήσεις για το κοινό στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού - Πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 12 το μεσημέρι. Η πρώτη ξενάγηση θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν. Η Γλυπτοθήκη βρίσκεται επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου και είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα. Τα έργα της Γλυπτοθήκης είναι εμβληματικά και αναγνωρίσιμα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους δημιουργίας και αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο του για ενήλικες και παιδιά. Πληροφορίες: Ο.Κ.Α.Π.Α. – Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού : Τηλ 210 6834550. Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου: www.zongolopoulos.gr, 210-6712210Ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ) του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, ανακοινώνουν την έναρξη ξεναγήσεων για το κοινό την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 12 το μεσημέρι στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει από κοντά το έργο του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου (1903-2004) μέσα από τα γλυπτά της ομώνυμης Πλατείας.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το μεγάλο γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στη Λεωφόρο Κηφισίας στον Φάρο Ψυχικού, αλλά είναι λιγότερο γνωστή η κοντινή Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην Πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό (δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου). Η Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η μοναδική δημοτική Υπαίθρια Γλυπτοθήκη στην Ελλάδα, αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη. Φιλοξενεί, σε δημόσιο και εύκολα προσβάσιμο χώρο, μεγάλης κλίμακας γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους δημιουργίας και αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο του, καθώς είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το μεγάλο γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στη Λεωφόρο Κηφισίας στον Φάρο Ψυχικού, αλλά είναι λιγότερο γνωστή η κοντινή Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην Πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό (δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου). Η Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η μοναδική δημοτική Υπαίθρια Γλυπτοθήκη στην Ελλάδα, αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη. Φιλοξενεί, σε δημόσιο και εύκολα προσβάσιμο χώρο, μεγάλης κλίμακας γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους δημιουργίας και αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο του, καθώς είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα.Υπηρετώντας το όραμα του Γ. Ζογγολόπουλου ότι η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 12 το μεσημέρι. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η πρώτη ξενάγηση για το κοινό θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 12μμ. Μέσα από την ξενάγηση θα μπορεί κανείς να γνωρίσει σημαντικούς σταθμούς στη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα γλύπτη.

Το πράσινο της Υπαίθριας Γλυπτοθήκης εμπλουτίζει τη θέαση των έργων και χαρίζει στον επισκέπτη μία σύνθετη εμπειρία αισθήσεων. Για τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες θα ανακοινωθούν επιπλέον δραστηριότητες στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού (όπως εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, περισσότερες ξεναγήσεις κτλ). Παράλληλα, ο Δήμος Ψυχικού-Φιλοθέης μελετά την αναμόρφωση του φωτισμού της Πλατείας.

Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην Πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010. Ο Δήμος Ψυχικού στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο Γ. Ζογγολόπουλος, τιμώντας τον μεγάλο καλλιτέχνη, έδωσε στην πλατεία το όνομά του και με την συνεργασία του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη τοποθετήθηκαν στην πλατεία έξι γλυπτά μεγάλων διαστάσεων (5 γλυπτά με τη συνδρομή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και 1 του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη). Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε στο όραμα που είχε ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος για την αρμονική ένταξη των γλυπτών του σε δημόσιους υπαίθριους χώρους, πιστεύοντας ότι η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή στον πολύ κόσμο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το μεγάλο γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στη Λεωφόρο Κηφισίας στον Φάρο Ψυχικού, αλλά είναι λιγότερο γνωστή η κοντινή Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην Πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό (δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου). Η Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η μοναδική δημοτική Υπαίθρια Γλυπτοθήκη στην Ελλάδα, αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη. Φιλοξενεί, σε δημόσιο και εύκολα προσβάσιμο χώρο, μεγάλης κλίμακας γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους δημιουργίας και αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο του, καθώς είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα.Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και η γυναίκα του, ζωγράφος, Ελένη Ζογγολοπούλου -Πασχαλίδου, υπήρξαν από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού από τον πόλεμο και μετά και πέρασαν όλη την μακρά ζωή τους δουλεύοντας και δημιουργώντας στο ατελιέ του σπιτιού τους που βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη Πλατεία και το οποίο αποτελεί σήμερα την έδρα του Ιδρύματος που ο ίδιος ίδρυσε.

Ο Γ. Ζογγολόπουλος θεωρούσε ότι δεν μπορεί να νοείται μεγάλη γλυπτική χωρίς να έχει μέσα της αρχιτεκτονική, για τον λόγο αυτό δημιούργησε έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία δούλευε σε μικρές διαστάσεις έχοντας το όραμα του μεγάλου έργου το οποίο έβλεπε και σαν αρχιτεκτόνημα πού εντάσσονταν στο τοπίο. Τα μελετούσε ενδελεχώς σε συνεργασία με ειδικούς μηχανικούς και άλλους τεχνικούς επιστήμονες, για τη γερή κατασκευή και την καλή λειτουργία τους. Εξειδικευμένοι τεχνίτες τα κατασκεύαζαν και τα τοποθετούσαν στη θέση τους, πάντοτε υπό την άγρυπνη παρακολούθηση και καθοδήγησή του. Μεγάλης κλίμακας γλυπτά του είναι τοποθετημένα σε υπαίθριους δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ελλάδα και σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ζάλογγο, Κρήτη, Δελφοί, Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Βαϊμάρη κλπ.

Ο Έλληνας γλύπτης πίστευε ακράδαντα ότι τα γλυπτά δεν πρέπει να βρίσκονται μόνο στα μουσεία, αλλά κυρίως στους δημόσιους υπαίθριους χώρους. Ο Δήμος Ψυχικού-Φιλοθέης φιλοξενώντας πολλά δημόσια γλυπτά στους χώρους του, προσκαλεί το κοινό να τα ανακαλύψει.

INFO BOX

Η Γλυπτοθήκη βρίσκεται επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου και είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα. Τα έργα της Γλυπτοθήκης είναι εμβληματικά και αναγνωρίσιμα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους δημιουργίας και αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο του για ενήλικες και παιδιά.

Πληροφορίες: Ο.Κ.Α.Π.Α. – Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, τηλ 210 6834550 και Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου (www.zongolopoulos.gr), τηλ. 210-6712210

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr