Πολιτιστικές Πρωτεύουσες Ευρώπης 2013

Μετά την Πορτογαλία και τη Σλοβενία το 2012, έρχεται τώρα η σειρά της Γαλλίας, με τη Μασσαλία, και της Σλοβακίας, με το Košice να φιλοξενήσουν το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, προσφέροντας σειρά πολιτισμικών και άλλων εκδηλώσεων για να υπογραμμίσουν το ρόλο τους σαν γέφυρες της Ένωσης προς την Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη αντίστοιχα.


1ος προορισμός; Μασσαλία/ Γαλλία

Πολιτιστικές Πρωτεύουσες Ευρώπης 2013Μόλις 3 ώρες από το Παρίσι με το TGV, η ιστορικότερη πόλη της Γαλλίας και πύλη της Ευρώπης για τους Φοίνικες το 600 π.Χ., είναι η μία από τις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013. Πολύβουο εμπορικό λιμάνι, όπου οι παραδόσεις συναντούν τις εξωτικές επιρροές της Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κόμβο. Ο περίπατος στο ιστορικό λιμάνι, φέρνει εικόνες από λευκές ψαρόβαρκες και καφετέριες, ενώ μέσα από τα μεσαιωνικά δρομάκια όπου κάποτε περιδιάβαιναν οι μετανάστες, φτάνει κανείς στη Βασιλική Notre-Dame-de-la-Garde, όπου μπορεί να απολαύσει το ομορφότερο πανόραμα, προς το νησάκι Ile d'If και το αναγεννησιακό φρούριο, όπου είχε φυλακιστεί ο Κόμης Μόντε Κρίστο, κατά το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά. Wine bars, jazz cellars και mainstream clubs προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους νυχτερινής διασκέδασης. Παρακολουθήστε opera στη φημισμένη Opéra της Μασσαλίας, ή βάλτε ό,τι πιο μοντέρνο και κατεβείτε στην συνοικία Belle de Mai και το La Friche (ένα ανακαινισμένο εργοστάσιο καπνού) όπου φιλοξενούνται τα πιο hip electro και rock concerts εκτός Παρισιού. Στόχος της στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι να επιβεβαιώσει το ρόλο του πολιτισμού ως δύναμης για την οικονομική, αστική και κοινωνική μεταμόρφωση της πόλης.

"Η Μασσαλία είναι εκείνο που ενώνει Ευρώπη και Μεσόγειο", εξηγεί ο Γάλλος ευρωβουλευτής Jean-Luc Bennahmias, συμπληρώνοντας ότι "φέτος μας δίνεται η ευκαιρία να οικοδομήσουμε γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου, να ανακαλύψουμε τον πλούτο της πολιτισμικής πολυμορφίας και να ζήσουμε καλύτερα όλοι μαζί. Θα επιτρέψει επίσης στην πόλη να ενισχύσει το πολιτιστικό προϊόν της, να ανανεώσει, με δύο νέα μουσεία, την πολιτιστική της υποδομή και να αναπτύξει τον οικο-τουρισμό σε ολόκληρη την περιφέρειά της".

Διαβάστε για το πρόγραμμα εκδηλώσεων πατώντας εδώ


2ος προορισμός: Košice/ Σλοβακία

Πολιτιστικές Πρωτεύουσες Ευρώπης 2013

Η πύλη της Σλοβακίας για έξι τοποθεσίες UNESCO και τέσσερα εθνικά πάρκα, είναι η πόλη του Košice, 400 χλμ. από τη Μπρατισλάβα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που έχει μεταμορφωθεί από μια επαρχιακή ομιχλώδη πόλη σε ένα από τους ελκυστικότερους αστικούς προορισμούς, ύστερα από εργασίες ανακαίνισης και ανάπτυξης, ειδικά της κύριας αρτηρίας Hlavná ulica. Από τη μία άκρη στην άλλη, ένας 30άλεπτος περίπατος, μας οδηγεί στη ιστορία της πόλης, περνώντας από το μεγαλύτερο Γοτθικό Καθεδρικό Ναό, την Κρατική Όπερα που κατασκευάστηκε στα τέλη του 20ού αιώνα, το πάρκο με το μουσικό σιντριβάνι και τα αναρίθμητα υπαίθρια καφέ.

Ανέκαθεν υπήρξε μια σημαντική εμπορική πόλη, στο σταυροδρόμι ανατολής- δύσης, βορά-νότου, και κατά τον 16ο και 17ο αιώνα λειτούργησε ως φρούριο για Ούγγρους ευγενείς, που αντιμετώπιζαν τους Οθωμανούς που είχαν καταλάβει την ενδοχώρα. Μόλις 20 χλμ. από τα σύνορα με τη σύγχρονη Ουγγαρία, διαθέτει μια σημαντική μειονότητα Ούγγρων κατοίκων, ενώ η ουγγρική γλώσσα ακούγεται συχνά πυκνά στους δρόμους της πόλης. Χτισμένο κυριολεκτικά στα σύνορα του χώρου Σένγκεν, φιλοδοξία του Košice είναι να αξιοποιήσει το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για να ανοίξει το δρόμο για την Ανατολική Ευρώπη και να γίνει κέντρο δημιουργίας για τους νέους.

"Το Košice είναι η πόλη όπου έζησα, εργάσθηκα και που πραγματικά αγαπώ" δήλωσε η ευρωβουλευτής Monika Smolková των Σοσιαλιστών, για να σημειώσει ότι "κάτοικοι και επισκέπτες έχουν να διαλέξουν από μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων για κάθε ηλικία. Προσωπικά προτείνω τον καθεδρικό ναό της Αγίας Ελισσσάβετ, το Μουσείο ανατολικής Σλοβακίας, το Κρατικό Θέατρο, το δρόμο των τεχνών αλλά και το Μέγαρο της Τέχνης. Σε κάθε περίπτωση η Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι μακροπρόθεσμο έργο και οι εγκαταστάσεις θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους και επισκέπτες όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον".

Διαβάστε για το πρόγραμμα εκδηλώσεων πατώντας εδώ

ΠΗΓΗ: http://marseillecityofculture.eu/, http://www.kosice2013.sk/en, http://www.europarl.europa.eu/

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr