Αμβέρσα. Πόλη - Διαμάντι!

Η Αμβέρσα (56 χλμ. βόρεια των Βρυξελλών), το Παγκόσμιο Κέντρο Αδαμαντουργίας, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας της Φλάνδρας, στέκει επί αιώνες στις όχθες του ποταμού Scheldt και κατοικείται απ' τους πιο χαρούμενους και ευτυχισμένους ανθρώπους της Ευρώπης, που αγαπούν την καλή ζωή, το καλό φαγητό και την καλή μπύρα.

Κοσμοπολίτικη, με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και ιστορικά κτίρια, στο σταυροδρόμι όπου συναντώνται η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, μετά το Ρότερνταμ και ένα από τα 10 μεγαλύτερα του κόσμου (5ο σε κατάταξη). Διαθέτει πλούτο μεσαιωνικών, αναγεννησιακών κτιρίων, ένα μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό, ένα Μουσείο Καλών Τεχνών γεμάτο με αριστουργήματα της Φλαμανδικής ζωγραφικής, 20 μουσεία που φιλοξενούν μοναδικούς θησαυρούς, ένα λαβύρινθο από μεσαιωνικά σοκάκια στο ιστορικό κέντρο και πλούσια καλλιτεχνική και νυχτερινή ζωή.

5 ιδέες για να απολαύσετε την Αμβέρσα

Αμβέρσα. Πόλη - Διαμάντι!Βόλτα σε μια απαστράπτουσα γειτονιά: Τα στοιχεία είναι πράγματι εκθαμβωτικά: το 85% των ακατέργαστων διαμαντιών, 50% των κατεργασμένων και 40% των βιομηχανοποιημένων διαμαντιών διακινούνται εδώ ετησίως. Η βιομηχανία διαμαντιών συνεισφέρει με $23 δις το χρόνο (αντίστοιχα, το Άμστερνταμ, παρά τη φήμη του, υπολογίζει έσοδα μόλις $1 δις).12.000 εξειδικευμένοι τεχνίτες, 380 καταστήματα, 1.500 επίσημες φίρμες και 3.500 brokers και έμποροι, συγκεντρώνονται σε μικρή απόσταση από τον Κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, στη μήκους 2 χλμ συνοικία των Διαμαντιών. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Επαρχιακό Μουσείο Αμβέρσας- Diamantmuseum Provincie Antwerpen (www.diamantmuseum.be) για να δείτε επίδειξη κοπής και γυαλίσματος των πολύτιμων λίθων (Είσοδος: €6 ενήλικες, δωρεάν παιδιά κάτω των 12 ετών).

Το λιμάνι και το Μουσείο MAS: Υποδέχεται 16.000 πλοία το χρόνο, 100 εκ. τόνων φορτίου, καλύπτει έκταση 65 τετ. χλμ. και με 57.000 υπαλλήλους, αποφέρει 6 δις δολ. στη εθνική οικονομία. Φέτος ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο MAS (Museum aan de Stroom), αποτελώντας το ύψους 60 μ. έμβλημα της πόλης αφιερωμένο στον ποταμό και το λιμάνι στη συνοικία Eilandje, εστιάζοντας και αντανακλώντας το παρελθόν και την ιστορία. Εδώ θα φιλοξενείται η μεγαλύτερη συλλογή γερανών στον κόσμο, ο παλιότερος από το 1907 και ο πιο πρόσφατος από το 1963.

Αμβέρσα. Πόλη - Διαμάντι!

Θεματικές διαδρομές: Οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν να πάρουν μια πρώτη εικόνα από τις μίνι κρουαζιέρες, στη πόλη που έχει θέσει τα θεμέλια της ιστορίας της πάνω και γύρω από το νερό. Δημοφιλέστερες, ο «Γύρος Λιμανιού» (2 ώρες, ενήλικες €12, παιδιά €10) και «Με Πλοιάριο στον Scheldt» (50 λεπτά, ενήλικες €7,50, παιδιά €6). Με 10 εν λειτουργία ζυθοποιίες, μακραίωνη ιστορία στο χώρο παρασκευής μπύρας, ολοένα μικρές νέες μπυραρίες ξεπηδούν διαμορφώνοντας το τοπίο για ένα ταξιδιωτικό δρομολόγιο στους Δρόμους της Μπύρας (www.beersofantwerp.be). Με ποδήλατο, οι τρίωρες διαδρομές που προτείνονται είναι πράγματι απολαυστικές: «μπλε διαδρομή» τα νότια προάστια, «πράσινη διαδρομή» τα βόρεια προάστια (http://www.antwerpbybike.be/en/).

