Το εσωτερικό λιμάνι. Φωτό: VisitOSLO/Nancy Bundt

Ο πληθυσμός του αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ 2% ανά έτος, καθιστώντας την μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ευρώπης. Οι κάτοικοί του, κάπου 1,4 εκατομμύρια, απολαμβάνουν μια ακριβή ζωή στο πολιτιστικό, επιστημονικό, οικονομικό και κυβερνητικό κέντρο της Νορβηγίας, που αποτελεί κόμβο εμπορίου, τραπεζικών συναλλαγών, βιομηχανίας και ναυτιλίας, κέντρο θαλάσσιας τεχνολογίας και έδρα 980 εταιριών και 8.500 υπαλλήλων στο χώρο της ναυτιλίας (εδώ βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες στον κόσμο, ναυλωτές πλοίων και ασφαλιστικές εταιρίες). Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μεταμορφώνεται και υποδέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί και την βάση εξόρμησης στα γειτονικά Φιόρδ.

Δρυμός Nordmarka. Φωτό: VisitOSLO/Espen Bratlie

Το Όσλο, φαίνεται να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και να μεταμορφώνεται από μια μικρή πόλη σε μια σοφιστικέ μητρόπολη. Έχει αξιοποιήσει πολλά χρήματα που προέρχονται από το «Μαύρο Χρυσό» της Βόρειας Θάλασσας και αποκτά ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό προφίλ. Ίσως σε αυτό να οφείλεται το γεγονός ότι το 2009 ξαναπήρε τον τίτλο της ακριβότερης πόλης στον κόσμο, μαζί με το Τόκιο, την Κοπεγχάγη και το Παρίσι και έτσι ένα ταξίδι εδώ θεωρείται ακριβή υπόθεση.


Παρά την αύξηση του πληθυσμού και την αναπόφευκτη διεύρυνση των αστικών περιοχών, το καλό είναι εδώ ότι δεν θυσιάστηκε η φύση στο βωμό της ανάπτυξης. Υπάρχουν ακόμη πράσινες ζώνες και πολλά μονοπάτια πεζοπορίας που οδηγούν στα φιόρδ ή τα βουνά. Η φύση κυριαρχεί και η πόλη είναι μια από τις πιο πυκνοφυτεμένες της Ευρώπης. 

Το χειμώνα οι μέρες είναι μικρές, η νύχτα πέφτει κατά τις 3 το μεσημέρι. Τότε, ο κόσμος φωτίζεται με χιλιάδες κεριά, που το τρεμόσβημά τους και η ρομαντική φλόγα τους δίνει στα μπαρ μια ζεστή ατμόσφαιρα. Για να αντιμετωπίσουν τη βαρυχειμωνιά, τις μακρινές νύχτες, τα πάρτι γίνονται ακόμη πιο ξέφρενα το χειμώνα. Από ροκ κλαμπ μέχρι κονσέρτα Μότσαρτ, η νύχτα δεν τελειώνει ποτέ. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις απογειώνονται! Όταν το χιόνι σκεπάζει τις γύρω βουνοκορφές, οι κάτοικοι τρέχουν στα βουνά με τα σκι τους. 

Η Πύλη Karl Johans και το Kirkeristen. Φωτό: VisitOSLO/Normanns Kunstforlag/Terje Bakke Pettersen

Το καλοκαίρι, που είναι ιδιαίτερα σύντομο, ανεβαίνουν στα πευκόφυτα δάση για πικνίκ και πεζοπορία (ως γνωστό λατρεύουν ό,τι έχει να κάνει με τη φύση και το περιβάλλον) ή κατεβαίνουν για ιστιοπλοΐα στο νότο, στα γαλάζια νερά του Oslofjord, που μετά από το βαρύ χειμώνα, γεμίζει με εκατοντάδες σκάφη, ιστιοπλοϊκά και windsurfers, ενώ οι κάτοικοι φορούν τα μαγιό και βουτούν στα κρύα νερά, απολαμβάνοντας το σύντομο θερινό διάλειμμα. Και καθώς οι κάτοικοι διψούν για λίγη ηλιοφάνεια, τότε θα τους δεις να μένουν έξω μέχρι αργά, προκειμένου να απορροφήσουν όσες περισσότερες ακτίνες μπορούν. 

Το Όσλο και το Μπέργκεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς πόλεις για τη θερινή περίοδο, με τις κρουαζιέρες να αναχωρούν για τα φιόρδ με μεγάλη πληρότητα. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν το συνδυασμό Σκανδιναβικών Πρωτευουσών, επισκεπτόμενοι Στοκχόλμη, Ελσίνκι και Όσλο σε ένα ταξίδι πραγματικά μαγευτικό. 

Ξεναγηθείτε με τους πιο ενδιαφέροντες και οικονομικούς τρόπους

The Opera House. Φωτό: VisitOSLO/Nancy Bundt

Μπορείτε να ξεκινήσετε με την πόλη στο πιάτο, από τις πανοραμικές τοποθεσίες, όπως τον πύργο του παρατηρητηρίου, στα 117 μέτρα. Το Tryvannstårnet (τηλ. 22-14-67-11), στο Voksenkollen, λίγο εκτός κέντρου για μια πανοραμική εικόνα της πόλης, του Oslofjord και της Σουηδίας ανατολικά. Θα βρεθείτε στα 570μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Αλλά και το Café Utsikten είναι μια καλή λύση, για να απολαύσετε Νορβηγικές βάφλες και παγωτό με θέα στην πόλη. Θα χρειαστεί να πάρετε το τραμ νούμερο 18 για Ljabru/Holtet ή 19 Ljabru έξω από τον κεντρικό σταθμό, να κατεβείτε στη στάση Sjømannskolen και να ακολουθήσετε το δρόμο πάνω στο λόφο κατά μήκος των ράγων του τραμ και θα δείτε την ταμπέλα που λέει "Café Utsikten". (http://web.cafeutsikten.no/default.aspx)

Για να κινηθείτε άνετα και εύκολα, μια καλή λύση είναι η Oslo Pass, που ισχύει για 24 (230 κορώνες), 48 (340 κορώνες kr) ή 72 ώρες (430 kr) και προσφέρει δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μεταφοράς, δωρεάν είσοδο σε μουσεία και αξιοθέατα, δωρεάν στάθμευση σε όλα τα δημοτικά πάρκινγκ, εκπτώσεις για ενοικίαση αυτοκινήτου, ενοικίαση παγοπέδιλων, είσοδο στο Tusenfryd Amusement Park και πολλά άλλα! 

Το λιμάνι νυχτερινά φωτισμένο. Φωτό: VisitOSLO/Nancy Bundt

Αν θέλετε κάτι οικονομικό, αλλά και πρωτότυπο, μια καλή επιλογή είναι το Båtservice: Με το Grand Tour of Oslo, θα κάνετε ξενάγηση 7 ½ ωρών που συνδυάζει πλοίο και λεωφορείο. Ξεκινά με δύο ώρες πλωτή περιήγηση στο Oslo Fjord, συνεχίζει με το λεωφορείο στο μουσείο Fram, Kon-Tiki, Norwegian Maritime Museum, Norwegian Folk Museum, Viking Ship Museum, Holmenkollen και Vigeland Sculpture Park. (15% έκπτωση με την κάρτα Oslo Pass. Πληροφορίες στο www.boatsightseeing.com)


Απολαύστε ένα θερινό κονσέρτο στο Holmenkollen ή ένα κρύο ποτό στο Aker Brygge, κάντε ποδηλατάδα μέσα από τη Nordmarka, επισκεφθείτε μερικά από τα ενδιαφέροντα μουσεία, όπως Viking Ship Museum, Kon-Tiki Museum, Fram Museum, the Ski Museum, the Munch Museum etc.

Δημοφιλής τρόπος ξενάγησης είναι οι πλωτές ξεναγήσεις στο Oslofjord. Ένα παλιό, ξύλινο νορβηγικό ιστιοφόρο προσφέρει μια απολαυστική κρουαζιέρα όπου θα θαυμάσετε την φύση και τις ομορφιές της τρώγοντας ζεστή σούπα και πίνοντας το παραδοσιακό ζεστό κρασί Gløgg. Η διαδρομή περνά από το λιμάνι, το κτίριο της Όπερας, τα μουσεία, τους λόφους που περιβάλλουν την πόλη με χιόνια ή καλυμμένα από λεπτή πάχνη, το νησί των μουσείων, Bygdøy, όπου διακρίνεται το Μουσείο Πλοίο των Βίκινγκς (Vikingskipmuseum), ενώ με το εισιτήριο που είναι 24άωρο, μπορείτε να ανεβοκατεβαίνετε όπου σας αρέσει και να βλέπετε με ησυχία τα μέρη που σας αρέσουν περισσότερο. (Πληροφορίες στο www.visitoslo.com/en/mini-cruise-hop-on-hop-off).

Το δάσος του Όσλο. Σπορ στη φύση για όλους. Φωτό: VisitOSLO/Nancy Bundt

Πάντως, είτε από νερού είτε από γης, η ξενάγηση θα σας αποκαλύψει μια όμορφη, καθαρή πόλη. Η αλήθεια είναι ότι για καιρό το Όσλο βρισκόταν στη σκιά του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης, αλλά πλέον παίρνει το αίμα του πίσω. Με μοντέρνα κτίρια, έντονη πολιτιστική δραστηριότητα και ένα αρχιτεκτονικό προφίλ που εντυπωσιάζει. Η μοντέρνα Όπερα της Πόλης είναι κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο σε σχήμα που θυμίζει παγετώνα και διαθέτει μια κεκλιμένη οροφή που μπορείτε να περπατήσετε. Έπειτα, καλή ιδέα είναι να απολαύσετε ένα γεύμα στο Sanguine Brasserie, με θέα στη θάλασσα.

Στη διάρκεια της ημέρας, δοκιμάστε tapas και ντόπια μπύρα στα Delicatessen ή ένα πιάτο εκλεκτά τυριά και καλό κρασί στο Dr Kneipp's Vinbar. Φυσικά, δεν μπορείτε να φύγετε από τη Νορβηγία χωρίς να δοκιμάσετε σολωμό, αλλά και εξαιρετικό σούσι, στο Alex Sushi και το Noodee ή στο Lille Asia της Grunerlkka. Η γοητευτική συνοικία Grunerlkka είναι ένας πολύβουος κόμβος τόσο στη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας. Αν σας αρέσουν τα design stores, τα εναλλακτικά ρούχα, τα cool καταστήματα με το περίεργο ντιζάιν, εδώ θα περάσετε ευχάριστα το απόγευμά σας και ίσως βρείτε και μικρούς, οικονομικούς θησαυρούς.

Ώρα για clubbing

Στο Roof Garden του Grand Hotel. Φωτό: VisitOSLO/Nancy BundtΗ βραδυνή διασκέδαση είναι επίσης μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Ξεκινήστε από το 34 SkyBar και απολαύστε το δειλινό με ένα πολύχρωμο ποτό από τους καλύτερους μπαρμαν της πόλης. Το διεθνές και trendy bar έχει μεγάλη επιλογή ποτών και μικρά tapas για συνοδευτικό, με υπέροχη θέα από τον 34ο όροφο του Radisson Blu Plaza Hotel (Sonja Henies plass 3, Web: www.34etg.no). Άλλο ένα δημοφιλές μπαρ όπου δίνουν το ραντεβού τους ντόπιοι και ξένοι, στον 21ο όροφο του Radisson Blu Scandinavia Hotel. Είναι εξαιρετικά ντιζαϊνάτο και προσφέρει άψογη θέα προς Όσλο και φιόρδ (Holbergs gate 30, Web: www.radissonblu.com/scandinaviahotel-oslo). Φυσικά, αν μπορείτε να κάνετε κράτηση, αξίζει μια βόλτα στο Icebar Oslo, με μενού με τα καλύτερα πιάτα της Νορβηγίας. Οι κρατήσεις κοστίζουν NOK 160, ισχύουν για 45 λεπτά κα περιλαμβάνουν ένα ποτό στο μπαρ. (Kristian IVs gate 12, Web: www.icebaroslo.no).

Ένα portal γεμάτο ταξίδια! Διαβάστε αφιερώματα, ανακαλύψτε προσφορές και κάνετε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχείων μέσα από τις καλύτερες προτάσεις διακοπών!

-----------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal www.travelpassion.gr