4 γειτονιές με... προσωπικότητα: Ιδανική πόλη για περίπατο, με τα αξιοθέατα να απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο, η Αμβέρσα εντυπωσιάζει. Αφετηρία είναι η 16ου αιώνα πολύβουη Grote Market, με τα υπαίθρια καφέ και εστιατόρια και με το σιντριβάνι στο κέντρο να υπενθυμίζει το θρύλο του Ρωμαίου Εκατόνταρχου Brabo που απάλλαξε την πόλη από τον τυραννικό Γίγαντα. Ωστόσο, σημειώστε και τέσσερις γειτονιές που αξίζουν να τις γνωρίσετε. Περπατήστε στο Meir, την εμπορική συνοικία και μετά χαθείτε στον γλυκό κόσμο της πραλίνας, των ντελικατέσεν, των κομψών καφέ, στο De Wilde Zee (περάστε από το Burie Chocolate shop, 3 Korte Gasthuisstraat, για σοκολάτες). Στο Quartier Latin θα πάρετε γερή δόση πολυτέλειας, σε υποδήματα, ρούχα, αντίκες, ντεκόρ, ενώ η συνοικία της μόδας, Modenatie, στη συνδρομή των οδών Nationale και Drukkerijstraat, φιλοξενεί το Ινστιτούτο Μόδας της Φλάνδρας (Flanders Fashion Institute, FFI), το Μουσείο Μόδας (MOMU) και την Ακαδημία Μόδας.

Αμβέρσα. Πόλη - Διαμάντι!

Αμβέρσα και Ρούμπενς πάνε μαζί: Ο μεγάλος Φλαμανδός ζωγράφος Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, τα έργα του οποίου απετέλεσαν το πρότυπο του φλαμανδικού μπαρόκ, έζησε εδώ από το 1587 και για περισσότερα από 25 χρόνια. Το σπίτι του βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Wapper Νο 9-11 και λειτουργεί ως Μουσείο. (Είσοδος €6 ενήλικας, δωρεάν -19, 65+). Εναλλακτικά, μπορείτε να θαυμάσετε τέσσερις πίνακες του Ρούμπενς στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας, που είναι από τα πρώτα γοτθικά αριστουργήματα της Ευρώπης και ψηλότερο κτίριο της πόλης, με ένα εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο 123 μέτρων. Η κατασκευή του ναού διήρκεσε 169 χρόνια (1352-1521). Ο ναός είναι ανοικτός από τις 10.00 ως τις 16.00 και χρειάζεστε μέσο όρο 45 λεπτά για να περιηγηθείτε. (Είσοδος €5 για ενήλικες, δωρεάν παιδιά -12 ετών).

Χρήσιμα για το ταξίδι σας

• Για να γνωρίσετε σε οργανωμένο τουρ την Αμβέρσα, το κόστος μιας εκδρομής μισής ημέρας είναι περίπου €31 με ξενάγηση στα αγγλικά. (http://www.viator.com/tours/Brussels/Antwerp-Half-Day-Trip-from-Brussels/d458-2200DEB03).

• Με τρένο, υπάρχουν πολλές ηλικιακές ομάδες για να υπολογίσετε το κόστος εισιτηρίου, http://www.b-rail.be/main/E/. Το δρομολόγιο Βρυξέλλες – Αμβέρσα διαρκεί κάπου 44 λεπτά με τρένο SNCB, υπάρχουν 2-3 τρένα κάθε μια ώρα την ημέρα και το εισιτήριο κοστίζει 6.70 €/απλό, 13.40 €/ με επιστροφή.

10 δημοφιλέστερα ξενοδοχεία

Τα ξενοδοχεία της Αμβέρσας που βρίσκονται στην περιοχή κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, είναι τα δημοφιλέστερα. Από εκεί, τόσο η συνοικία των διαμαντιών όσο και ο ζωολογικός κήπος και το εμπορικό κέντρο είναι σε απόσταση αναπνοής. Ενδεικτικά, προτείνουμε τα

Αμβέρσα. Πόλη - Διαμάντι!

1. Leonardo Hotel Antwerpe 3* (δίκλινο από €71,http://www.leonardo-hotels.com/)

2. Century Hotel 3* (δίκλινο από €79, http://www.hotel-century-antwerpen.com/),

3. All Seasons Antwerpen City Center 3* (δίκλινο από €80, http://www.all-seasons-hotels.com/),

4. De Keyser Hotel 4* (δίκλινο από €127 http://www.vhv-hotels.be/hotel/),

5. Radisson BLU Astrid Antwerp 4* του διάσημου αμερικανού αρχιτέκτονα Michel Graves (δίκλινο από €169, http://www.radissonblu.com/).

6. Leopold Hotel Antwerp 4* (δίκλινο από €109, http://www.leopoldhotelantwerp.com/)

7. Lindner Hotel & City Lounge Antwerpen 4* (δίκλινο από €112, http://www.lindner.de/)

8. Hyllit Hotel 4* , στην πιο αριστοκρατική εμπορική λεωφόρο De Keyserlei (δίκλινο από €118, http://www.hyllithotel.be/)

9. Banks 4*, στη δημοφιλή περιοχή 't Zuid (δίκλινο από €128, http://hotelbanks.com/)

10. Radisson BLU Park Lane Hotel 4* (δίκλινο από €164, http://www.radissonblu.com/)

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr